Od jakiegoś czasu mam CB w samochodzie i mam bardzo duże zakłócenia spowodowane pracą alternatora. Po wczorajszej 5h walce wyjąłem w końcu alternator i mam zamiar wymienić regulator napięcia. Moje pytanie brzmi czy sam regulator wystarczy czy warto by się zainteresować mostkiem prostowniczym? Dodam, że sam alternator pracuje dobrze, ładuje nie ma żadnych problemów.
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
szumy i trzxaski są spowodowane iskrzeniem na komutatorze i ten układ komutator-szczotki trzeba naprawić
najlepiej byłoby dać nowy komutator, przetoczyć do porządku i szczotkotrzymacz do tego, a jak tyle roboty, to od razu łożyska i zostanie tylko mostek prostowniczy do pełnego serwisu
sam widziałeś jaki jest dostęp, więc przemyśl co chcesz przy okazji zrobić
verdebiancorosso

Szumy trzaski wyeliminujesz zakładając kondensator
GTV 2.0 6V TB --- 147 1.6 TS 120KM
a iskrzenie ma szczotkach dalej pozostanie
verdebiancorosso
Kondensator nic nie zmienił dlatego rozbieram alternator. Szczotki i komutator w świetnym stanie ale problem z zakłóceniami się pojawił z innego powodu - lutowany przekaźnik/stycznik (tak czarna kostka) przez jakiegoś magika. Teoretycznie to powinno być przyczyną ale czy rzeczywiście to się dowiem po odpaleniu silnika. Same łożyska są ok, nic nie szumi, żadnych oporów. Zastanawia mnie tylko mostek prostowniczy czy wymieniać...
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki