• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przeczytane błędy z komp. ( tempomat i przepływomierz )

SynapticXX

Nowy
Auto
Auto
Witam,

Ostatnio nabyłem kabel na allegro i podłaczyłem alfe pod komputer. Soft Fiat ecuscan 3.3. Niestesty jest jeden problem. Jak włącze coś w parametrach, to pokaże wartość i rozłączą (jedynym wyjściem jest ponowne włączenie programu).
Wszystko robione było według manual-a. W wolnym czasie spróbuje starszy soft.
Przestudiowałem cały wątek "Motor control system failure". Jednakże tam często są watki rozpoczynane i nie kończone.

Poniżej zamieszczam moje błędy i przykładowe parametry, które zdążyłem złapać prtscn.
Błąd P07074- w przeciągu 3 dni się nie pojawił ponownie.

Pierwsza sprawa:
P0110- błąd temperatury czujnika w przepływce, P0101- błędne parametry podaje przepływka. Błąd ten wywaliło po kilkudniowej agresywnej jeździe (by odetkać zatkane kierownice turbiny). Ciekaw jestem czy nie zabiłem przepływkę;p. Kierownice zostały przeczyszczone autko wróciło do mnie z prawidłową mocą. Spalanie 7-8l ropy mieszane. Taka ciekawostka kierownice miałem czyszczone miesiac temu. Nawet nie wiedziałem, że później leciutko wolniejsze autko się stało, bo po zresetowaniu błędów jeszcze większa moc wróciła (porównywalna po odebraniu autka od mechanika po czyszczeniu kierownic turbiny). Oczywiśce kontrolka wywala po jakimś czasie.
Jakbym miał nabyć przepływke to według epera to jest 46811122 czyli BOSCH 0280218120 (380zł brutto po małym rabacie w intercars). Muszę się upewnić u mechanika czy to to.

Druga sprawa:
Od samego początku kiedy nabyłem auto nie działał mi tempomat. Błąd P0504. Czujnik pedału sprzęgła wymieniony na nowy (bolec odciagniety i wyregulowany, dodatkowo w alfaowner.com przeczytałem by superglue przykleic 2 monety 2 pences, by zmiejszyć odległość bolca). Po zresetowaniu błędu tempomat działa idealnie przez 4 min. Następnie sam bez przyczyny znika. Dodam, że sprawdzałem w fiatecuscan wszystkie przyciski tempomatu i pokazuja prawidłowe dane. "Clutch pedal switch" pokazuje prawidlowe dane czyli off i on. "brake pedal switch" nie reaguje i ciagle jest off, ale za to w "Brake light switch" jest Ok.

Piszę do Was, bo być może ktoś już miał podobną sprawę. Oczywiście szukałem podobnego wątku, ale często sprawy nie były oficjalnie kończone. Autko na pewno trafi do mechanika.

1cao.jpg

2caoe.jpg

1cao.jpg

2innec.jpg

Ostatnia edycja:
Pierwsze co to podepnij przepływkę. Z logów wynika że wtyczka jest wypięta.

Wymieniłeś czujnik sprzęgła ok, ale nie wymieniłeś czujnika hamulca. A to on jest problemem wyłączania się tempomatu.

Przepływka prawdpodobnie jest podłączona ;). Co do czujnika rzeczywiście może być taka sytuacja, że włącznik stopu działa, a czujnik nie podaje informacji, bo to są dwa układy. W wolnym czasie zerkne na ten czujnik. Według epera są tam dwa czujniki. Myślę, że to część nr 4.
hamulce.jpg

hamulce2.jpg

Ostatnia edycja:
Dzięki cuoreventi
. Tempomat naprawiony.
Jakby komuś pomogło to ...
Wymieniłem czujnik nr 5 z powyższego zdjęcia (46840510) Wyłącznik STOP, cena w ASO 32zł. Czujnik znajduje się bardzo głęboko pod deską rozdzielcza, nad pedałem hamulca. Na samym początku wymiana może wydawać się trudna, ale wbrew pozorom można to zrobić na czuja siedziąc normalnie na fotelu kierowcy.

Po wymianie należy zresetować błąd, który widnieje już jako "stored" i to wszytsko.

Teraz zostały dwa błędy z przepływomierzem. W poniedziałek auto ląduje u mechanika. Jak będę coś wiedział dam znać.

Wymieniłem przepływkę w poniedziałek na Bosch-a 0280218120. Błędy zresetowane, autko miało normalną moc. Nic się nie świeciło. Żadnych błędów.2 dni autem nie jezdziłem, wymieniłem aku na 74ah 750a. Po 2 dniach jazdy, wieczorem (-15C) wyskoczył komunikat na desce Error Glow Plug. Auto normalnie odpalilo.
Następnie w trasie po przejechaniu 130km na 5 biegu wywaliło błędy podane poniżej. Autko nie miało mocy nie można było jechać szybciej niż 140km. Zatrzymałem się na stacji. Zgasiłem, odpaliłem (error glow plug). Jeszcze raz odpaliłem i zgasiłem i wyskoczył tylko motor control system failure. Wróciła moc ciężko powiedzieć czy pełna.

Na razie zresetowałem błędy. Zobaczymy czy pojawią się od nowa. Auto ma od 3 miesięcy założona zaślepkę z dziurami na EGR. EGR prawdopodobnie był wyczyszczony wraz z czujnikiem doładowania.

Error glow plug pojawiał się w kratkę przez 1 tydzień. W wolnym czasie podjechałem do mechanika i okazało się, że 3 świeca była wypalona. Można to było stwierdzić miernikiem bez wykręcania ich. Wymieniłem cały komplet na BERU. Aktualnie nie mam żadnego błędu. Tamte 2 błędy P0238 i P1238 nie pojawiły się po wykasowaniu. Na razie autkiem śmigam

Amortyzatory
Powrót