Temperatura OLEJU w 1.9 16V

Krajcok

Nowy
Niedawno zamontowalem dodatkowe czujniki temperatury wody i oleju. Temperatura oleju jest mierzona dzieki czujce, jaka jest wkrecona w trojnik, ktory laczy sie z silnikiem w okolicach walka rozrzadu (trojnik wkrecilem w miejsce oryginalnego korka, jaki tam byl - patrz zalacznik).

Od popoczatku niepokoja mnie niskie wskazania temp oleju, np dzis przy temp powietrza rzedu 22 st olej ma ok 60 kilka stopni, nawet podczas jazdy z predkosciami 180 km/h i probach przyspieszen do 240 km/h. Do 75-80 dzwiga sie tylko w czasie jazdy miejskiej od swiatel do swiatel lub po zatrzymaniu auta, kiedy chlodnica oleju nie pracuje zbyt wydajnie. Temperatura wody trzyma sie w przedziale 70-85 st.

Poczatkowo myslalem, ze czujka przeklamuje, dlatego zmierzylem olej w misce dokladnym termometrem i potwierdza on wskazania czujki z trojnika - ok 65 st przy jezdzie (dzis przejechalem ponad 80 km).

Jakie sa Wasze komentarze do tej sytuacji, bo jak dla mnie moj silnik jest za zimny. Co sadzicie o umiejscowieniu czujki temp oleju w trojniku przy walku rozrzadu?

Ostatnia edycja:
Możesz mieć niesprawny zawór termostatyczny który otwiera obieg na chłodnicę oleju

Możesz mieć niesprawny zawór termostatyczny który otwiera obieg na chłodnicę oleju

W ktorym miejscu jest ten termostat? Przy samej chlodnicy nic takiego nie ma, a przewody do chlodnicy oleju ida od podstawy filtra oleju - tam rowniez nie widze zadnego termostatu lub jego obudowy.

---------- Post dodany o godzinie 19:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:07 ----------

Przejrzalem wlasnie ePera, okazuje sie, ze podstawa filtra oleju to wlasnie termostat. Jutro sprawdze jego dzialanie. Jesli po paru km chlodnica bedzie ciepla, oznacza to pad termostatu oleju?

Maciek-156, przy jakiej temperaturze termostat otwiera obieg na chlodnice oleju? Dzis odjechalem 2 km od domu, delikatnie przyspieszajac, toczac sie wrecz i stwierdzilem ze chlodnica oleju i przewody do niej sa cieple. Tak chyba nie powinno byc?

Zawór jest w korpusie wymiennika ciepła - to ta część do której dokręca się filtr oleju i z której wychodzą przewody na chłodnicę oleju.
Otwiera się przy temperaturze ok 80C

Ostatnia edycja:
Juz to kiedyś sprawdzałem - u mnie podczas rozgrzewania jest zimna, a w mroźne dni olej wcale nie jest puszczany przez chłodnicę oleju. Jak rzadko był olej zmieniany to zawór może byc przyblokowany nagarem - wtedy wystarczy demontaż i dokładne wymycie w benzynie

Juz to kiedyś sprawdzałem - u mnie podczas rozgrzewania jest zimna, a w mroźne dni olej wcale nie jest puszczany przez chłodnicę oleju. Jak rzadko był olej zmieniany to zawór może byc przyblokowany nagarem - wtedy wystarczy demontaż i dokładne wymycie w benzynie

Wczoraj zrobilem jeszcze jeden eksperyment. Zatkalem zupelnie szmatami chlodnice oleju i w droge. Dalej to samo. Temperatura gora 60 st. A moze to miejsce pomiaru temperatury nie jest zbyt szczesliwe?

Nie wiem ale olej potrzebuje o wiele więcej czasu do złapania temperatury niz woda

spróbuj podłączyć trójnik w miejsce czujnika ciśnienia oleju.
Skoro jednak masz ciepłą chłodniczkę to nie pomoże ale można zaobserwować czy są róznice we wskazaniach temp.

Podczas jazdy w trasie, w moim poprzednim autku miałem temp oleju w granicach 95C, w mieście oczywiście się obniżała.
Na Twoim miejscu pobawiłbym się z czyszczeniem jak radził Maciek-156

spróbuj podłączyć trójnik w miejsce czujnika ciśnienia oleju.
Skoro jednak masz ciepłą chłodniczkę to nie pomoże ale można zaobserwować czy są róznice we wskazaniach temp.

Podczas jazdy w trasie, w moim poprzednim autku miałem temp oleju w granicach 95C, w mieście oczywiście się obniżała.
Na Twoim miejscu pobawiłbym się z czyszczeniem jak radził Maciek-156

Napisz mi prosze gdzie mam szukac czujnika cisnienia oleju - w ktorym miejscu na silniku.

Luknij w eperze, w JTD nie montowałem trójnika

Amortyzatory
Powrót