Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Gtv/Gtv Spider - Forum poświęcone samochodom Alfa Romeo GTV [1995-2005] i Alfa Romeo Spider [1995-2006]. W tych modelach montowano silniki: 1.8 T. Spark, 2.0 T. Spark, 2.0 JTS, 2.0 V6 Turbo, 3.0 V6 (12 i 24v) oraz 3.2 V6
    Użytkownik Embrion Avatar maciek.b52
    Mieszka w
    Genua (Włochy)
    Auto
    Gtv 2.0 V6 TB
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

Witam, pozwolę sobie podpiąć się pod temat, problem jest taki: w podróży pojawiło się najpierw zmulenie silnika i spadek mocy. Po dotarciu do celu doszły problemy z odpalaniem i gaśnięciem silnika na zimno oraz falujące, nierówne obroty na ciepłym. Nie palą się żadne kontrolki.
    Zimny silnik nie wchodzi na obroty, ledwo się kręci, jakby nie chodził na wszystkich cylindrach, śmierdzi paliwem, wydech jest czarny, na pedał gazu reaguje dopiero jak go mocniej wcisnę, a w końcu gaśnie. Na ciepło chodzi lepiej, ale na luzie natychmiast zaczynają falować i spadać obroty. W czasie jazdy turbina pracuje, ale się załącza wcześniej niż kiedyś, autko na niskich biegach kopa niby ma, ale na wyższych jest przydławione, na autostradzie pod górkę nie kręci więcej niż 3500-4000 obrotów, chociaż turbina pracuje na full, na płaskim jest lepiej, ale daleko jest do pełni sprawności.
    Diagnoza z Examinera wywala błąd sondy, którą wymieniłem i nic. Dalej wstawiałem nowy filtr powietrza, przepływomierz boscha, kopułkę i palec rozdzielacza, wyczyściłem przepustnicę i silnik krokowy, wymieniłem czujnik płynu chłodzącego i dalej jest do bani. Układ paliwowy jest ok. Wychodzi na to, że coś jest z zasilaniem powietrzem. Turbina działa poprawnie, natomiast mechanik stwierdził, że nie widać aby pracował aktuator zaworu waste-gate i/lub sam zawór.
    W związku z tym mam kilka pytań do posiadaczy TB:
    1. Czy to co mówi mechanik, ma sens, tzn. czy zacięty zawór może wpływać na pracę silnika na biegu jałowym? Czy ma to związek z jakimś "lewym" powietrzem w układzie, spowodowanym zaciętym zaworem?
    2. Czy ktoś z Was wyjmował samodzielnie turbinę w celu jej skontrolowania i przeczyszczenia, a jeśli tak to czy są jakieś specjalne wytyczne?
    3. Czy aktuator i zawór waste-gate są wyjmowalne z turbiny czy stanowią jej integralną część?
    4. Czy jest jakiś sposób sprawdzenia poprawnego działania elektrozaworu Pierburga, sterującego overboostem?
    5. Gdzie w Gtv TB jest czujnik ciśnienia doładowania?
    6. I ostatnie, czy w Gtv jest EGR? Nie ma, prawda...?

Bardzo proszę o wskazówki, bo nie mam juz pomysłów. Dzięki wielkie z góry za wszelkie porady!!!

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Mieszka w
    Genua (Włochy)
    Auto
    Gtv 2.0 V6 TB
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

Help, zagląda tu ktoś czasem? Nikt nie pomoże
    AR Gtv 2.0 V6 TB '96 + Suzuki Intruder VS600 '95 + Honda CMX450 Rebel '86

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    AR GTV 2.0 V6 TB
    Czas spędzony na forum
    4 h 3 m

