Jak sprawdzić czy moja wersja ma wiązkę od nawigacji w podsufitce?

• Autor wątku Autor wątku Yerzo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Yerzo

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM Distinctive
Witam,
znalazłem na alledrogo antenę GPS/GSM/FM do swojego connecta (dołożony przeze mnie) w GT w śmiesznych pieniądzach.
Czy jest jakaś możliwość aby sprawdzić czy auto posiada oryginalną wiązkę w dachu ?

Wczoraj wyjmując connecta zauważyłem, że z tyłu radia są dwie kostki command : GPS i GSM. I tutaj pytanie : czy ta wiązka nie kończy się gdzieś w okolicach lampki w podsufitce i czy pod zdjęciu podsufitki nie napotkam problemu braku dalszej części wiązki prowadzącej do anteny.

Oryginalną antenę mam na pewno tylko FM (długa i cieniutka).
Dziwna sprawa bo po włożeniu karty SIM connect widzi pełen zakres GSM.

Oryginalną antenę mam na pewno tylko FM (długa i cieniutka).
Dziwna sprawa bo po włożeniu karty SIM connect widzi pełen zakres GSM.
oryginalną antenę masz na pewno i nie tylko radiową, jest to tzw. antena "biczowa" i zawiera w sobie antenę GSM, antenę GPS i antenę radiową, pod podsufitką w miejscu w którym zamontowana jest podstawa anteny z wbudowanym wzmacniaczem wychodzą trzy konektory elektryczne (radio, GSM, GPS ) i jedna złączka elektryczna zasilająca wzmacniacz anteny

Ostatnia edycja:
Strasznie dziwne jest to rowiązanie w Alfa Romeo. Sam już nie wiem czy moje auto jest przystosowane pod Connect czy nie.

Z tyłu radia są dwa kable do GSMu i GPSu a brakuje wtyczki od Body Computera, w której znajduje się min. podpięcie mikrofonu, który w GT i 147 umiejscowiony jest w lampce w podsufitce.
Znowu w podsufitce obok lampki jest wtyczka na mikrofon :/ Tylko ciekawe dokąd ta wtyczka dalej biegnie ? Trzeba by zdjąć podsufitkę i słupki żeby dowiedzieć się tego.

Czy jest taka szansa, że Alfa Romeo robi aż tak zamotane instalacje ?

Znalazłem jeszcze jedną wtyczkę za radiem. Do czego ta z kolegi może służyć?
Kształtem nijak pasuje do wejścia od Body Computera w radiu.
01082009183.jpg

Myślę, że wg. instrukcji montowania Connecta zamieszczonej na forum147.com da się podpiąć mikrofon bez posiadania białej wtyczki od Body Computera. Wg. instrukcji należy podciągnąć jedynie kable do PINu 9 i 18 w radiu.

Z tyłu radia są dwa kable do GSMu i GPSu a brakuje wtyczki od Body Computera, w której znajduje się min. podpięcie mikrofonu, który w GT i 147 umiejscowiony jest w lampce w podsufitce. Znowu w podsufitce obok lampki jest wtyczka na mikrofon :/ Tylko ciekawe dokąd ta wtyczka dalej biegnie ? Trzeba by zdjąć podsufitkę i słupki żeby dowiedzieć się tego.
od mikrofonu w podsufitce przewody idą do BC a ztamtąd przez złącze D (tzw. złącze układów pomocniczych) do "CONNECT NAV+" i tak jak napisałeś nie masz tego złącza

Czy jest taka szansa, że Alfa Romeo robi aż tak zamotane instalacje ?
osobiście nie mam problemu z odczytaniem schematów elektrycznych w AR

Znalazłem jeszcze jedną wtyczkę za radiem. Do czego ta z kolegi może służyć? Kształtem nijak pasuje do wejścia od Body Computera w radiu.
jest to złącze D75 - złącze radiotelefonu dot. wersji przystosowanej do tel. komórkowego

da się podpiąć mikrofon bez posiadania białej wtyczki od Body Computera. Wg. instrukcji należy podciągnąć jedynie kable do PINu 9 i 18 w radiu.
ze złącza D (18 drogowe) z tyłu ''CONNECT NAV +'' pin 9 - wejście mikrofonu i pin 18 - odniesienie do mikrofonu

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki agentzo za pomoc.
osobiście nie mam problemu z odczytaniem schematów elektrycznych w AR
Miałem tu na myśli to, że AR wkłada okablowanie od telefonu i nawigacji a nie wkłada złącza od Body Computera. W takim razie po co komu taki układ ?

