• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czujniki parkowania - awaria

• Autor wątku Autor wątku Saint
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Saint

Nowy
Auto
Alfa GT 1,9 jtd
Przedwczoraj czujniki parkowania zaczęły odmawiać posłuszeństwa. Po wrzuceniu wstecznego, po chwili pojawia się długi nieprzerywany pisk na jakieś 10-15 sekund. Potem gdy cofam do przeszkody czujniki nie działają. Myślałem, że są brudne. Po wyczyszczeniu objawy nie ustąpiły. Potem spadł deszcz. Po deszczu o dziwo pracowały poprawnie. Niestety do następnego odpalenia. Cały wczorajszy dzień dalej awaria. Macie pomysł co się dzieje? Będę bardzo wdzięczny.

pozdrawiam

Ja założyłem podobny temat. W sumie to mam podobny problem, z tym, że u mnie brakowało jednego czujnika od momentu zakupu.

Z tego co pamiętam to sterownik od czujników cofania jest źle umiejscowiony (tylne nadkole), może woda się dostała i zaczyna wariować :)

Sprawdź czy w ogóle działają!

Hej!

Długi pisk oznacza jakiś błąd! Dlatego należy go najpierw zlokalizować.
Czujniki łatwo sprawdzić - po włączeniu wstecznego charakterystycznie "pykają" - wystarczy przyłożyć ucho! Jeśli nie "pyka" to albo czujnik jest uszkodzony albo brak kontaktu we wtyczce. Wtedy trzeba pogmerać żeby go wyciągnąć (trzeba to robić delikatnie bo można wyłamać zaczep) - łapiesz obracasz i wysuwasz. Ja miałem uszkodony taki czujnik po dojechaniu nim do ściany i wymieniłem na nowy - chyba od fiata stillo czy idea - był identyczny, na allegro można je znaleźć - za ok 100.
Jeśli to coś głębiej to już wiedza mi się skończyła :), jest tu taki post nawet ze schematami - poszukaj!

pozdro!

Hej!

Długi pisk oznacza jakiś błąd!
:girl_wacko:

czyli przy każdym max dojeździe do przeszkody mam błąd tak ?
ciekawa teoria

a po mojemu :
długi nieprzerwany pisk oznacza zbliżenie się do przeszkody na kilka cm ( nie mierzyłem jeszcze ile )
zabrudzony czujnik - brud "robi" za przeszkodę i czujnik działa ( często w zimę jak są zaśnieżone czujniki to potrafi piszczeć zaraz po wrzuceniu R pomimo braku przeszkód )
w przypadku braku przeszkody przy równoczesnym pisku jednostajnym - uszkodzenie czujnika

Ostatnia edycja:
:girl_wacko:

czyli przy każdym max dojeździe do przeszkody mam błąd tak ?
ciekawa teoria

a po mojemu :
długi nieprzerwany pisk oznacza zbliżenie się do przeszkody na kilka cm ( nie mierzyłem jeszcze ile )
zabrudzony czujnik - brud "robi" za przeszkodę i czujnik działa ( często w zimę jak są zaśnieżone czujniki to potrafi piszczeć zaraz po wrzuceniu R pomimo braku przeszkód )
w przypadku braku przeszkody przy równoczesnym pisku jednostajnym - uszkodzenie czujnika

Marcello na pewno chodziło o długi pisk bez przeszkody bo to jest właśnie moja sytuacja. Czujniki wyczyściłem bo już 3 zimy z moją GT przeżyłem:) więc to brud odpada. Rozumiem, że pozostaje zlokalizować zepsuty czujnik bądź sprawdzić centralkę.

Ja mam ten sam objaw ale u mnie dwa prawe nie tykają jak włącze wsteczny bieg.Sprawdzałem kostkę pod zderzakiem czysta gdzie jeszcze sprawdzić ?

jak nie działają dwa czujniki a dwa działają, to zamień je miejscami. jak będzie zmiana to czujniki do wymiany, jak nie to kable sprawdź czy nie przerwane

Wysłane z S3

U mnie po myjce czasem nie chca dzialac i piszczy pomimo braku przeszkody. Noc w suchym garazu pomaga za kazdym razem.

Ale zderzak trzeba ściągnąć czy da się to jakoś obejść .

Dodano po 4 minutes:

Centralka od czujników jest po prawej stronie w bagażniku i tam zamienić wtyczki ?

Ostatnia edycja:
No bez zrzucenia zderzaka to raczej niczego nie namacasz, jeżeli przyjdzie do wymiany czujników, ale przesadnie dużo roboty z tym nie ma. Ja miałem na myśli zamianę fizycznie czujników miejscami a nie na wtyczkach do centralki, bowiem nie potrafię potwierdzić czy centralka od czujników jest w bagażniku :) U mnie zabawa ograniczyła się do zwalenia zderzaka i wymiany czujnika (szlag go trafił), natomiast jeżeli wiesz gdzie jest centralka i dostęp do niej jest dobry, to metodą prób i błędów powinieneś wyłuskać przewody odpowiadające poszczególnym czujnikom i sprawdzić w ten sposób.

Zewnetrzne da rade pomacac pod zderzakiem
Te przy tablicy juz gorsza sprawa

To chyba wiązka jest jedna i jedna wtyczka do centralki hmmmmmm. Ale to jest dziwne że dwa na raz padły i auto stało 2 tygodnie pod chmurką . Po odpaleniu ciągły sygnał jakieś 5-8 sekund i kontrolka pomarańczowa na desce świeci
A nie ma jakiś bezpieczników po drodze na lewą stronę i prawą

Zewnetrzne da rade pomacac pod zderzakiem
Te przy tablicy juz gorsza sprawa
U mnie "wypiął" się ten przy tablicy, niestety...

Dodano po 7 minutes:

To chyba wiązka jest jedna i jedna wtyczka do centralki hmmmmmm. Ale to jest dziwne że dwa na raz padły i auto stało 2 tygodnie pod chmurką . Po odpaleniu ciągły sygnał jakieś 5-8 sekund i kontrolka pomarańczowa na desce świeci
A nie ma jakiś bezpieczników po drodze na lewą stronę i prawą
Wiesz, u mnie też się czujnik padł "sam z siebie" bez wcześniejszych objawów. Po prostu przestał działać i juz. Na desce nic się nie świeciło, ale po wrzuceniu wstecznego był ciągły sygnał jakby o maksymalnym zbliżeniu auta do przeszkody. Próba osłuchowa wykazała, że jeden czujnik nie "cyka". Wg mnie to tam pod zderzakiem nie bardzo może się coś stać z przewodami bo przecież są nieruchomo przez cały czas, nic tam nie pracuje, nie zagina się. Jedynie ludzie zgłaszają, że na kostce schowanej w bocznej części zderzaka - za kołem - wilgoć wchodzi do kostki i powoduje zwarcia. Po demontażu całości dobrze jest zabezpieczyć tę kostkę dodatkowo. Więc u Ciebie stawiam albo na kostkę albo na padnięte czujniki.

Ostatnia edycja:
wkamil to jak ta wiązka wygląda to jest jedna całość czy 2 wiązki na lewą i prawą

Tylny zderzak był ściągany w grudniu bo była naprawka miesiąc działało i padło

Dodano po 4 minutes:

13:16:35.500: Faults found: C1004, C1003

Kod błędu: C1004
Czujnik tyl. PR zewnetrzny
Sygnal niewlasciwy

Obecne
Test kompletny lub niemoz. do zastosow.

Kod błędu: C1003
Czujnik tyl. PR wewnetrzny
Sygnal niewlasciwy

To znalazł mi komp

Ostatnia edycja:
Dziś byłem w serwisie fiata powiedziałem gościowi co jest nie tak z moimi czujnikami parkowania . Powiedziałem że podpinałem pod kompa jakie błędy wyszły i że zderzak był zdejmowany w grudniu. Gość wysłuchał zapisał tam coś i moja Bela wjechała w bramy . Po jakiś 20min gość mi oznajmia że dwa czujniki są zepsute i trzeba zdjąć zderzak koszt 250zł plus naprawa . Dałem se spokój ale nie dawało mi to spokoju rozebrałem tyłek Beli i kabelki z czujnikami do domu na kontrole. Okazało sie że kable są dobre i czujniki bo przed tym sprawdziłem przepinając czujniki tykały wszystkie . Jade więc do fiata i pytam gościa co to była za diagnostyka że gość nawet nie sprawdził wtyczki pod zderzakiem . Poszło dość ostro więc gość stwierdził że jutro zrobi bajpasa i poskłada Belę za te 150zł co zapłaciłem za wjazd w bramy fiata .Jutro napisze co z tego wyjdzie .

Amortyzatory
Powrót