Witam
Jak juz się uporałem z brakującą mocą zauważyłem że Alfa przy pełnym bucie potrafi szarpnąć (przerwać) podczas przyśpieszania. Nie jest to mocne lecz dość słabe szarpnięcie przerwanie, jak by wypadał jakiś zapłon. Świece były wymieniane jakiś czas temu kilka tyś km w serwisie więc to pewnie nie to.
Zmieniłem kopułkę i palec jednak to też nie to. Odłączyłem sondę i nic się nie zmieniło, chyba że na gorzej, więc czy sa jeszcze jakieś pomysły. To szarpnięcie jest jak turbo załaduje coś powyżej 0,9 ale nie wiem czy ma to związek.
Takie zachowanie jak by paliwa nie dostał, albo wypadł jakiś zapłon.
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 03-11-2010 o 09:58
życie to ściganie reszta to czekanie

A może to Oerboost się włączył ???
Sprawdź co w tym momencie pokazuje sonda.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Witam!!!
Mozna tez sprawdzic sprawnosc wtryskiwaczy oraz uszczelke ktora znajduje sie pod aluminiowa listwa wtryskiwaczy( czesto 6 cylinder ma tam przedmuch), mialem przypadek ze kompresja tak zaciagla ta uszczelke ze ona zaslonila koncowke wtryskiwacza.
Musisz pamietac jeszcze o zaworach w TB czesto bywa ze brak regulacji powoduje uszkodzenie zaworow i ich gniazd a zbyt duze luzy zaworowe(nie wspominajac o zbyt malych) moga powodowac zaklocenia w gornych partiach obrotowych, tak jak jest w twoim przypadku.
Pozdrawiam!!!![]()
zawory są ustawione dobrze, sonda nie wykazuje błędu, jedyne co komputer pokazuje to błąd czegoś tam pierwszego cylindra możliwe przyczyny - czujnik fazy rozrządu, okablowanie pierwszego cylindra przerwa w okablowaniu, uszkodzona centralka wtrysków,
a jak się sprawdza sprawność wtryskiwaczy, czy mam zmierzyć ciśnienie paliwa i to wystarczy,
a sondę odłączyłem i nic się nie zmieniło,
Ostatnio edytowane przez KKrzysztof ; 09-10-2010 o 10:40
A przewody zapłonowe?? Taki objaw w 2.0 V6 TB daje układ zapłonowy /czyli świece, przewody, kopułka i palec (jeśli są) lub cewka/
kable zamówione będą jutro, mam nadzieję że jakaś poprawa będzie, teraz pytanie gdzie można kupić cewkę bo niestety nie mam pomysłu.
Na allegro nie znalazłem nawet używki chociaż oczywiście używka to pewnie i tak lipa by była.
Oryginał Boscha 0 221 118 335 ok. 210 zł w IC

Też mam ten sam problem - Alfa stoi od dzisiaj w ASO jak ją zrobią to dam znać co to było.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki