TTTM
Zakupiłem Motul 4100 i subiektywnie jest trochę ciszej na zaworachzobaczymy co będzie dalej jak trochę pojeżdżę, wstępnie polecam i pozdrawiam
![]()
Ja nie tylko czytalem ale wlasnie slysze jak odpalam silnik . Mam tez BMW e30 M3 i dzieje sie to samo .Jak jest zimny to wydaje sie ze sie rozsypie zaraz ,a ma nie cale 100 000 km ,wiec jest prawie nowy . Po rozgrzaniu jest lepiej . Klekotanie takich silnikow jest normalne .
Jesli chodzi o regulacje zaworow to sa one mechaniczne w starych silnikach V6 . To nic nie ujmuje silnikowi . Wszystkie "wyczynowe" i porzadne silniki takie jakie sa w ALFAchmaja popychacze mechaniczne.
TTTM
Zakupiłem Motul 4100 i subiektywnie jest trochę ciszej na zaworachzobaczymy co będzie dalej jak trochę pojeżdżę, wstępnie polecam i pozdrawiam
![]()
jakie są objawy źle ustawionych zaworów poza możliwym dźwiękiem
życie to ściganie reszta to czekanie
Witam
Potwierdzam opinię praktyków. W rozrządzie TB nie ma hydrauliki. Zawory dolotowe mają szklanki a pod nimi płytki. W Warszawie na Arkuszowej powiedzieli mi, że regulację dolotu robi się przy wymianie paska ponieważ trzeba zdemontować wałki.
Wyczytałem także, że wyczynowe silniki również mają płytkową regulację luzu zaworowego ze względu na niższą masę elementów i możliwość zmian ustawień.
Objawami źle wyregulowanych zaworów są m. in.:
-spadek mocy
-stukanie
-po wyłączeniu zapłonu silnik potrafi kilka razy "prychnąć" zanim zgaśnie
Skoro zostało ustalone ponad wszelką wątpliowść, że wszystkie zawory w 2.0 TB się reguluje to mam pytanie do znawców tematu.
Jaka jest regulacja zaworów wydechowych ??
Drugie pytanie to gdzie można kupić tanią i dobrą uszczelkę pod pokrywę zaworów??
O ASO nie pytam bo 250 zł to trochę drogo.
Pozdrawiam
Vito
Nie ma takiej zasady kolejności regulowania zaworów. Nie możliwe żeby luz 0.30 powodował głośniejszą pracę rozrządu
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki