filipl thanked for this post

to co ty nie wiesz jaki miałeś do tej pory, george11 dobrze radzi ale jak ktoś wcześniej z jakiegoś powodu wlał 10-kę to do 5W40 nie możesz zejść.

Samochód kupiłem 2 miesiące temu a poprzedni właściciel serwisował auto w salonie alfy, wiec wydaje mi się że jest tam 5w40 skoro taki zalecają.

skoro serwisował w salonie AR to powinien być wpis w książce , faktura z opisem roboty i użytych części , płynów itp ...
zapewne nie ma bo .....

możliwe, ale potwierdzone-zalaliśmy kiedyś syntetykiem espero po 10-ce,;potem pare wycieków musieliśmy uszczelnić nowymi uszczelkami a największy z miski,;rób jak uważasz,może akurat u ciebie był syntetyk, a jeśli 10 to ryzykuj 5-twoja sprawa,;choć wydaje mi się,że jesteśmy na forum by coś się dowiedzieć, nauczyć i pomóc(choć nie jestem pewien czy wszyscy)....
Tak samo jak zabobony że przy pewnym przebiegu TRZEBA przejść na 10 a potem np na 15. Jeśli jest sprawny silnik to można lać cały czas porządny syntetyk. Też znam przypadek seicento 1.1 gdzie po 10w40 zalał wujek 5w40 i się pojawiły drobne wycieki. Ale po prostu silnik był chujowy już przed wymianą oleju a po prostu porządny olej o lepszych właściwościach płucząco-penetrujących wypłukał syf ze sparciały i rozlatujących się uszczelek. I tyle.
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl

Jesli silnik trzymał się na nagarze to należał mu się najzwyczjniej remont, a Espero to auto z początku lat 90tych, więc wątpię że miał dopuszczony przez producenta do stosowania olej 5W... W kwestiach olejowych decydujace zdanie ma producent silnika (uszczelnienia silnika są dostosowane do oleju o okreslonej lepkości) i instrukcja obsługi, a ta dla silnika 1,9 16v dopuszcza olej syntetyczny o specycyfikacji lepkościowej 5W40 lub lepszej
Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 29-01-2012 o 18:58
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki