Witam ...
To mój pierwszy post na forum ale proszę o pomoc co może być przyczyną.
Objawy:
Silnik dobrze pracował (pomijając falowanie) do momentu odpięcia ECU bez odłączenia akumulatora. (nie pytajcie jak to się stało ... brak słów)
Po wpięciu ECU silnik nie chciał odpalić .... a jak się udało to ustawia obroty na 1500 z cyklicznym falowaniem 1500-1600 i zero reakcji na gaz ....no może nie zero ....totalnie się dusi i choćby nie wiem co to nie może przekroczyć 1500 obr ....jak by się zawiesił. Dodatkowym dziwnym objawem jest ciągle działający wentylator chłodnicy ....nigdy tak nie było oraz świeci się kontrolka wtrysków
Odpięcie/podmiana przepływki absolutnie nic nie daje.
Nie mogę podjechać do serwisu na komputer i na razie nie mogę podać jakiś technicznych szczegółów ....... ale jak skombinuję kabelek to postaram się podać więcej danych.
Czytając forum widziałem, że znacie się na alfach i wspólnymi siłami uda się coś wymyślić.

to teraz zrób odwrotnie i odłącz akumulator na 15 min może jej przejdzie.
samo odpięcie to dopiero początek
po odpaleniu nie ruszaj pedału gazu aż włączy się wentylator chłodnicy, niech tak chodzi na wolnych obrotach, a potem dopiero jak sięwiatrak wyłączy, spróbuj się przejechać
to czy akumulator był odpięty, to jeszcze nie wszystko, pytanie, czy zapłon był włączony, czy nie, bo na włączonym, można sobie biedy narobić
verdebiancorosso

Niestety zapłon był włączony na 100%
Odpinanie akumulatora nic nie daje ...... stał całą noc i bez zmian. Wentylator chłodnicy pracuje non stop bez względu na temperaturę ....... jechać się nie da 1500-1600 obr i zero mocy ....cholera martwi mnie, że to jednak ECU ...... jeśli się okaże, że to właśnie ECU to może znacie kogoś co takie rzeczy naprawia .....bo wymiana ECU, immobilizera, stacyjki i wkładek to już spora robota ....
poszukaj takiego sterownika i podmień, albo zaholuj auto do fachowca, może to stwierdzi bez podmianki
verdebiancorosso

Zacznij od tego żeby się wpiąć kompem w Twoje ECU bo tak to sobie możemy wróżyć z fusów. Jak się nie połączy to uwaliłeś kompa. Podmianka nie pomoże, ma immo w ECU. Jak trafisz gdzieś tanio takie sprawne ecu i masz w okolicy fachowca co się tym zajmuje to, kup ecu i zawieź niech Ci usunie immo, bo obstawiam, że np aso więcej za samą diagnozę weźmie.
odpinanie akumulatora w Twoim przypadku nic nie da, masz nowszego motronica. Pozostaje Ci podpięcie pod kompa i dopiero reset parametrów.

Tylko, żeby ktoś nie pomyślał, że reset parametrów adaptacyjnych w 2.10.3(4) się robi poprzez odpięcie aku![]()

Kupiłem kabelek i podpiąłem się do kompa FiatEcuScanem.
WYNIKI:
Tyle co udało mi się na dziś wymodzić ....... w sobotę ciąg dalszy .....Jak coś mam sprawdzić to proszę o wskazówki .
Zapomniałem dodać, że autko ma LPG sekwencje ...nie wiem jakiej firmy. Różnicy na gazie i benzynie nie widać ...ciągle to samo 1500-1600 obr i praktycznie zero reakcji na gaz. Resetowałem te kody ale ciągle się pojawiają
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki