Zauważyłem dzisiaj, że przez ostatnich kilka miesięcy ubyło mi płynu chłodniczego, jest go ok. 2 cm poniżej minimum. Nie wiem jaki był ostatnio wlany płyn, więc chciałbym go wymienić. Jaki płyn macie w swoich GTVkach i jaki polecacie? Może jakieś wskazówki do wymiany, co i jak? Z góry dzięki![]()
-odkręcasz wąż przy termostacie i spuszczasz płyn
-zakręcasz z powrotem wąż
-wlewasz płyn chłodniczy (ja mam u siebie f-m Prestone, dobry stosunek cenny do jakości,Alfa zaleca Paraflu)
-odpalasz auto
-odkręć korek od zbiorniczka wyrównawczego,nawiew wewnątrz na maksa by odpowietrzyć układ
gotowe![]()
Bella Machina..........moja miłość
termostat jest wyżej i chyba nie wszystko zleci jak zdejmiesz z niego węża
verdebiancorosso
fiat, alfa , lancia, Paraflu
jest koszmarnie drogie!
Ja mam wlany jakiś wynalazek Shell-a. Ja u siebie spuszczałem płyn jak wyżej ale dodatkowo odkręcałem wąż od chłodnicy by spuścić jak najwięcej starego.
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

OK dzięki! Widzę, że metod jest kilka, więc zaraz idę do garażu coś z tego wypróbować
jak dla mnie to tylko paraflu EU (zielony na te upały) =)
pozdr
147 1.6 TS --> GTV 2.0 TS --> GTV 2.0 V6 TB
Wyzwanie to zakręt.

Jeżeli chodzi o płyn do układu chłodzenia samochodu, to polecam polski produkt Dynagel 2000. Dlaczego Dynagel? Ponieważ jest polski, kosztuje ok 50 zł/5 litrów, nie odstaje parametrami od kilkukrotnie droższych płynów zagranicznych i można go mieszać/dolewać do wszystkich innych płynów opartych na glikolu. Zalałem nim układ chłodzenia w Belli jesienią 2009 i mogę polecić - do tej pory uzupełniłem ubytki po ponad 1,5 roku o jedyne 100-150 ml.
Pozdrawiam,

Też stosowałem Dynagel, ale tylko jako taką "awaryjną dolewkę" i faktycznie spełniał swoje zadanie. Chyba jednak szarpnę się na paraflu i tak będzie najbezpieczniej.
W instrukcji znalazłem, że wchodzi ok 8,4 litra. Tak jest w rzeczywistości?
Mi weszło ok 7L, spuszczałem z głowicy, chłodnicy i węży (przy wymianie termostatu)
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki