Alfa jak dotad sprawowala sie idealnie, dzis jednak pojawil sie problem. Zaczne chronologicznie.
Tydzien temu zauwazylem, ze przy przyspieszaniu slychac gwizd sprezarki. Wczesniej tego nie bylo. Sprawdzilem pobieznie szczelnosc dolotu i bylo ok. Poniewaz auto nie kopcilo mocniej niz przed pojawieniem sie gwizdu i dalej mialo moc, jezdzilem dalej.
Dzis troche zaspalem i na A4 musialem nadrobic stracone minuty. Jechalem przez 50 km w przedziale 160-230 km/h. Potem pokreciłem sie troche po Krakowie. Dalej, poza gwizdaniem sprezarki wszystko ok. Jade sobie dalej i nagle poczulem drgania nadwozia i pierdzenie wydechu, jakby dziurawego. Wyskoczyla kontrolka, ze cos z silnikiem i blad swiecy zarowych. Auto wpadlo w tryb awaryjny. Po restarcie dalej to samo. Przy probie kolejnego restartu nie odpalila i musialem zepchac ja na pobocze. Postala tak 2 minuty i znow odpalila. Dojechalem do domu i pisze tego posta.
Co obstawiacie? Dostep do diagnostyki komputerowej bede mial dopiero jutro.
Dodam, ze Alficzka nie bierze/brała oleju.
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor

Jeśli gwizd słychać przy zimnym silniku to nie masz się czym martwiś jeśli po rozgrzaniu to jest to problem samej sprężarki, albo masz dziurę w którejs z rur dolotu powietrza.
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

Tak na logikę, jeśli turbo wyje i jest nieszczelny wydech to tam trzeba szukać przyczyny. Dwie sprawy mi do głowy przychodzą, turbo się rozsypało co łatwo sprawdzic i nie ma szczelnosći w wydechu. Poprostu cos nie wytrzymało ostrego pałowania na A4![]()

Dzis zczytalem bledy. Jest tego sporo:
P0135 Sonda Lambda
Zwarcie do masy
P0403 Zawór recyrkulacji spalin
Zwarcie do masy
P0045 Zawór elektromagnetyczny ciśnienia doladowania
Zwarcie do masy
P2008 Klapa zawirowania
Zwarcie do masy
P0638 Jednostka sterujaca przepustnica
Zwarcie do masy
P0380 Sterowanie czasem grzania
Zwarcie do masy
Czy ktos ma pomysl od czego zaczac poszukiwania pierwotnej przyczyny?
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor

Na pewno nie masz niektórych rzeczy w swoim silniku:
P0135 Sonda Lambda
P2008 Klapa zawirowania
Stawiam na EGR i zawór elektromagnetyczny sterujący zmienną geometrią turbiny
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

niewiem jaki masz rok produkcji swojego auta ale wnioskuje że 2007 więc nie masz sondy lambda tylko DPF sonda lambda była montowana tylko na początku 2005 z powodu wprowadzenia emisji spalin EURO 4 natomiast pod koniec 2005 był juz montowany DPF
mam nadzieje że z powodu chipa nie uszkodziło ci DPF-u straszna kasa
z tego co wiem chip podnosi ciśnienie na turbinie i wtryskach z czego tez bierze się większa temperatura spalin a piszesz że dawałeś ostro ognia

Nie mam DPF, mam Euro4 z jedna sonda.
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki