• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dziwny sygnał przy wrzucaniu wstecznego

• Autor wątku Autor wątku Leonine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leonine

Guest
Witam,

Panowie od paru tygodni mam dziwny problem.
Kiedy wrzucam wsteczny poza sygnalem potwierdzajacym prawidlowe wrzucenie biegu wstecznego, ktory trwa niecala sekunde i jest to jeden "pik" - mam rowniez uciazliwy dzwiek z glosnika ktory trwa srednio okolo 5 sekund i jest bardzo chalasliwy, nawet uciazliwy. (jego czas trwania jest rozny raz dluzszy raz krotszy). Molgbym to pisac jako dlugi "piiiiiiiiiiik".
Co moze byc tego przyczyna?^ Wystpuje dodatkowo poza podstawowym dzwiekiem.
Sytuacja wystpuje tylko i wylacznie przy biegu wstecznym.

Mam podobnie.. mysle ze to problem walnietego ktoregos czujnika cofania

potwierdzam, u mnie raz na jakiś czas też tak durnie piszczy. moim zdaniem ogólnie te czujniki w alfie raczej nie grzeszą niezawodnością:)

Moje oba wewnetrzne nie dzialaja.. musze sie za nie w koncu zabrac.. macie jakies rozwiazania z internetu zeby nie przeplacic? albo jakiekolwiek informacje o tych czujnikach zeby miec punkt zaczepienia?

Bocian.. Ty zawsze masz dobrego dzioba do promocji i atrakcyjnych cen na czesci :)

a czy z org. parktronikiem będą działały tylko org. czujniki ? czy można tam zapiąć jakieś inne ? ( czy trzeba by już wejść głębiej w obliczanie odległości danego czujnika ? )
nie przerabiałem tego więc nie mam pojęcia

obilo mi sie o uszy cze czujniki w autach z grupy fiata powtarzaja sie w roznych modelach.. do GT chyba z jaki9ejsc lanci pasuja tylko nie wiem ktorej

to jak by wyszło że z tej grupy działają tak samo to chyba najtaniej by wyszło sam czujnik z jakiegoś fiaciszona wstawić

najprawdopodoniej masz walnięty czujnik cofania. możesz to sprawdzić poprzez wrzucenie wstecznego na włączonym zapłonie. przybliżasz wtedy ucho do czujnika przy zderzaku i jeśli działa- powinien bardzo cicho sobie cykać. jeśli nie cyka- popsuł sie.

wracając do kwestii samego czujnika to ponoć z jakiejś lanci pasuje. koszt na allegro 1 szt. 100zł.

Ostatnia edycja:
najprawdopodoniej masz walnięty czujnik cofania. możesz to sprawdzić poprzez wrzucenie wstecznego na włączonym zapłonie. przybliżasz wtedy ucho do czujnika przy zderzaku i jeśli działa- powinien bardzo cicho sobie cykać. jeśli nie cyka- popsuł sie.
najlepszy sposób
ponoć z jakiejś lanci pasuje. koszt na allegro 1 szt. 100zł.
z lanci thesis

Nie obejdzie się bez zdjęcia zderzaka :
Jeśli jest to nawet środkowy czujnik to nie trzeba aż całego zderzaka zdejmować. W GT naprawdę miło i szybko zdejmuje się zderzak. Wystarczy odkręcić śruby przy nadkolu szmacianym, cztery widoczne przy klapie bagażnika, jedna przy kole i trzy śruby w bagażniku pod lampą. Kwestia 15 minut

hmmm a to nie bedzie kwestia ze cos nie laczy?
Bo raz piszczy raz nie.
Czasami jest tylko dzwiek prawidlowo wrzuconego biegu a czasami odzywa sie ten czujnik.
Mozna powiedziec ze pol na pol.
Wiec jesli bylby walniety to byloby zawsze.

Podbijam temat do gory.. Ktos probowal cos z tym zrobic u siebie?
Skonczylo sie na wymianie czujnika? Czy cos tylko nie laczylo?

Witam u mnie jest jeszcze inaczej na początku było ok,a zakupiłem auto jakiś miesiąc temu teraz kiedy wrzucam wsteczny bieg lampka tylna zaświeci się na ułamek sekundy i więcej nic się nie dzieje zero sygnału z tyłu, trochę to problem w nocy bo nic nie widać może macie koledzy jakieś pomysły bo zgłupiałem.

Poszukajcie tematu kolegi Jimmy - w GT są te same czujniki, a demontaż zderzaka analogiczny.

I oczywiście "piiiiiik" do błąd centralki PDC - brak sygnału powracającego z co najmniej jednego czujnika.

PS. Można wrzucić wsteczni i po kolei próbować naciskać czujniki - jak zaczną załapywać, tzn, że kabelki w środku już są zaśniedziałe i lada moment czujnik padnie całkowicie (są nienaprawialne).

Pozdr

Z tego co chłopacy pisali wcześniej w moim problemie z czujnikami to wynika, że też masz awarię któregoś czujnika. Z tym, że u mnie czasami się zmienia, bo czasami działa normalnie, a czasami nie.

W GT naprawdę miło i szybko zdejmuje się zderzak. Wystarczy odkręcić śruby przy nadkolu szmacianym, cztery widoczne przy klapie bagażnika, jedna przy kole i trzy śruby w bagażniku pod lampą. Kwestia 15 minut

a tak przy okazji... przedni zderzak też można tak łatwo zdjąć, czy niezbędne jest odkręcanie kół?

a tak przy okazji... przedni zderzak też można tak łatwo zdjąć, czy niezbędne jest odkręcanie kół?

Przedni możesz zdjąć bez odkręcania kół ale będziesz miał z tym duzo roboty, bo śrubki za filcem/matą mają, mówiąc delikatnie, ograniczoną dostępność.

P.S mały OT, ja przy wbijaniu wstecznego nie czuję ani nie słyszę niczego. Troche mnie to dziwi ale wszystko działa, mogę nawet wbić wsteczny podczas powolnej jazdy do przodu i do tyłu. Coś z synchronizatorem? Czy Wy tez tak macie może?

Amortyzatory
Powrót