• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Późno wstaje turbo - sterowanie turbiną?

Auto
AR 155 2.0 8v TS / AR GT JTDm / AR 164 3.0 V6 / AR Giulietta 1.4 TJet
Panowie, mam problem. W załączeniu wykres z wczorajszego hamowania Alfiny. Jak widać parametry trzyma ładnie, ale turbo za późno wstaje. Co sprawdzić w pierwszej kolejności - prosiłbym łopatologicznie ;)

Druga sprawa, to miałem regenerowaną turbinę tej zimy, czy jest możliwe żeby coś im nie wyszło?

PS. jestem już na 6 str. szukajki i nie mogę znaleźć tematu odpowiadającego na moje pyt.

Załączniki

• moc.jpg
    moc.jpg
    108 KB · Wyświetleń: 867
A czy każda nieczipowana nie wstaje właśnie w okolicach 2000 obr ? Ja myślę żebyś to pokazał choćby przez PW koledze cinek on się zajmuje profesjonalnie chip tuningiem.

Gt powinna miec 305nm prz ok 2200. Tutaj jest w okolicach 2600.
do kontroli zawor vgt. Jest taka mozliwosc ze podczas regeneracji turbo zle Ci ustawili zmienna geometrie lopatek turbony i dlatego jest tak.
Zloguj alfe i sprawdz rowniez zadane i otrzymane cisnienie doladowania.

(...) Zloguj alfe i sprawdz rowniez zadane i otrzymane cisnienie doladowania.

Rozumiem że do tego potrzebuję kabelek, FESa oraz test drogowy. Powiedz mi jeszcze, jak najlepiej zrobić test - na którym biegu od ilu obrotów?

No i zaufaj tu mechanikom. Dosłownie po chwili weryfikacji mamy pierwszego podejrzanego dlaczego zawór nie mógł sterować kierownicami - trytytka blokowała sztangę.

Niemniej i tak muszę skołować kabelek i zrobić testy z FESem, by przekonać się, czy wszystko jest OK. (dzięki omen za rady.)

Załączniki

• Foto(300).jpg
    Foto(300).jpg
    84 KB · Wyświetleń: 997
  • Foto(299).jpg
    Foto(299).jpg
    91.7 KB · Wyświetleń: 890
Jak widać parametry trzyma ładnie, ale turbo za późno wstaje. Co sprawdzić w pierwszej kolejności - prosiłbym łopatologicznie

ja bym jeszcze sprawdził wtryski. Ale na początek zastanów się czy kopci, jeżeli tak to na pewno sprawdź wtryski ;)

dymienie to nie tylko przyczyna wtryskiwaczy, przemko wymontuje wtryski, da sprawdzic w Bosch'u i 8setek nie jego, a silnik dalej bedzie dymił
temat późno wstajacego turbo powtarza sie tak czesto ze można by go juz podwiesic, kolego uzyj funkcji "szukaj" bo juz sie pisac nie chce.

pzd.

dymienie to nie tylko przyczyna wtryskiwaczy, przemko wymontuje wtryski, da sprawdzic w Bosch'u i 8setek nie jego, a silnik dalej bedzie dymił

nie wierzę, że nie ma tańszej opcji weryfikacji. To z tego wychodzi, że nie naprawiajmy, nie sprawdzajmy,tak? No chyba, że jesteśmy w 100% pewni co dolega autu.
Ja nie powiedziałem, że TYLKO wtryski odpowiadają za kopcenie samochodu, ale między innymi one, więc od czegoś trzeba zacząć sprawdzanie,prawda? :)

tylko czemu od razu od drogiego sposobu :-)

dokladnie, dlaczego nie proponujesz mu tego co moze sam sprawdzic, tylko polecasz mu zaczac od kosztów.

pzd.

Przepraszam że tak późno odpowiadam ale wczoraj dopiero wróciłem z delegacji.

Tak więc, będąc na hamowni nie kopcił także tym na razie bym się nie przejmował. EGR zaślepiony niedawno (ok. 2 tyg temu) i gruntownie przeczyszczony.

Niedawno przyszedł do mnie kabel KKL, także w weekend zrobię testy drogowe i wrzucę logi.

PS. z szukajką też się zapoznałem ;) i być może faktycznie warto by podwiesić jakiś temat zbiorczy, bo odpowiedź przewija się w różnej kolejności przez kilka tematów.

dokladnie, dlaczego nie proponujesz mu tego co moze sam sprawdzic, tylko polecasz mu zaczac od kosztów.

Po pierwsze, bo nie znam się aż na tyle, żeby szukać przyczyny gdzie jej nie znajdę z braku wiedzy... po drugie czemu SPRAWDZENIE samych wtrysków ma być takie drogie, bo nie rozumiem? Po znajomości przecież może znajdzie kogoś z kompem i programem.

Po pierwsze, bo nie znam się aż na tyle, żeby szukać przyczyny gdzie jej nie znajdę z braku wiedzy... po drugie czemu SPRAWDZENIE samych wtrysków ma być takie drogie, bo nie rozumiem? Po znajomości przecież może znajdzie kogoś z kompem i programem.

kabelkiem i programikiem to mozesz sobie poogladac parametry, poprzez sprawdzenie wtrysków rozumiem demontaz i oddanie do serwisu zajmujacego sie regeneracja i naprawa aparatury wtryskowej, a to kosztuje okolo 800zł, byly tu w dziale opisane przypadki takich dzialan i nic to nie dalo
kolego jesli nie potrafisz pomóc to przynajmniej staraj sie nie doradzac zle.

pzd.

Panowie, zrobiłem testy - czyli 4 i pełen but i oto co wyszło. W pierwszym arkuszu wszystkie dane, z których później w kolejnych arkuszach zrobiłem wykresy obrotów oraz doładowania.

Dajcie znać co tutaj widać ciekawego.

Pokaż załącznik jazda testowa1.rar

przynajmniej staraj sie nie doradzac zle.

a co to znaczy według Ciebie "doradzać źle"? Szukać rozwiązania? No dobra... spoko... po prostu powiedziałem, że to może być jedno z wyjść prawda...
Coraz częściej przestaje widzieć przyjemność bycia klubowiczem, poza regionalnymi spotami... nie żebym strzelał fochy.
Dziękuję do widzenia, więcej się nie odzywam w tym temacie

Abidibi nie stresuj się chłopaku przy niedzieli. Chciałeś pomóc ale nie koniecznie najtańszą drogą co nie znaczy że miałeś złe intencje. Bez napinki chłopaki.

Amortyzatory
Powrót