Klamka zewnetrzna do alfy gt porada

• Autor wątku Autor wątku marekkoczta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ostatnio znowu miałem przyjemność wymiany zawiasu klamki, teraz z drugiej strony i generalnie tym razem poszło sprawniej, ale nie wiem jak wy to robicie w tak krótkim czasie. Ja samą piankę od wygłuszenia powoli staranie odrywałem chyba z 15 minut. Cała robota to tak bardziej 2-3 godziny. Znalazłem też patent na zaślepkę uchwytu drzwi. Najpierw w szczelinę wprowadziłem szczelinomierz, chyba 0.15 (nic większego nie wchodzi) i dopiero pod niego łyżkę do rozbierania tapicerki, udało się nie narobić szkód. Przy pierwszej posiłkowałem się śrubokrętem to tam zrobiłem masakrę, ale i tak chciałbym je dać do obszycia skórą, więc aż tak mi nie zależało. Do okręcenia samego zawiasu polecam klucz płaski oczkowy z grzechotką. Za pierwszym razem nie miałem i ostatecznie musiałem szybę i tak wyciągnąć. Teraz może nie najłatwiej, ale udało się bez. Czas może nawet podobny, ale nie musiałem się potem bawić z programowaniem szyb.

Nie mam tylko patentu na te kołki do tapicerki, dwa muszę kupić nowe. Jeden ten od góry drzwi co trzyma gumę od góry przy szybie, a drugi z boku drzwi przy zamku. Tego drugiego w sumie nie musiałem wyciągać, ale się pośpieszyłem i urwałem. Mam takie łyżki najtańsze do tapicerek, ale żadną nie udało mi się tych kołków wyciągnąć, po prostu urwały się łby, no a potem to już tylko kombinerki. Jak wy je wyciągacie?

Cześć, dopadł mnie też problem z zawiasem po stronie kierowcy. Byłem u mechanika z innym tematem, to wymienił mi też zawias (kupiłem wcześniej). Po wymianie klamka nie wchodziła z powrotem i po trzech otwarciach drzwi zawias znowu pękł. Z tego co się doczytałem w tym wątku, to trzeba było go wcześniej pilnikiem obrobić.
Więc pytanie, jaki zawias najlepiej pasuje do AR GT z 2004r żeby się potem nie bawić z pilnikiem?

kup ten który jest dostępny na allegro i przełóż zawias klamki.jpg
wybij delikatnie trzpień zaznaczony czerwoną strzałką i zamontuj z oryginalnego zawiasu element zaznaczony zieloną o ile masz jeszcze uszkodzony oryginalny zawias. Ja tak robiłem u siebie i nie musiałem nic piłować

ja kupiłem taki https://allegro.pl/oferta/zawias-klamki-alfa-147-fiat-500-oryginal-7828972156 nie był najtańszy ale na szczęście okazało się że był tam plastik do cięgna klamki który mi się połamał przy demontażu :) więc nie musiałem kombinować

Ostatnia edycja:
IMG_20210806_165839670.jpg
IMG_20210806_165843541.jpg

Hej, Urywa mi się klamka z prawej strony od pasażera, ktoś wie czy trzeba wymienić całą klamkę i demontować drzwi? Da się to jakoś samemu zrobić? Ewentualnie czy ktoś jest w stanie polecić kogoś kto robi takie rzeczy w Łodzi?
Alfa Romeo GT, 2006 r. 1.8

[GT]

Da się samemu. Trzeba wymienić zawias a nie cała klamkę.

Amortyzatory
Powrót