• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pojedyncze stuknięcie w zawieszeniu.

mufas

Nowy
Auto
AR GT jtd
Hej,
od jakiegoś czasu pojawia mi się w (mam wrażenie, że prawy przód) pojedyncze stuknięcie.

Stuknięcie najczęściej występuje manewrując na parkingu, kiedy mocno skręcone koła, ruszanie przód tył. Czasem też przy szybszym zakręcie kiedy auto ma duży przechył.

Byłem ostatnio na przeglądzie rejestracyjnym. Poprosiłem, żeby porządnie przetrzepali. Jedyne co stwerdzili to lewy drążek kierowniczy. Drążek kierowniczy wymieniony, stuk się pojawia dalej.

W którym kierunku iść skoro szarpaki na przeglądzie nie pomogły?

Dobry mechanik potrzebny. Szarpaki to nie wszystko.

Wysłane z mojego SM-A500FU

bella jedzie na dniach do szpeca, ale stukanie nie daje spać :)

Hej,
od jakiegoś czasu pojawia mi się w (mam wrażenie, że prawy przód) pojedyncze stuknięcie.

Stuknięcie najczęściej występuje manewrując na parkingu, kiedy mocno skręcone koła, ruszanie przód tył. Czasem też przy szybszym zakręcie kiedy auto ma duży przechył.

Byłem ostatnio na przeglądzie rejestracyjnym. Poprosiłem, żeby porządnie przetrzepali. Jedyne co stwerdzili to lewy drążek kierowniczy. Drążek kierowniczy wymieniony, stuk się pojawia dalej.

W którym kierunku iść skoro szarpaki na przeglądzie nie pomogły?

Obstawiam przeguby.

Obstawiam przeguby.
Przeguby mam nowe. To raczej nie brzmi jak strzelające przeguby.

Stuknięcie pojawia się np. jak jadę powoli prosto na parkingu i nagle skręcę mocno koła w lewo by zaparkować, to jest jedno pojedyncze STUK. Później cofam z miejsca parkingowego i skręcam koła w prawo by wyjechać to znowu PUK. Jakby coś zmieniło swoje położenie a potem wracało.

Czy w naszych alfach są łożyska w poduszkach amortyzatorów?

Moim zdaniem również przegub. W alfie jeszcze nie miałem takiej sytuacji- ale w poprzednim aucie było to samo.
Daj znać jak zdiagnozujesz.

Jak będzie wszystko na "widelcu" to proponuję sprawdzić łączniki stabilizatora. U mnie nie było żadnych luzów ale pękła gumka:) i dostał się piasek pod gałkę. Gałka pracowała stopniowo, a nie płynnie co przenosiło stuknięcia na zawieszenie. Stuka puka a luzów brak.

szpec od Alf naprawił:
zerwane gwinty/wyrobione mocowania dolnych wahaczy do wózka :)

Amortyzatory
Powrót