Witam serdecznie panowie
mam problem z praca wycieraczek, a dokładnie mówiąc to ich praca jest ciągła,pomimo iż dzwignia odpowiedzialna za wł/wył wycieraczek jest w pozycji wył.
sprawdziłem:
-przekaźnik....podmieniony na inny
-wyciągnięty cały pałąk manetek.....pomimo iż zostały ściągnięte wycieraczki nadal pracowały
-wyciągnięty silniczek od wycieraczek,i nic nie wskazuje na jakieś uszkodzenie płytki,bieżnika itd
czy ktoś ma jakieś sugestie co innego mogło by być przyczyną?
bardzo dziękuje za rzeczowe sugestie
Bella Machina..........moja miłość
musiałbyś sprawdzić gdzie pojawia się napięcie
jeśli bez przełącznika pracują, to pooglądaj przewody elektryczne, może gdzieś jest przetarta izolacja i dostaje plusa z czegoś po zapłonie
sprawdź gdzie od silnika wycieraczek biegną przewody i czy załamują się gdzieś, moze z wiekiem izolacja popękała i stąd takie problemy, a np w jednym peszlu jest ciasno i się dotykają skubańce![]()
verdebiancorosso
przyglądałem się instalacji czy gdzieś nie ma zwarcia.ale żaden kabel nie jest uszkodzony
prąd płynie z akumulatora do stacyjki, ze stacyjki na przełącznik, z przełącznika do przekaźnika, z przekaźnika do silnika
jak wypniesz przełącznik, a masz dobry przekaźnik, to albo między przełącznikiem a przekaźnikiem, albo między przekaźnikiem a silnikiem dostaje plus na ciągłą pracę, bo chyba w takim trybie chodzą
i druga opcja zakończenia jeszcze, z aku na przekaźnik i z przekaźnika na silnik
musisz poszukać schematów co jak jest podłączone i jeśli sam nie ogarniasz, to do elektryka zawieź
verdebiancorosso
ktos może orientuje się w który pin muszę się wpiąć miernikiem w kostki które dochodzą do silniczka by sprawdzić czy jest napięcie przy wyłączonej manetce?to dało by mi odpowiedz czy powód to cały czas płynący prąd pomiędzy manetka-przekaźnikiem a silniczkiem , czy poprostu ostatnie ogniwo (silniczek ) jest winne
zerknij do tego linka http://193.219.82.238/~manual/Workshop%20manual's/ i ściągnij sobie serwisówkę do Gtv, tam są schematy elektryczne i na pewno ułatwi Ci to sprazwdzanie
verdebiancorosso
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki