Forum Alfa Romeo - Alfaholicy  

Wróć   Forum Alfa Romeo - Alfaholicy > Alfa Romeo > 147/156/166/GT > GT

Odpowiedz

Narzędzia wątku
stare 29-01-2010, 11:45   #41
Użytkownik
Pirat drogowy

Domyślnie

Cytat:
Napisał alienek Zobacz post
Kolego ja mam identyczny problem!Mam Alfę 147 w benzynie i mam to samo!
Alienek miałam to samo i też jestem w benzynie :-)

Termostat Ci się nie zamyka zapewne. Sprawdź tą rurę czarną co idzie z silnika (termostatu) do chłodnicy - jak przed uzykaniem temp. otwarcia, czyli przy tych 65 - 70st jest ciepła lub gorąca to wymień sobie termostat, bo na niego już czas.

Wymieniłam i nie dość, że dochodzi do 90st szybko i bez problemu - to nie lata mi w te i nazad wskazówa, tylko jak nalezy stoi na 90st., jak już dojdzie, czyli znaczy się, że nie pracuje mi cały czas na duzym obiegu. Aha i możesz eszcze jedno przyuwazyć - jak szybko spada temp. silnika jak wyłącysz silnik - bo u mnie b. szybko się oziebiał. A teraz git.

Dodam tylko, że jak masz jak ja i wymienisz termostat, to nie dość, że silnik "skulturalnieje" to jeszcze bedziesz miał tropiki w kabinie Że o ukrytych pokładach mocy nie wspomnę

A i mam swoją teorię, że jak cholerstwo cały czas tę ciecz pompuje na duzym nieprzerwanie, to ten wadliwy fabrycznie kolektor wodny może sie chiba rozszczlnić... Ale to moja własna dywagacja... i może być całkowicie nieprawdziwa

Ostatnio edytowane przez Majka ; 29-01-2010 o 11:48.
Majka jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
stare 02-02-2010, 17:48   #42
Użytkownik
Pirat drogowy

Domyślnie

Cytat:
Napisał dududs Zobacz post
Nie zgodzę się z tobą, jeżeli mówisz o dieslach. Śmigałem autkiem z silnikiem 2,4cdti (dieslem) w zimie przy temperaturach ujemnych nawet dochodzących do -20c* i już w pierwszych km może ze 2km temperatura rosła bardzo szybciutko po 5km wskakiwała na 90c* po czym spadała tak do 70c* rosła do 90c* i już tak stała. A więc jest to nie prawda, że dieslom przy sprawnym termostacie potrzeba ponad 10km drogi aby silnik się nagrzał (otworzył termostat).

pozdrawiam dududs
Niestety Maciek ma rację.. Ja od zawsze jeździłem benzyniakami i oczywiście gdy zobaczyłem jak zachowuje się wskaznik temp. płynu w mojej Alfe.. zanabyłem nowy i wymieniłem go.. Ku mojemu zdziwieniu, efektów w postaci dogrzewania się silnika do 90st. przy niskich temp. i na małych obrotach silnika nie było.. Co ja się nakombinowałem po wymianie z odpowietrzaniem, bo nie przyszło mi do głowy, że na postoju to i po godzinie chodzenia silnika jest 50 st. ...w końcu Paweł z PabloGarage mnie uświadomił, że ten typ tak ma..
stare 02-02-2010, 18:24   #43
Użytkownik
Embrion

Domyślnie

Koledzy poczytałem to wszystko co bylo pisane do tej pory i trochę się uspokoiłem ponieważ w mojej Belli mam takie same objawy. Jeżdżę codziennie do pracy na krótkich odcinkach (2-3km) i temperatura silnika jeszcze nigdy nie przekroczyła 50 stopni. Podepnę się jeszcze dla pewności pod kompa ale według mnie to tak ma być.
stare 02-02-2010, 19:23   #44
Użytkownik
Dwusuwowiec

Domyślnie

a na komputerze można jakoś sprawdzić czy termostat jest otwarty czy zamknięty?? (nie chodzi mi o ciągłe obserwowanie temperatury czy rośnie czy spada)
DieselJTD jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
stare 02-02-2010, 19:50   #45
Moderator
Romeo

Domyślnie

Można po temperaturze zaobserwować przy jakiej się otwiera oraz jaką rzeczywistą temperaturę pracy utrzymuje w silniku po nagrzaniu

Maciek-156 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
stare 09-02-2010, 02:43   #46
Użytkownik
Embrion

Thumbs up Termostat

Witam!

Mialem bardzo podobny problem z temperatura silnika choc na pierwszy rzut oka bardziej powalajacy na kolana. Mianowicie kiedy mrozy trochę zelżały na konsoli wyskakiwał mi kominikat Motor Control System Failure. Pierwszy raz wyskoczyl mi kiedy jechalem ciemna noca gdzies w wojewodztwie lubuskim.
Zglupialem na poczatku zaraz na parking i chwilka odpoczynku i analizy.
Gwaltownie spadla mi temp do ok 65 C. To juz dalo mi jasnosc tylko ten komunikat i kontrolka motoru przerazaly po kazdorazowym przekreceniu zaplonu. Pojechalem na diagnoze komputerowa i wyszlo. Kiedy jechalem razem z podpietym komputerem wykres rysowal krzywa niczym na gieldzie papierow. Wahania siegaly 30 C niezaleznie od obrotow silnika.
Kupilem orginalny termostat i jak reka odjal. Do tego wyminilem swiece zarowe od razu komplet. Spalanie spadlo do 6,1 realnego (sprawdzalem po kilkukrotnym dolewaniu pod korek) jak i temperatura podniosla sie prawie pod godzine 9. Calosc wraz z podpieciem pod komputer orginalnymi czesciami wyszla mnie 550 PLN.
Komfort i emocje z prowadzenia takiego bolida jak GT niezapomniane.

http://allegro.pl/item886299833_term...__2.4_jtd_jtdm

Pozdrawiam,
Rychu
POLSKA
alfavirus jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
stare 10-02-2010, 00:20   #47
Użytkownik
Embrion

Domyślnie

ja również zdecydowałem się na wymianę termostatu. Kupiłem oryginalny BEHR o temp otwarcia 88 stopni. Stary termostat, taki sam też 88 stopni, był zamknięty po wyjęciu , jednak otwierał się jakoś wcześniej. Próby z wrzątkiem z czajnika są mało miarodajne bo według nich wszystko jest ok z termostatem. Bardzo gorąca woda z kranu go nie otworzyła dopiero wrzątek po chwili, jednak w samochodzie górna rura robiła się ciepła jak wskazówka na zegarku pokazywała jakieś 60 stopni. Teraz silnik osiąga zdecydowanie wyższą temperaturę i stygnie szybko na wolnych obrotach, no i jest coś jeszcze.

Dopiero dziś po wymianie słyszałem dźwięki stygnącego katalizatora( takie pykanie), wcześniej na niedogrzanym silniku tego nie było zimą, wreszcie spaliny nie będą tak śmierdziały.

Nie bawcie się w żadne vernety czy inne podróbki ,jak oryginalny do JTD 16v i 20v z czujnikiem można kupić za 310 zł.
Tatanka156 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
stare 10-02-2010, 10:46   #48
Moderator
Romeo

Domyślnie

To 88C na korpusie termostatu nie oznacza temperatury otwarcia tylko zakładaną temperaturę jego pracy

Maciek-156 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
stare 12-02-2010, 13:59   #49
Użytkownik
Embrion

Smile

cokolwiek by tam nie było napisane, działa prawidłowo, a na trasie przy -5 stopniach, kreska lekko przed 90
Tatanka156 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Quote selected text
Odpowiedz

Wróć   Forum Alfa Romeo - Alfaholicy > Alfa Romeo > 147/156/166/GT > GT > [GT] spadająca temperatura silnika JTD podczas jazdy

Tagi
alfa, alfa gt, alfa romeo gt, alfe, alfy, bydzi, czegos, deche, diagnostyczna, dobrego, dzisiaj, fajna, fiata, forum, gt, jtd, katowicach, katowice, kluczyków, kolo, komu, koszalinie, koszty, kumam, kumatemu, lakiernika, malowanie, mechanicy, mechanik, mechanika, metalowe, namiar, obramowki, pany, pomorzu, poszukiwana, potrzebuje, powierzyc, powietrza, przepływomierz, radzimy, romeo, rozsądnemu, saloonu, service, servis, serwis, serwisy, sobie, solidnie, sprawdzeni, stacja, stronka, super, szukam, tanio, tapicerki, warszawy, warsztatu, witam, wymiany, wymienic, zajechał, zamków, zapalniczki, zarowke, zaufana, zawieszenie, zegary, żem

Narzędzia wątku

Zasady postowania