[GTV] Przeładowanie 2.0 TB

• Autor wątku Autor wątku LIGAR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

LIGAR

Administrator ds. zlotów
Auto
było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...
Może ktoś mi podsunie rozwiązanie, bo mi już włosy wypadają
z głowy...
2.0 TB V6 99 rok produkcji czyli posiada juz ECU z obd2.

Objaw jest taki, że przy włączeniu overboost auto traci moc i przestaje
przyśpieszać, wywala powietrze przez BOV-a - na podstawie tego diagnoza że jest
przeładowanie.
Dokładnie wygląda to tak, że ze startu zatrzymanego na
pierwszym biegu nie ma tego objawu i auto idzie równo do 3 tyś, po czym
następuję doładowanie z turbo i auto kręci się do końca tak jak powinno. Następnie
zmiana na 2 bieg i przy dojściu do momentu kiedy turbo zaczyna dmuchać i
overbost powinien się pojawić, następuje właśnie drastyczne osłabienie i brak
mocy a powietrze jest upuszczane przez zawór BOV.
W momencie jak odpuści się gaz na chwilę i wdusi sie go z powrotem, auto zaczyna z powrotem przyśpieszać...
Tak jakby potrzebowało wyhamować odrobinę rozpędzone turbo....

Czy powyższe może być przyczyną całkowicie luźnego wydechu, przez co spalin nie mają
żadnych oporów, przez co turbo rozkreca się ile jest w stanie, przeładowując
powietrze dostarczane do kolektorów?

Wszystko w aucie jest sprawne.
Grucha od wastegate działa jak należy, sztanga ustawiona jak należy, zawór
sterujący wastegate działa jak należy - dostaje sygnał i się otwiera, BOV nowy,
układ dolotowy szczelny jak trzeba, układ zapłonowy całkowicie sprawny (kable,
świece, cewka, cały rozdzielacz itd).

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym dalej zrobić? Szukać seryjnego wydechu ?

A co to za bov tam masz? Chodzi o seryjny, bezgłośny 'dump valve'?

Aha, jak dla mnie wydech nie powinien mieć na to wpływu. Co steruje tym zaworkiem? Mierzyłeś zewnętrznym manometrem ciśnienie w kolektorze dolotowym?

A co to za bov tam masz? Chodzi o seryjny, bezgłośny 'dump valve'?
Tak dokładnie, jest seria, cicha, bezgłośna bez żadnego tuningu.

Zaworem dump valve w tym wypadku nic nie steruje - to znaczy fizyka nim steruje ;) Otwiera się przy zadanej wartości i upuszcza powietrze w przewodach po turbinie do przewodów przed turbiną (po przepływce) regulując w ten sposób ciśnienie w układzie dolotowym. Z tego co wiem to on powinien działać przy gwałtownym zamknięciu przepustnicy, kiedy pojawia się w dolocie wysokie ciśnienie i zapobiegać gwałtownym uderzeniom powietrza w łopatki sprężarki. U mnie niestety otwiera się w opisanych przypadkach.

Jeśli nie wydech to co? Ecu może źle sterować otwieraniem i zamykaniem wastegate ?

Przy turbinie chyba nie mozna uwalniac calkowicie wydechu, tak kiedys slyszalem

Sent from my iPhone

Dobrze słyszałeś nie ma mowy o całkowicie wolnym układzie wydechowym przy turbo. Wałkowałem temat w INOCHI taka firma w Łodzi zajmująca się projektowaniem wydechów. Musisz mieć jakiś opór do tego służy kat i pre kat. Nie wycina się tych elementów. Co innego wolnossący silniczek. Chyba nie wyciąłeś wymienionych elementów Ligar????

Dobrze słyszałeś nie ma mowy o całkowicie wolnym układzie wydechowym przy turbo.

Mógłbyś uzasadnić?

Tak dokładnie, jest seria, cicha, bezgłośna bez żadnego tuningu.

Zaworem dump valve w tym wypadku nic nie steruje - to znaczy fizyka nim steruje Otwiera się przy zadanej wartości i upuszcza powietrze w przewodach po turbinie do przewodów przed turbiną (po przepływce) regulując w ten sposób ciśnienie w układzie dolotowym. Z tego co wiem to on powinien działać przy gwałtownym zamknięciu przepustnicy, kiedy pojawia się w dolocie wysokie ciśnienie i zapobiegać gwałtownym uderzeniom powietrza w łopatki sprężarki. U mnie niestety otwiera się w opisanych przypadkach.

Jeśli nie wydech to co? Ecu może źle sterować otwieraniem i zamykaniem wastegate ?

A spróbuj na próbę jakoś ten zaworek wyeliminować z układu - zaślep go, zdemontuj, czy coś. On powinien puszczać chyba tylko w momencie zamknięcia przepustnicy, tak jak piszesz. I nie słuchaj tych którzy zaraz będą fantazjować o tym, że uszkodzisz turbo w ten sposób. I zapytam jeszcze raz - próbowałeś mierzyć ciśnienie w kolektorze dolotowym zewnętrznym urządzeniem? :P

Chyba nie wyciąłeś wymienionych elementów Ligar????
Odpowiem w ten sposób
Czy powyższe może być przyczyną całkowicie luźnego wydechu
Co prawda ja tego nie zrobiłem ale mój poprzednik... Kata u mnie nie uraczysz :/
Musisz mieć jakiś opór do tego służy kat i pre kat. Nie wycina się tych elementów
O pre katalizatorze pierwsze słyszę w TB ale może mało słyszałem...
Chyba że masz na myśli tą pierwszą "puszkę" zaraz za turbiną. Na grafice zaraz za "kolankiem".
attachment.php

ona u mnie jest ale co jest w środku nie mam pojęcia...
Idąc dalej, kata moje auto jest pozbawione i pozostałych tłumików też... jest jakiś jeden gówniany ulter, jak kiedyś usłyszałem "od matiza" :( Poza tym proste rury, a raczej rurki bo miejscami dość małej średnicy. Generalnie układ wydechowy jest porażka - jak większość pozostałych rzeczy w tym konkretnym aucie.

Wałkowałem temat w INOCHI taka firma w Łodzi zajmująca się projektowaniem wydechów
myślałem o nich jako alternatywie dla mg motorsport lub eltec. Nie bralem jednak pod uwagę, że będę zmszony zrobić coś z wydechem tak szybko... Nikt natomiast nie odpowiedział mi jednoznacznie czy te przeładowania mogą występować przez ten wydech. Wiec jak to jest ?

- - - Updated - - -

A spróbuj na próbę jakoś ten zaworek wyeliminować z układu - zaślep go, zdemontuj, czy coś. On powinien puszczać chyba tylko w momencie zamknięcia przepustnicy, tak jak piszesz. I nie słuchaj tych którzy zaraz będą fantazjować o tym, że uszkodzisz turbo w ten sposób
DV (nazwany przeze mnie błędnie BOV) jest nowy, sprawny i oryginalny mimo to był sprawdzany. Jazda testowa też była z i bez niego. Tak wiec nie to będzie przyczyną przeładowania.
I zapytam jeszcze raz - próbowałeś mierzyć ciśnienie w kolektorze dolotowym zewnętrznym urządzeniem
Nie wiem czy było mierzone i ile pokazuje. Ale w sumie słuszna uwaga że wypada sprawdzić jakie jest ciśnienie :)

Załączniki

• emaps.jpg
    emaps.jpg
    57.1 KB · Wyświetleń: 471
Z tego co wiem to w gtv jest taki sam silnik jak w 166. Różni się tylko zapłonem. Więc wydajnością turbiny steruje WG bezpośrednio z ciśnienia dolotu. Jeżeli WG i przewody podciśnienia są sprawne to nie ma opcji żeby przeładowało.
Jednak myślę że sprawa "muła" może leżeć w błędnej dawce paliwa. A to może być spowodowane błędnymi wskazaniami przepływki. Dobry przepływ wskazuje?

- - - Updated - - -

A i jeszcze tak mi przyszło do głowy że zawór upustowy po prostu może być uszkodzony. Tracisz za szybko ciśnienie.

Wszelkie kolanka, zwężki w układzie wydechowym już same z siebie stawiają opór spalinom. Ja bym ten trop póki co odpuścił. Skoro bez zaworu było to samo, to albo wastegate jest źle ustawiony, albo zawór nim sterujący źle pracuje, albo ecu ma jakiś problem. Ewentualnie coś jest nie tak z paliwem i dostaje go za dużo/za mało i dlatego przerywa (to _mógłby_ być np. Regulator ciśnienia paliwa, ale tam nie bardzo ma sie co popsuć... :-P ). Jest kilka potencjalnych tropów i chyba najłatwiej zacząć od ciśnienia doładowania i jego rozkładu w zakresie obrotów pod obciążeniem.

A tak na jeszcze jednym marginesie, świece masz dobre? :-D pamiętam jak kiedyś miałem w turbie złe i mi iskre 'zdmuchiwało' :-D

Ostatnia edycja:
Odnosnie przeladowania ja mam odlaczone przewod od overboosta do wg bo
sie zacza overboost bilo po max .0.8 bar a teraz bez problemu dochodzi do 1,5 tylko nie wiem czy to nie zaduzo troche i jaki zawor zamowic bo ori nie ma moze z innego by pasowal

W TB najczęstszym powodem złej dawki paliwa jest właśnie przepływka. Przekłamuje dane o powietrzu.

sie zacza overboost bilo po max .0.8 bar a teraz bez problemu dochodzi do 1,5 tylko nie wiem czy to nie zaduzo troche i jaki zawor zamowic bo ori nie ma moze z innego by pasowal
Przecież ma być 0,8. To jeździsz z doładowaniem na 1,5??? Masakra jakaś..........

W TB najczęstszym powodem złej dawki paliwa jest właśnie przepływka. Przekłamuje dane o powietrzu.
Z tego co wiem to Ligar ma nową przepływkę.

Odnosnie przeladowania ja mam odlaczone przewod od overboosta do wg bo
Rozumiem, że testujesz jak długo silnik wytrzyma na takim ekstremalnie wysokim ciśnieniu zanim silnik się rozszczelni i wypalą się denka zaworów przez zbyt ubogą mieszankę?
Podepnij z powrotem ten przewód, bo narobisz sobie problemów, o ile już się nie narobiły...

A tak na jeszcze jednym marginesie, świece masz dobre? :-D pamiętam jak kiedyś miałem w turbie złe i mi iskre 'zdmuchiwało' :-D
układ zapłonowy całkowicie sprawny (kable,
świece, cewka, cały rozdzielacz itd).

Jednak myślę że sprawa "muła" może leżeć w błędnej dawce paliwa.
Też tak sądzę. Podejrzewam, że ktoś nieudolnie coś modził przy ECU i na początku może to działało, ale teraz sprawia problemy.
Ligar, tak jak Ci pisałem, wyciągnij sterownik, otwórz i sprawdź czy jest nałożona kostka na któryś moduł...
Jeżeli jest, to musisz szukać oryginalnego oprogramowania sterownika lub ustawić na nowo.

Czyli najbezpieczniej bd zalozyc wezyk i wyslac kompa na chipa.
Potem jak sie uda to sprobuje nagrac filmik jak chodzi serja nie grzebany boost moze cos bd jasniej

- - - Updated - - -

Tylko mam jeszcze taka zagwoztke bo gdy mialem zalozony wczesniej wezyk to po mocniejszym przyspieszaniu czuc bylo paliwo w srodku nie przepalone a teraz gdy pakuje tak do 1.2 1.3 to nieczuc totalnie nic ?? I badz tu madry czlowieku

Czyli najbezpieczniej bd zalozyc wezyk i wyslac kompa na chipa.
Najbezpieczniej będzie założyć wężyk, sprawdzić szczelność dolotu, poprawność działania układu zapłonowego i stan turbiny a dopiero później brać się za chipowanie... Dopóki silnik nie będzie we właściwym stanie nie ma sensu cokolwiek modzić ze sterownikiem bo ani nie uzyskasz dobrego wyniku ani długo nim nie pojeździsz zanim się coś nie zepsuje...

- - - Updated - - -

Tylko mam jeszcze taka zagwoztke bo gdy mialem zalozony wczesniej wezyk to po mocniejszym przyspieszaniu czuc bylo paliwo w srodku nie przepalone a teraz gdy pakuje tak do 1.2 1.3 to nieczuc totalnie nic ?? I badz tu madry czlowieku
jak chodzi serja nie grzebany boost
Skoro tak to wygląda to według mnie jedno drugie wyklucza a Ty raczej nie masz seryjnego programu w sterowniku, tylko jakiś dość ostry :D
Być może wcześniej był założony Manual Boost Controler zamiast tego zaworu overboost, który kieruje wastegate'm.
Teraz żeby ustawić to właściwie należałoby zakupić MBC, podpiąć szerokopasmową sondę lambda dostosować ciśnienie doładowania do dawki paliwa, żeby AFR było na właściwym poziomie...
Teraz wygląda na to, że na seryjnym ciśnieniu masz zbyt bogatą mieszankę...

Jak się mylę to mnie poprawcie.

Wczoraj spr dolot szczelny . wezyki pd cisn nowe dalem . sonde lambda tez swiece sprawdzaem bija jak zle . silnik pracuje jak zegarek . i powiem tyle ze na wykresie z hamowni na standalone wyszlo 185, km i powyzej 3500 tys jak turbo sie zalacza skakal wykres . ( turbo brak luzow nie poci sie nie ciska olejem )

- - - Updated - - -

Powiem tak tam gdzie jest komp sa ruszane srobki i od tapicery i wgl . sam juz nie wiem ;)

Jak już chcesz pomocy, to pisz wszystkie szczegóły od początku a nie co chwilę dopisujesz nowy... Nie mam ochoty wymyślać co chwilę nowej teorii. bo Ty zapomniałeś, że jeszcze to czy tamto masz zmienione...

Schewa aleś mi zaśmiecił temat... nic już z niego nie wynika. Mam prośbę abyś pisał w swoich dwóch tematach. Nie jestem złośliwy ale nie mam po prostu ochoty przekopywać się przez tonę niezrozumiałych wpisów.

Marek przpływka jest nowa - wykluczam wiec tą opcję że podaje złe wartości. Czujnik ciśnienia atmosferycznego jest sprawny wiec teoretycznie ECU powinno wiedzieć jakie jest ciśnienie doładowania i w odpowiednim momencie otwierać WG.
Też tak sądzę. Podejrzewam, że ktoś nieudolnie coś modził przy ECU i na początku może to działało, ale teraz sprawia problemy.
Ligar, tak jak Ci pisałem, wyciągnij sterownik, otwórz i sprawdź czy jest nałożona kostka na któryś moduł...
Jeżeli jest, to musisz szukać oryginalnego oprogramowania sterownika lub ustawić na nowo.
Zonkil pewnie wiesz, jeśli nie to już będziesz wiedział, ale GTV z tym ECU za dużo nie wyszło. Wg danych jakieś 700 sztuk po '98, kiedy to wprowadzili nowy sterownik ->http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_GTV_and_Spider
Znaleźć używkę będzie trudniej niż sprawną przepływkę. Tak więc tego typu sugestie oczywiście jak najbardziej są dobre ale niewykonalne :(

- - - Updated - - -

Świece wymieniane w zeszłym roku przy okazji remontu głowic.

- - - Updated - - -

Aby podsumować:
1) muszę się dowiedzieć jaka jest wartość ciśnienia doładowania
2) trzeba sprawdzić czy wymieniony zawór DV jest sprawny i czy nie ma wady fabrycznej
3) wydech nie powinien być przyczyną
4) ecu może być spartaczony

Pytanie:
1) czy w miarę ogarnięty człowiek, znający się na programowaniu ECU, będzie umiał pod ten samochód napisać poprawny program aby dobrze wysterować dawkami paliwa i odpowiedni otwieraniem i zamykaniem WG ?
2) jak zdiagnozować nieudolne modyfikacje ECU (poza sposobem wymienionym przez Zonkila, bo to jest oczywiste :) )

Pytanie:
1) czy w miarę ogarnięty człowiek, znający się na programowaniu ECU, będzie umiał pod ten samochód napisać poprawny program aby dobrze wysterować dawkami paliwa i odpowiedni otwieraniem i zamykaniem WG ?
Taki w miarę dobrze ogarnięty jak najbardziej, ale nie jestem pewien, czy da rade to zrobić na już raz zmodzonym. Kwestia tego, że te kostki używane do modzenia(nie pamiętam ich nazwy), które są nakładane na moduł w ECU są tylko kilkukrotnego użytku, a czasem nawet i jednorazowego i czasem po jednym zainstalowani na nie nowego oprogramowania i późniejszym skasowaniu mogą stać się bezużyteczne.
U mnie gość założył nową kostkę z nowo zainstalowanym programem na bazie oryginalnego oprogramowania ze sterownika, który ktoś mu przysłał na maila w ciągu ~1 godziny.

2) jak zdiagnozować nieudolne modyfikacje ECU (poza sposobem wymienionym przez Zonkila, bo to jest oczywiste )
Przez OBD jest to chyba nie bardzo możliwe, podpięcie szerokopasmowej lambdy wraz ze sprawdzenie rzeczywistego ciśnienia doładowania może dać jakąś wskazówkę po tym jakie będzie AFR no i to by było chyba tyle... :P
Przynajmniej ja nie wiem w jaki jeszcze inny. Organoleptycznie najlepiej, i to tylko ~1 godziny roboty :D

Kwestia tego, że te kostki używane do modzenia(nie pamiętam ich nazwy), które są nakładane na moduł w ECU są tylko kilkukrotnego użytku, a czasem nawet i jednorazowego i czasem po jednym zainstalowani na nie nowego oprogramowania i późniejszym skasowaniu mogą stać się bezużyteczne.
U mnie gość założył nową kostkę z nowo zainstalowanym programem na bazie oryginalnego oprogramowania ze sterownika, który ktoś mu przysłał na maila w ciągu ~1 godziny.
Jakie kostki znowu ? Czy to ECU jest tak stare, że potrzeba używać jakiś kości, zamiast wgrać nowe parametry w pamięć ECU ? Nie chce żadnego druciarstwa i lutowania sterownika... mam dość dziwnych, tandetnych modów w tym aucie...

Jakie kostki znowu ? Czy to ECU jest tak stare, że potrzeba używać jakiś kości, zamiast wgrać nowe parametry w pamięć ECU ? Nie chce żadnego druciarstwa i lutowania sterownika... mam dość dziwnych, tandetnych modów w tym aucie...
Przynajmniej u mnie tak było a mój sterownik to ML4.1
Lutowanie tam kostek to raczej nie druciarstwo... w tym momencie to raczej będzie jako naprawienie...
Sprawdź co masz w ECU i wtedy zobaczysz co dalej...

Amortyzatory
Powrót