Domyślnie

Cytat Napisał maciek.b52 Zobacz post
    Witam, pozwolę sobie podpiąć się pod temat, problem jest taki: w podróży pojawiło się najpierw zmulenie silnika i spadek mocy. Po dotarciu do celu doszły problemy z odpalaniem i gaśnięciem silnika na zimno oraz falujące, nierówne obroty na ciepłym. Nie palą się żadne kontrolki.
    Zimny silnik nie wchodzi na obroty, ledwo się kręci, jakby nie chodził na wszystkich cylindrach, śmierdzi paliwem, wydech jest czarny, na pedał gazu reaguje dopiero jak go mocniej wcisnę, a w końcu gaśnie. Na ciepło chodzi lepiej, ale na luzie natychmiast zaczynają falować i spadać obroty. W czasie jazdy turbina pracuje, ale się załącza wcześniej niż kiedyś, autko na niskich biegach kopa niby ma, ale na wyższych jest przydławione, na autostradzie pod górkę nie kręci więcej niż 3500-4000 obrotów, chociaż turbina pracuje na full, na płaskim jest lepiej, ale daleko jest do pełni sprawności.
    Diagnoza z Examinera wywala błąd sondy, którą wymieniłem i nic. Dalej wstawiałem nowy filtr powietrza, przepływomierz boscha, kopułkę i palec rozdzielacza, wyczyściłem przepustnicę i silnik krokowy, wymieniłem czujnik płynu chłodzącego i dalej jest do bani. Układ paliwowy jest ok. Wychodzi na to, że coś jest z zasilaniem powietrzem. Turbina działa poprawnie, natomiast mechanik stwierdził, że nie widać aby pracował aktuator zaworu waste-gate i/lub sam zawór.
    W związku z tym mam kilka pytań do posiadaczy TB:
    1. Czy to co mówi mechanik, ma sens, tzn. czy zacięty zawór może wpływać na pracę silnika na biegu jałowym? Czy ma to związek z jakimś "lewym" powietrzem w układzie, spowodowanym zaciętym zaworem?
    2. Czy ktoś z Was wyjmował samodzielnie turbinę w celu jej skontrolowania i przeczyszczenia, a jeśli tak to czy są jakieś specjalne wytyczne?
    3. Czy aktuator i zawór waste-gate są wyjmowalne z turbiny czy stanowią jej integralną część?
    4. Czy jest jakiś sposób sprawdzenia poprawnego działania elektrozaworu Pierburga, sterującego overboostem?
    5. Gdzie w Gtv TB jest czujnik ciśnienia doładowania?
    6. I ostatnie, czy w Gtv jest EGR? Nie ma, prawda...?

Bardzo proszę o wskazówki, bo nie mam juz pomysłów. Dzięki wielkie z góry za wszelkie porady!!!

1. nie
    3. WG nierozbieralny akurator da sie zdjac
    4. tak, jak jest OB znaczy ze dziala jak niema...
    5. niema chyba jekotakiego mapsensora chyba jest tylko przeplywka ktora mierzy objetosc powietrza
    6. niema
    2.wyjmowalem w celu wymiany na wieksza. tak na szybko to trzeba wszystko odniej odpiac (zasilanie i powrot wody i oleju, DP od wydechu, waz do IC i Filtra powietrza) najlepiej nierozczepiac od mocowania do silnika odkrecic mocowanie do silnika, kontrujac nakretkami wykrecic szpilki z silnika od mocowania turbo i zdjac. jest to sposob bez zdejmowania wiatrakow chlodznic itd. da sie bez wykrecania szpilek ale musial bys zdjac kolektor wiatraki itd.

oczywiscie trzeba zlac plyn chlodniczy najlepiej wezem z prawej strony chlodnicy na dole

Sprawdz swiece i kable i reszte bo objawy wskazuja mi troche na brak/slaba iskre

Mieszka w
    Genua (Włochy)
    Auto
    Gtv 2.0 V6 TB
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

Dzięki za pomoc. Problem w końcu rozwiązany - banał, dziura w rurze do intercoolera. Szkoda tylko, że 4 mechaników grzebało w środku i nie znaleźli, dopiero ja, laik... Turbina nie jest oryginalna, nie pamiętam jaka, jakiś inny garret, mocniejszy i rura wychodzi inaczej, jest mocno schowana, wciśnięta tak, że żeby ją wyjąć i wsadzić nową, mordowałem się ponad 4 godziny, a namacalnie bez wyjmowania wyglądała ok (pierwsze co próbowałem sprawdzić po pojawieniu się usterki). Plus jest taki, że wymieniłem worek rzeczy, więc wiem, że teraz silniczek jest perfect
    A wniosek...no cóż, więcej wiary we własną intuicję...
    Pozdrawiam!
    AR Gtv 2.0 V6 TB '96 + Suzuki Intruder VS600 '95 + Honda CMX450 Rebel '86

Użytkownik Embrion
    Auto
    GTV 1.8TS, 75 2.0TS
    Czas spędzony na forum
    2 h 2 m

Domyślnie

Cześć,
    posiadam 1.8ts i podobnie jak u was
    zaczęło się z rok temu dochodząc do skrzyżowania na luzie obroty spadały do 0 i odbijały spowrotem do 900-1000 i tak zostawało.
    Jestem po wymianie swiec, rozrządu skutek taki sam a nawet gorszy
    na wolnych obrotach praca silnika waha się od 0 do 2000 i gasnie.
    czyściłem przepustnice i silniczek kilka razy, nie za każdym razem pomagało
    POMOCY

Użytkownik Embrion Avatar MEXX84
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo Gtv V6 TB
    Czas spędzony na forum
    4 m

Domyślnie

U mnie zdiagnozowano problem w elektryce. Wymieniono wiązkę starych kabli, zmieniłem akumulator i odpukać na razie jest spokój. Ciężko coś doradzić na odległość bo powodów takiego stanu rzeczy może być sporo. Ale na pewno podepnij autko do komputera, jeśli nic nie wyjdzie to poproś o sprawdzenie instalacji elektrycznej.
    Pozdrawiam serdecznie, Ati
    Gtv 2.0 V6 Turbo 202 km.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

auto gaśnie na wolnych obrotach

samochód gaśnie na wolnych obrotach

silnik gaśnie na wolnych obrotach

samochód gaśnie na niskich obrotach

auto gaśnie na niskich obrotachsilnik nie trzyma obrotówauto gaśnie na luzieauto gasnie na niskich obrotachauto nie trzyma obrotówsamochód gasnie na wolnych obrotachsamochód gaśnie na luziesilnik gaśnie na niskich obrotachsilnik samochodu gaśnie na małych obrotachna wolnych obrotach silnik gaśniesamochód nie trzyma obrotów silnik prawie gaśnie na luziesamochod gasnie na skrzyzowaniuna biegu jałowym auto gaśniesamochód gaśnie na luzie seicentoauto gaśnie na niskich obrotach alfa roemo 156na wolnych obrotch silnik gasniesilnik gasnie na luziealfa romeo 156 nie przyspiesza na małych obrotachauto gasnie na wolnych obrotach silnik gaśnie nawolnych obrotachauto na niskich obrotach gaśniesilnik gaśnie na luzieregulacja wolnych obrotów w silniku jtdsamochod gaśnie na biegu jałowymgasnie silnik na niskich obrotachgasniecie silnika na wolnych obrotachco się dzieje gdy samochód gaśnie na niskich obrotachgasnięciie auta na małych obrotachauto gaśnie na małych obrotachauto gasnie na 4000 obrotowalfa romeo gtv akumulator nowy silnik gaśniesilnik gaśnie na niskichgaśnięcie silnika na wolnych obrotachsilnik nie utrzymuje sam pracysharan gaśnie na ciepłym sulnikusamochod gaśnie na wolnych obrotachalfa gaśnie na wolnych obrotachco się dzieje gdy samochód gaśnie na wolnych obrotachscharan przyspiesza na wolnych obrDLACZEGO SAMOCHOD GASNIE NA WOLNYCH OBROTACHauto gasnie na postojusilnik nie trzyma wolnych obrotówalfa romeo gasnie na wolnych obrotachsamochod gasnie nana niskich obrotachkomar gasnie na wolnych obrotachdlaczego samochód gaśnie na luzieauto gaśnie na luzie forum1.8t nierówno pracuje na wolnych obrotach gaśniesilnik gaśnie na wolnych silnik gaśnie na wolnych obrotach v6 3 2silnik elektryczny nie trzyma obrotówzawór turbiny zaciętysilnik gaśnie na wolnych obrotach w motorzeco to jest jak silnik gaśnie na skrzyżowaniuforum samochód gaśnie na biegu jałowymgdy samochód gaśnie na wolnych obrotachnie trzyma obrotów i gaśniegasnie samochod na malych obrotach- dlaczegodlaczego auto gaśnie na wolnych obrotachalfa 156 gasńie na swiatlach wentylatorsamochod gasnie na malych obratachsamochod gasnie na skrzyzowaniu dlaczego

Zakładki

Uprawnienia