![]() |
| Rejestracja |
FAQ
|
Regulamin |
|
| | #41 |
| Użytkownik Pirat drogowy Zarejestrowany: 06 2008 Samochód: AR GT 2.0 JTS 2004 Skąd: Łódź
Podziękował: 4
Podziękowań: 2 w 2 postach
| Termostat Ci się nie zamyka zapewne. Sprawdź tą rurę czarną co idzie z silnika (termostatu) do chłodnicy - jak przed uzykaniem temp. otwarcia, czyli przy tych 65 - 70st jest ciepła lub gorąca to wymień sobie termostat, bo na niego już czas. Wymieniłam i nie dość, że dochodzi do 90st szybko i bez problemu - to nie lata mi w te i nazad wskazówa, tylko jak nalezy stoi na 90st., jak już dojdzie, czyli znaczy się, że nie pracuje mi cały czas na duzym obiegu. Aha i możesz eszcze jedno przyuwazyć - jak szybko spada temp. silnika jak wyłącysz silnik - bo u mnie b. szybko się oziebiał. A teraz git. Dodam tylko, że jak masz jak ja i wymienisz termostat, to nie dość, że silnik "skulturalnieje" to jeszcze bedziesz miał tropiki w kabinie Że o ukrytych pokładach mocy nie wspomnę ![]() A i mam swoją teorię, że jak cholerstwo cały czas tę ciecz pompuje na duzym nieprzerwanie, to ten wadliwy fabrycznie kolektor wodny może sie chiba rozszczlnić... Ale to moja własna dywagacja... i może być całkowicie nieprawdziwa Ostatnio edytowane przez Majka ; 29-01-2010 o 11:48. |
| | |
| | #42 | |
| Użytkownik Pirat drogowy Zarejestrowany: 09 2009 Samochód: Alfa 156FL SW 1,9 16V, Alfa 159 SW 2,4 JTDm Skąd: Mińsk Maz.
Podziękował: 4
Podziękowań: 4 w 4 postach
| Cytat:
__________________ pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland Alfa 156FL SW Prestige Line, Alfa 159 SW 2,4 JTDm | |
| | |
| | #43 |
| Użytkownik Embrion Zarejestrowany: 01 2010 Samochód: AR 156 SW 2,4 JTD 20v Ti Distinctive Skąd: Piaseczno
Podziękował: 0
Podziękowań: 0 w 0 postach
|
Koledzy poczytałem to wszystko co bylo pisane do tej pory i trochę się uspokoiłem ponieważ w mojej Belli mam takie same objawy. Jeżdżę codziennie do pracy na krótkich odcinkach (2-3km) i temperatura silnika jeszcze nigdy nie przekroczyła 50 stopni. Podepnę się jeszcze dla pewności pod kompa ale według mnie to tak ma być.
__________________ Podobno Henry Ford, kiedy mijała go Alfa Romeo zdejmował z głowy kapelusz. |
| | |
| | #44 |
| Użytkownik Dwusuwowiec Zarejestrowany: 10 2009 Samochód: 2.4 jtd Skąd: Wodzisław Śl.
Podziękował: 3
|
a na komputerze można jakoś sprawdzić czy termostat jest otwarty czy zamknięty?? (nie chodzi mi o ciągłe obserwowanie temperatury czy rośnie czy spada)
|
| | |
| | #45 |
| Moderator Romeo Zarejestrowany: 05 2007 Samochód: AR156 1.9 16v JTD M-jet Skąd: Warszawa
Podziękowań: 148 w 138 postach
|
Można po temperaturze zaobserwować przy jakiej się otwiera oraz jaką rzeczywistą temperaturę pracy utrzymuje w silniku po nagrzaniu
|
| | |
| | #46 |
| Użytkownik Embrion Zarejestrowany: 01 2009 Samochód: ALFA GT 1,9 110kW Skąd: kraków
Podziękował: 2
Podziękowań: 0 w 0 postach
|
Witam! Mialem bardzo podobny problem z temperatura silnika choc na pierwszy rzut oka bardziej powalajacy na kolana. Mianowicie kiedy mrozy trochę zelżały na konsoli wyskakiwał mi kominikat Motor Control System Failure. Pierwszy raz wyskoczyl mi kiedy jechalem ciemna noca gdzies w wojewodztwie lubuskim. Zglupialem na poczatku zaraz na parking i chwilka odpoczynku i analizy. Gwaltownie spadla mi temp do ok 65 C. To juz dalo mi jasnosc tylko ten komunikat i kontrolka motoru przerazaly po kazdorazowym przekreceniu zaplonu. Pojechalem na diagnoze komputerowa i wyszlo. Kiedy jechalem razem z podpietym komputerem wykres rysowal krzywa niczym na gieldzie papierow. Wahania siegaly 30 C niezaleznie od obrotow silnika. Kupilem orginalny termostat i jak reka odjal. Do tego wyminilem swiece zarowe od razu komplet. Spalanie spadlo do 6,1 realnego (sprawdzalem po kilkukrotnym dolewaniu pod korek) jak i temperatura podniosla sie prawie pod godzine 9. Calosc wraz z podpieciem pod komputer orginalnymi czesciami wyszla mnie 550 PLN. Komfort i emocje z prowadzenia takiego bolida jak GT niezapomniane. http://allegro.pl/item886299833_term...__2.4_jtd_jtdm Pozdrawiam, Rychu POLSKA |
| | |
| | #47 |
| Użytkownik Embrion Zarejestrowany: 05 2008 Samochód: AR156 SW, 1.9 JTDm, 2004 Skąd: Puławy
|
ja również zdecydowałem się na wymianę termostatu. Kupiłem oryginalny BEHR o temp otwarcia 88 stopni. Stary termostat, taki sam też 88 stopni, był zamknięty po wyjęciu , jednak otwierał się jakoś wcześniej. Próby z wrzątkiem z czajnika są mało miarodajne bo według nich wszystko jest ok z termostatem. Bardzo gorąca woda z kranu go nie otworzyła dopiero wrzątek po chwili, jednak w samochodzie górna rura robiła się ciepła jak wskazówka na zegarku pokazywała jakieś 60 stopni. Teraz silnik osiąga zdecydowanie wyższą temperaturę i stygnie szybko na wolnych obrotach, no i jest coś jeszcze. Dopiero dziś po wymianie słyszałem dźwięki stygnącego katalizatora( takie pykanie), wcześniej na niedogrzanym silniku tego nie było zimą, wreszcie spaliny nie będą tak śmierdziały. Nie bawcie się w żadne vernety czy inne podróbki ,jak oryginalny do JTD 16v i 20v z czujnikiem można kupić za 310 zł. |
| | |
| | #48 |
| Moderator Romeo Zarejestrowany: 05 2007 Samochód: AR156 1.9 16v JTD M-jet Skąd: Warszawa
Podziękowań: 148 w 138 postach
|
To 88C na korpusie termostatu nie oznacza temperatury otwarcia tylko zakładaną temperaturę jego pracy
|
| | |
| | #49 |
| Użytkownik Embrion Zarejestrowany: 05 2008 Samochód: AR156 SW, 1.9 JTDm, 2004 Skąd: Puławy
|
cokolwiek by tam nie było napisane, działa prawidłowo, a na trasie przy -5 stopniach, kreska lekko przed 90
|
| | |
![]() |
| ||||||
| Tagi |
| alfa, alfa gt, alfa romeo gt, alfe, alfy, bydzi, czegos, deche, diagnostyczna, dobrego, dzisiaj, fajna, fiata, forum, gt, jtd, katowicach, katowice, kluczyków, kolo, komu, koszalinie, koszty, kumam, kumatemu, lakiernika, malowanie, mechanicy, mechanik, mechanika, metalowe, namiar, obramowki, pany, pomorzu, poszukiwana, potrzebuje, powierzyc, powietrza, przepływomierz, radzimy, romeo, rozsądnemu, saloonu, service, servis, serwis, serwisy, sobie, solidnie, sprawdzeni, stacja, stronka, super, szukam, tanio, tapicerki, warszawy, warsztatu, witam, wymiany, wymienic, zajechał, zamków, zapalniczki, zarowke, zaufana, zawieszenie, zegary, żem |
| Narzędzia wątku | |
| |