Dostałem dzisiaj w sklepie komputerowym kabelek od karty dźwiękowej ze zwykłego PCta.
Leciutko podpiłuję wtyczki aby pasowały do PINów 9 i 18 a następnie przedłużę kabel od radia aż do lampki z mikrofonem.

ja dziś u siebie znalazłem taką wtyczkę. jest to chyba do gsm albo gps nie mam pojęcia. pytanie czy to jest połączone z anteną na dachu czy gdzieś się kończy po drodze.

Wg mojej wiedzy musisz mieć wiązkę od BC chyba ze masz coś doklądane i ktoś ją wywalił w powietrze ale wg mnie oryginalnie musi być.
U mnie w 147 była na wysokości sterowania przewietrzaniem spięta z resztą instalacji.

Sukces !

Po kilku miesiącach kompletowania części udało podłączyć się Connect i wszystko działa jak w serii.

Dzisiaj podłączyłem lampkę z mikrofonem pomimo braku kostki od Body Computera.
Udało się podłączyć również antenę GPS, GSM, FM - tutaj ciekawostka - standardowa antena w GT ma funkcję FM oraz GSM.

Koszty całego zestawu :
1100zł - nawigacja
90zł - lampka od Grande Punto z wersji Blue&Me
100zł - nowiutka antena GSM, GPS, FM
250zł - układ eliminujący miganie licznika (z włoskiego Ebaya - jeszcze nie zamontowane)

Okazało się, że moja GT w wersji Distinctive posiada oryginalną wiązkę z kablami wprost z dachu od anteny aż do konsoli centralnej. Dziwna sprawa bo auto przygotowane jest pod montaż oryginalnej nawigacji a brakuje jej kostki od BodyComputera.

Dziękuje wszystkim za pomoc !

Yerzo napisz coś o tej antenie, link podeślij...

Robię to samo w 147, u mnie koszty na razie wyglądają tak:
A. NAVI z kieszenią adapterem - 450zł [soft był 25 09 wiec to bez możliwości MP3, z Allegro, podobno niewłączana sprzedawana jako uszkodzona, uszkodzona była bo ktos wyrwał na chama płyte ale to naprawiłem sam, bezkosztowo tylko 3h w plecy no i master code, który zlikwidowałem sposobem opisanym na forum].
B. Lampka u szwagrów z przesyłką 120zł [tu widzę, że się ePER nowy kłania :-)].
C. Teraz antena i wiązka do niej.

Agentzo - Można coś więcej o tym osiowaniu proxy?

Założyłem się z kolegą że jak się zmieszczę do 1tys. to różnicę wypłaca on a jak pójdę powyżej to różnicę dopłacam ja.
WIdze że mam szansę na dwie stówki...

Ostatnia edycja:
Yerzo napisz coś o tej antenie, link podeślij...
Ja znalazłem ja na tej aukcji :
http://allegro.pl/antena-3-systemowa-gps-gsm-am-fm-fiat-golf-3-inne-i1283106598.html

1283106598

Antena różni się tym od zwykłej, że jest krótsza, grubsza, ma większą podstawę i posiada dodatkowy kabel z zieloną wtyczką od GPSu.

Jak sam widzisz - śmieszna cena jak za nówkę. Eper pokazuje chyba coś w granicach 300-400zł.

Jeśli nie uda Ci się znaleźć takiej anteny to możesz zastosować antenę GPS z końcówką GPS Command. Akurat mam teraz taką na sprzedaż :) Montaż jej jest opisany na forum147.com w poradniku montażu nawigacji.

Install Navi w GT

hello Yerzo - widze ze jestes juz expertem w tej sprawie

czy udostnisz do siebie jakis kontakt ??

Kolego Yerzo również widzę że jestes obcykany w temacie a sam mam problem z zaadaptowaniem connecta :-) prosze napisz na pw i daj do siebie jakiskontakt mam kilka pytań :-) z góry dziękuje :-)

Amortyzatory
Powrót