• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wyświetlacz Navi - kamera cofania itp.

No kurcze, wielkie brawo. Czekam z niecierpliwością na efekty pracy. Widzę że jesteś z Leszna, to może jakiś spocik i sprawdzenie postępów prac? :)

Spocik jak najbardziej wskazany ..ale daj mi najpierw czas na dokończenie .Dziś chcę podpiąć zewnętrzne dvd po wyjściu rgb...zobaczymy czy da się zaoszczędzić kasę na konwerter.Jeśli pójdzie z wyjścia scart to wystarczy kupić jakiś złom na allegro za 50 pln który ma wejście composite / dla kamery / możliwość podpięcia np. usb z mp3 itd.Jak na razie to udało się skręcić connecta z dorobioną z tyłu wtyką na eksperymenty :) .Oto kilka zdjęć jak wyszło 20120210171.jpg20120210173.jpg20120210174.jpg20120210175.jpg20120210176.jpg20120213177.jpg

Szacun:) Ja również czekam z niecierpliwością na efekt końcowy. Chętnie u siebie też bym coś takiego wykombinował

dziś podłączyłem jakieś stare dvd .. oto efekty :)
20120214183.jpg20120214184.jpg20120214185.jpg20120214186.jpg20120214187.jpg20120214188.jpg20120214189.jpg podłączenie płytki wpiętej w taśmę ekranu daje nam możliwość podpięcia sygnału RGB i jego synchronizacji,oraz istnieje możliwość podając masę na odpowiedni styk zamiany systemu z PAL na NTSC , odwrócenia obrazu / pomocne w przypadku kamery cofania / oraz przełączanie wejścia..czyli czy obraz z nawigacji czy z wejścia rgb.Teraz jest pytanie czy ma sens budowanie czy kupienie / od 280-350 pln / jakiegoś konwertera jak można za tanie pieniądze kupić cokolwiek co ma wyjście rgb / scart / i podłączyć do naszej nawigacji.Zainteresowanych płytką proszę pisać na priva..jak uzbiera się Was kilka osób i ustalimy jakąś cenę to poproszę kolegę co ma zakład rtv może ruszy z małą produkcją.
Zostaje jeszcze kwestia sygnału audio..muszę to przemyśleć gdyż podpięcie się pod zmieniarkę i zwarcie DATA nie daje efektu..nie przełącza na zmieniarę.Myślałem że poprzez can jest opcja uruchomienia ..ale wyczytałem że zwarcie daty nie powoduje widocznej zmieniarki w systemie.Pozostaje jak w linku w jednym z pierwszych postów podłączyć oryginalną zmieniarę i podzielić sygnał ..dorobić aux.

Ostatnia edycja:
Jesteś wielki!!! Jak pod to pójdzie kamera cofania działająca w nocy to ja się piszę!!!

+1

Ja też jestem chętny do partycypowania w kosztach wynalazku i potem dzieła końcowego :)

Widzę że temat ruszył mocno do przodu ekstra!!!

i ja sie pisze :) bedziesz bogaty! :D

..akurat na kolegach z forum nie chciałbym się wzbogacić..:).
Tak myślałem co dalej z tym fantem...jest możliwość podpięcia rgb..aby wszystko miało ręce i nogi należałoby zrobić również jakieś sterowanie w momencie załączenia wstecznego , no i do czego byśmy chcieli wykorzystać ten ekranik.
Po pewnych przemyśleniach odpadła wersja tunera telewizji mpg4 ...przerost formy nad treścią , choć tunery zaczynają się od ok. 120pln + wejście usb , muzyka ,zdjęcia , filmy.np.
http://allegro.pl/tuner-dvb-t-wiwa-hd-100-fullhd-mpeg4-stb-3057-i2096215384.html
Brak jednak tego wejścia composite...a uparłem się na kamerę cofania.
Wymyśliłem że lepszym rozwiązaniem oprócz oczywiście usb / mp3,zdjęcia,filmy/ będzie odtwarzacz DVD...który miałby jeszcze wejście composite.A to to już tylko nagrywarka...np. taka:
http://allegro.pl/odtwarzacz-dvd-amstrad-dr-332-nagrywarka-divx-usb-i2076128574.html
Założeniem jest również cena..100pln z przesyłką można stracić. Nagrywarkę należy pokroić np. tak aby sterowanie po prawej z wyświetlaczem weszło w schowek pod popielniczką lub do schowka pasażera a napęd dvd nad lub pod :).Nie wiem jakiej wielkości są płytki i jakie napięcia z zasilacza co z tego pójdzie zrobić.Jeśli macie jakieś sugestie to proszę ...
Ma to być sterowane z palucha , musi mieć wejście composite i usb ,może być czytnik dvd...itd.
Chyba nie ma sensu bawić się w trawienie płytek..podstawowy ukł. dekodera np.tda8362 kosztuje ok. 40 pln..jeszcze parę innych pierdołków a zrobi się już nie ciekawie.Jeśli ktoś widział w necie urządzenie które by nam przypasowało proszę o linka.A może istnieje możliwość podpięcia kamerki usb do takiego sprzętu jak w pierwszym linku ?

Ostatnia edycja:
mi tam zalezaloby tylko i wylacznie na kamerze parkowania (czyli bez zadnego audio). jezeli nie daloby sie automatycznie po wbiciu wstecznego, to jakis przelacznik dyskretny gdzies zamotnowac, tylko nie wiem jak to bedzie wygladac i jak z uzytecznoscia

mi tam zalezaloby tylko i wylacznie na kamerze parkowania (czyli bez zadnego audio). jezeli nie daloby sie automatycznie po wbiciu wstecznego, to jakis przelacznik dyskretny gdzies zamotnowac, tylko nie wiem jak to bedzie wygladac i jak z uzytecznoscia

również myślę nad zminimalizowaną wersją ....po włączeniu wstecznego.

Dalsze prace nad tematem doprowadziły po pewnych przemyśleniach do minimalizacji kosztów , sprzętu i złożoności układu.Zrezygnowałem z scalaków przełączających sygnał na rzecz ....przekaźników :). Doszedłem do wniosku że 70 procent elektroniki jest w naszych autach jeszcze na przekaźnikach.Ma to swoje wady ale i zalety.Miałem jeszcze jakieś płyty z opla/ ukł . komfortu / z fajnymi przekażniczkami więc to wykorzystałem.Łączny kosz nie przekroczył 100 pln a pewne efekty już widać.Całość teraz należy zabudować w fajną puchę i umieścić w schowku.Nawigacja nie ma możliwości wykorzystania wejścia aux / a nie chciałem za bardzo ingerować w nawigację / inaczej jak poprzez podłączenie zmieniarki.Pomysł zmieniarki mp3 za 400pln która nie wiadomo jak będzie działała był bez sensu..więc kupiłem A08 z kablem za 80pln :) i przerobiłem wejście na możliwość podpięcia zewnętrznego sygnału.Steruje tym drugi przekaźnik , pierwszy jest od przełączenia źródła sygnału rgb i synchronizacji.Zresztą uważam że nic nie zastąpi jeżeli chodzi o jakość płyty nagranej w wave..lub sygnału audio z dvd :) .20120222196.jpg20120222198.jpg20120222199.jpg20120222200.jpg20120222202.jpg20120222203.jpg20120222204.jpg20120222205.jpg20120222206.jpg20120222207.jpg20120222208.jpg20120222209.jpg20120222210.jpg20120222211.jpg20120222212.jpg20120222215.jpg20120222216.jpg
Dalsze prace już po zabudowie ...głupio się jeździ bez radia...więc wyciąłem już odpowiednią dziurę w schowku gdzie doprowadzę jeszcze sygnały z kamery,plus z wstecznego / A8 lub D8 / ułożę kable do zmieniarki i podłączę wreszcie kierownicę ze sterowaniem.Wszystko będzie schowane w schowku pasażera.Na teraz przy załączeniu wstecznego nawigacja przełączy się w tryb wejścia rgb bez dźwięku,po przełączeniu małego przełącznika zmieniam wejście rgb razem z załączeniem aux in.Mam możliwość przełączenia obrócenia ekranu o 180 stopni , wyboru PAL/NTSC załączenia samego wejścia aux..ale tylko w momencie działającej zmieniarki i to nie stety gdy płyta jest w funkcji play :(.Po zamontowaniu wszystkiego w aucie spokojnie będę szukał starej płyty telewizora gdzie jest układ tda 8362 i szlifierą wyrżne płytkę tracąc piwo a nie jak na allegro chcą 300pln za dekoder.

Ostatnia edycja:
super, wlasnie mialem pisac jak tam postepy :) czyli rozumiem ze wszystko jest na dobrej drodze zeby opracowac to i zamknac w jakas puche zeby dzialala kamera cofania oczywiscie bez audio.
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy nie mozesz calkiem odlaczyc zmieniarki i sygnal audio podawac nawigacji przez takie cos:
http://allegro.pl/zlacze-aux-mini-iso-blaupunkt-becker-vdo-rca-i2079798269.html ?
wlaczamy nasze zrodlo obrazu (np. odtwarzacz dvd), w nawigacji wlaczamy aux (nie ma zmieniarki tylko aux z linku z gory i juz zaczyna leciec audio ze zrodla) no i przelaczamy sygnal rgb na ten ze zrodla (jak u ciebie na zdjeciu numer 7). Dostajemy obraz na nawigacje a w glosnikach gra audio. Czy takie cos moze dzialac czy moze zle to wszystko rozkminiam ? :)

Ostatnia edycja:
super, wlasnie mialem pisac jak tam postepy :) czyli rozumiem ze wszystko jest na dobrej drodze zeby opracowac to i zamknac w jakas puche zeby dzialala kamera cofania oczywiscie bez audio.
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy nie mozesz calkiem odlaczyc zmieniarki i sygnal audio podawac nawigacji przez takie cos:
http://allegro.pl/zlacze-aux-mini-iso-blaupunkt-becker-vdo-rca-i2079798269.html ?
wlaczamy nasze zrodlo obrazu (np. odtwarzacz dvd), w nawigacji wlaczamy aux (nie ma zmieniarki tylko aux z linku z gory i juz zaczyna leciec audio ze zrodla) no i przelaczamy sygnal rgb na ten ze zrodla (jak u ciebie na zdjeciu numer 7). Dostajemy obraz na nawigacje a w glosnikach gra audio. Czy takie cos moze dzialac czy moze zle to wszystko rozkminiam ? :)

no prawie dobrze...ale...:).Przyciskiem src wybieramy źródło..zmieniarkę.Włączamy play...gra jakaś płyta, i tylko wtedy możemy poprzez przekaźnik przełączyć inne źródło aux..w tym przypadku podajemy sygnał audio z dvd.Nie działa jak w radiu Blaupunkta zwarcie daty :) a więc to ,,coś " powyżej nie zadziała.Jest to największy minus tego rozwiązania.Można by kombinować jak już kiedyś pisałem podpiąć się pod wyjście am radia / za głowicą / ..ale nie bardzo bez schematu chciałem grzebać w nawigacji.90% zastosowania to kamera cofania..czyli bez audio.Pozostałe 10% ....to oglądanie dvd lub czegokolwiek z dźwiękiem.Zresztą widzę na filmikach z youtuba że tam też dźwięk podają tylko przez zmieniarkę / mp3 wejście aux in /.

Tak sobie myślę czy z tą kombinacją zwarcia daty nie jest tak jak w blaupunktach...
Działa do określonej wersji softu. Masz obecnie 4.07, na 5.00 było to samo?

Tak sobie myślę czy z tą kombinacją zwarcia daty nie jest tak jak w blaupunktach...
Działa do określonej wersji softu. Masz obecnie 4.07, na 5.00 było to samo?

na wersji 5.00 nie sprawdzałem ale nie zależy mi na niej.Przed chwilą zwierałem przez 68 ohm wejście data...no i nic.Wersja softu to 4,08...Myślę że connect jest trochę ,, mądrzejszy " :) i potrzebuje wymiany informacji na złączu data ponieważ wejście audio jest czynne tylko jeśli zmieniarka jest w funkcji play..i ta informacja jest analizowana w connectcie.Ale powiem szczerze mam to w nosie...i tak chciałem mieć zmieniarę mało budżetową :) . To samo robili Ci z tych linków :
http://www.alfa147-france.net/forum/viewtopic.php?t=19277
choć podłączył się bardzo brzydko partacz...u mnie by to nie przeszło :)
to samo bortesi:
http://www.youtube.com/watch?v=X8CxNJH_2rk
tylko poprzez zmieniarę...

Kibicuję Ci od samego początku. Witać serce włożone w pracę :) A czy znasz już szacunkowe koszty zmontowania takiego ustrojstwa wraz z kamerą cofania?

Kibicuję Ci od samego początku. Witać serce włożone w pracę :) A czy znasz już szacunkowe koszty zmontowania takiego ustrojstwa wraz z kamerą cofania?

Panowie...odnośnie kosztów to powiem tak,...cała sztuka polega na tym aby znaleźć takie rozwiązanie które pozwoli nam na nie płacenie ,, za frajer " tylko dla tego że nie mamy o tym zielonego pojęcia.Można jechać do ASO na wykasowanie błędów za 150 pln ..a można kupić sobie interfejs odb2 za 49 pln i robić to samemu.Tak samo z tym ustrojstwem..można kupić gotowy konwerter sygnału composite na rgb w cenie 275-330 pln , a można kupić cały telewizor za 29,99 pln :)
http://allegro.pl/telewizor-trilux-tap-2102-t-21-cali-sprawny-i2166221587.html?source=oo
gdzie jest gotowy taki układ i wyciąć kawałek płytki szlifierą :).Gotowe schematy takiego konwertera znalazłem na forum passata / należy się zalogować i skłamać że jeździ się VW http://forum.vw-passat.pl/threads/5708-MFD-i-wejscie-video?highlight=kamera+cofania+navi
okazało się że taki układ TDA 8263 jest w takich telewizorach jak elemis , trilux , philips 21 cali itd. które się wywala na szrot...
Podsumowując
1. płytka i odczynniki 20 pln
2.taśma 22 piny ok. 15 pln / ja miałem ze starego magnetowidu /
3.gniazda na taśmę/
http://www.tme.eu/html/PL/zlacza-poziome-ffcfpc-zif-raster-1-mm-smd/ramka_4571_PL_pelny.html
ok. 5 pln X 2 + gniazdo i kabelek od RS..ok.25
czyli za ok. 60 pln mamy wyprowadzone sygnały na zewnątrz nawigacji
4. 2 gniazda RS 9 pinowe 2x3pln
5. przekaźniki w zależności od opcji czy samo wideo czy z audio ok. 20 pln / ja miałem z odzysku /.
6. kabel ..przedłużka rs ok.15 pln w sklepie komputerowym
czyli ok. 100pln mamy wyjście z nawigacji i układ przełączający w przypadku podania plusa ze skrzyni biegów i możemy śmiało podłączyć jakiekolwiek urządzenie posiadające wyjście rgb po złączu scart / dvd , tuner telewizji dvb-t , itd. które posiada np. wejście usb na mp3/
teraz w zależności czy potrafimy czy nie...koszty konwertera..w moim przypadku z przesyłką 50 pln :) ale wycięta płytka pozwoli mi na wyświetlanie osd i regulacje i przełączenia sygnały przyciskami lub pilotem :)
Pozostaje jeszcze kamerka ...tego obejść się nie da , sądzę że jakieś 120 pln powinno wystarczyć.
Co mogę ze swej strony...postaram się wszystko jakoś zebrać i opisać , namówię kolegę i podam jego adres mailowy aby wytrawił kilka płytek,mogę załączyć obraz płytki
drukowanej...jak ktoś potrafi to sobie sam wytrawi,jak ktoś jest zainteresowany to wyślę mu schematy jak wszystko doprowadzę do końca.

Ostatnia edycja:
jezeli chodzi o moje zdolnosci elektroniczne.. to jest marnie:) szczerze to czekam na gotowe rozwiazanie, gotowa plytke, ktora moglbym podpiac i kupic kamere cofania i cieszyc sie efektem :)

Amortyzatory
Powrót