Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale GT - Alfa GT to coupe, które powstało na platformie modelu 147. Nadwozie zostało zaprojektowane przez Bertone. W tym dziale znajdziesz rozwiązania problemów związanych ze skrzynią biegów, silnikiem, zawieszeniem czy układem kierowniczym.
Użytkownik Romeo

Napisał
alienek 
Kolego ja mam identyczny problem!Mam Alfę
147 w benzynie i mam to samo!
Alienek miałam to samo i też jestem w benzynie :-)
Termostat Ci się nie zamyka zapewne. Sprawdź tą rurę czarną co idzie z silnika (termostatu) do chłodnicy - jak przed uzykaniem temp. otwarcia, czyli przy tych 65 - 70st jest ciepła lub gorąca to wymień sobie termostat, bo na niego już czas.
Wymieniłam i nie dość, że dochodzi do 90st szybko i bez problemu - to nie lata mi w te i nazad wskazówa, tylko jak nalezy stoi na 90st., jak już dojdzie, czyli znaczy się, że nie pracuje mi cały czas na duzym obiegu. Aha i możesz eszcze jedno przyuwazyć - jak szybko spada temp. silnika jak wyłącysz silnik - bo u mnie b. szybko się oziebiał. A teraz git.
Dodam tylko, że jak masz jak ja i wymienisz termostat, to nie dość, że silnik "skulturalnieje" to jeszcze bedziesz miał tropiki w kabinie
Że o ukrytych pokładach mocy nie wspomnę 
A i mam swoją teorię, że jak cholerstwo cały czas tę ciecz pompuje na duzym nieprzerwanie, to ten wadliwy fabrycznie kolektor wodny może sie chiba rozszczlnić... Ale to moja własna dywagacja... i może być całkowicie nieprawdziwa
Ostatnio edytowane przez Majka ; 29-01-2010 o 11:48
ViP Romeo

Napisał
dududs 
Nie zgodzę się z tobą, jeżeli mówisz o dieslach. Śmigałem autkiem z
silnikiem 2,
4cdti (dieslem) w zimie przy temperaturach ujemnych nawet dochodzących do -20c* i już w pierwszych km może ze 2km temperatura rosła bardzo szybciutko po 5km wskakiwała na 90c* po czym spadała tak do 70c* rosła do 90c* i już tak stała. A więc jest to nie prawda, że dieslom przy
sprawnym termostacie potrzeba ponad 10km drogi aby silnik się nagrzał (otworzył termostat).
pozdrawiam dududs
Niestety Maciek ma rację.. Ja od zawsze jeździłem benzyniakami i oczywiście gdy zobaczyłem jak zachowuje się wskaznik temp. płynu w mojej Alfe.. zanabyłem nowy i wymieniłem go.. Ku mojemu zdziwieniu, efektów w postaci dogrzewania się silnika do 90st. przy niskich temp. i na małych obrotach silnika nie było.. Co ja się nakombinowałem po wymianie z odpowietrzaniem, bo nie przyszło mi do głowy, że na postoju to i po godzinie chodzenia silnika jest 50 st. ...w końcu Paweł z PabloGarage mnie uświadomił, że ten typ tak ma..
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm
-
Użytkownik Alfa i Omega

a na komputerze można jakoś sprawdzić czy termostat jest otwarty czy zamknięty?? (nie chodzi mi o ciągłe obserwowanie temperatury czy rośnie czy spada)
Moderator Romeo

Można po temperaturze zaobserwować przy jakiej się otwiera oraz jaką rzeczywistą temperaturę pracy utrzymuje w silniku po nagrzaniu
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Użytkownik Maniak resoraków

ja również zdecydowałem się na wymianę termostatu. Kupiłem oryginalny BEHR o temp otwarcia 88 stopni. Stary termostat, taki sam też 88 stopni, był zamknięty po wyjęciu , jednak otwierał się jakoś wcześniej. Próby z wrzątkiem z czajnika są mało miarodajne bo według nich wszystko jest ok z termostatem. Bardzo gorąca woda z kranu go nie otworzyła dopiero wrzątek po chwili, jednak w samochodzie górna rura robiła się ciepła jak wskazówka na zegarku pokazywała jakieś 60 stopni. Teraz silnik osiąga zdecydowanie wyższą temperaturę i stygnie szybko na wolnych obrotach, no i jest coś jeszcze.
Dopiero dziś po wymianie słyszałem dźwięki stygnącego katalizatora( takie pykanie), wcześniej na niedogrzanym silniku tego nie było zimą, wreszcie spaliny nie będą tak śmierdziały.
Nie bawcie się w żadne vernety czy inne podróbki ,jak oryginalny do JTD 16v i 20v z czujnikiem można kupić za 310 zł.
Moderator Romeo

To 88C na korpusie termostatu nie oznacza temperatury otwarcia tylko zakładaną temperaturę jego pracy
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

cokolwiek by tam nie było napisane, działa prawidłowo, a na trasie przy -5 stopniach, kreska lekko przed 90
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
temperatura silnika alfa 156 jtd
, spadajaca temperatura na niskich obrotach 156
, spadająca temperatura silnika
, nie pokazuje temperatury silnika alfa 147
, alfa 147 jtd temperatura
, 156 jtd temparatoru zimą
, temperatura pracy silnika 2.4 jtd alfa 156
, 156 jtd niska temp silnika
, odma zamarza jtd
, temperatura silnika spada podczas jazdy zimą
, 156 spada temperatura
, oryginalny termostat 2.4