Witam. Czy któryś z szanownych kolegów miał problem z zalewaniem świec w tym silniku. U mnie problem pojawił się po wymianie zaworów na tylniej głowicy (szlag trafił zawory wydechowe po przeskoczeniu paska) i złożeniu wszystkiego do kupy. Silnik pracuje ale szarpie nim lekko na wolnych obrotach i zamula troche do 3000 obrotów. Już nie mam pomysłów na tego drania. Help![]()
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 02-11-2010 o 21:22
1 - W jakim stanie masz świece - może w nich jest problem?
2 - Leją wtryski?
3 - kable WN
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Kabli wysokiego napięcia nie ma w tym modelu i chyba w wiekszosci po 1996 roku nie bylo. Świece były wsadzone nówki NGK platyny a wtryskow nie sprawdzalem ( jestem w trakcie ) ale w sumie przed remontem byly ok a pol roku pozniej przelezaly w ciepełku na półce.
Jeśli wyjdzie że nie wtryski to coś mechanior spartolił - może nie dotarł gniazd zaworowych z nowymi zaworami?
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Głowica była robiona w zakładzie regenerującym głowice. Oni raczej na 100% docierają zawory.
Jeśli chodzi o telepanie silnikiem to może tyczyć się blokad, czytaj w tym temacie:
blokady rozrządu - jak sprawdzić ich jakość.
Może twój mechanior użył jakieś blokady od kowala albo markera ... :/
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
SERWIS KLIMATYZACJI
Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
Pomiar grubości lakieru.

Hmmm moj mechanior to w sumie ja sam. Blokady były z tej strony http://www.totallyalfa.co.uk/v6camblocks.shtml, poza tym na wałku rozrządu są znaczniki które mają sie pokrywać z płaszczyzną głowicy. Tak czy siak jednak głowy bym sobie nie dał uciąć za jakość tych blokad.
Znaczki mogą się pokrywac ale dokładnie na oko tego nie sprawdzisz i dlatego do tego celu są blokady, a nie znaczki.
Jeśli przy zakładaniu blokad pasowały idealnie to nie masz się czym przejmowac gorzej jak gdzieś nie leżały dobrze.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
SERWIS KLIMATYZACJI
Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
Pomiar grubości lakieru.

Sam juz nie wiem. Problem ewidentnie występuje tylko na jednej głowicy. Zalewa świecę na 3 garnku dość konkretnie, pozostale na 1 i 2-gim tez ale troszke mniej. Cholera mnie juz bierze przy tym aucie, pochłoneło tysiące euro na części ( bo robocizna własna) i dalej k..wa coś nie działa. Miałem juz 2 alfy przed tą sztuką ale takiego syfa nigdy. W tym aucie dosłownie wszystko potrafi się spieprzyć. Na temat Gtv v6 to bede juz mogl niedlugo doktorat napisac. Cuore Sportivo to ja mam patrząc na cyferki na koncie. Naprawde zapierdzielają![]()
Ostatnio edytowane przez Fatasso ; 02-04-2010 o 21:31
Hehe.. szczerze powiem że ubawił mnie ten tekstRozumiem Cie doskonale, jak coś siądzie to potrafi dać ostro po kieszeni a żeby znaleźć mechanika który zna się na temacie to jak ze świeczką...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki