Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Gtv/Gtv Spider - Forum poświęcone samochodom Alfa Romeo GTV [1995-2005] i Alfa Romeo Spider [1995-2006]. W tych modelach montowano silniki: 1.8 T. Spark, 2.0 T. Spark, 2.0 JTS, 2.0 V6 Turbo, 3.0 V6 (12 i 24v) oraz 3.2 V6
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Bigi
    Mieszka w
    Minsk Mazowiecki, Poland
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    22 h 50 m

Domyślnie Gtv 2.0 ts problem z obrotami silnika (1700) + nierówna praca

Problem pojawił się po odpięciu i podłączeniu przepływomierza przy pracującym silniku, nagle z 900 obrotów zrobiło się 1700 i tak cały czas, kiedy ponownie odłączam przepływomierz silnik zaczyna się dusić i nierówno pracuję jakby miał za chwilę zgasnąć.
    Odpięcie aku nic nie pomaga
    przepływomierz wstawiłem nowy i dalej 1700 obrotów
    Może jakieś zwarcie?
    Pod komputer nie mogę się podpiąć w wiązce było coś dłubane i auto nie daje sygnału

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar punkt
    Mieszka w
    Warsaw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB + 33 1.3
    Czas spędzony na forum
    2 d 1 h 39 m

Domyślnie

hmm a przepływomierz kupowałeś w zamienniku czy oryginale ?
    Ja tak miałem jak kupiłem jakieś tanie g.... po podpięciu niewiele to zmieniło. Kupiłem oryginał i wszystko był ok.

Druga sprawa, że nie wiem czy odpinanie przepływomierza podczas pracy silnika był dobrym pomysłem. Musisz się podłączyć pod komputer i sprawdzić błędy, jak nie z przodu to podobno z tyłu jest starsze gniazdo diagnostyczne.
    Być może trzeba pokasować błędy po operacji odłączania przepływomierza na chodziącym silniku ?
    147 1.6 TS --> GTV 2.0 TS --> GTV 2.0 V6 TB
    Wyzwanie to zakręt.

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Iłowa
    Auto
    Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r
    Czas spędzony na forum
    10 d 20 h 51 m

Domyślnie

Kostkę diagnostyczną od silnika masz w nogach pasażera (przy lewej nodze). Musisz się podłączyć, usunąć błędy i zrobić adaptację (i jak kolega wyżej pisze, jeśli to chińska podróbka pewnie niewiele Ci to pomoże)

EDIT: zapomniałem dodać, oczywiście złącze diagnostyczne w zależności od rocznika (w powyższym wypadku do 1998r). Później były już OBD2 i chyba gdzieś pod kierownicą
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 15-07-2011 o 16:23
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Mieszka w
    Minsk Mazowiecki, Poland
    Czas spędzony na forum
    22 h 50 m

Domyślnie

wiązka w nogach pasażera nie daje sygnału

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Iłowa
    Auto
    Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r
    Czas spędzony na forum
    10 d 20 h 51 m

Domyślnie

Uszkodzony kabel? Daleko do ECU nie masz więc sprawdź przewody. Reszta gniazd diagnostycznych działa poprawnie?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Użytkownik Alfa i Omega Avatar lukaszb
    Auto
    Alfa Romeo Gtv '96 2.0 TS
    Czas spędzony na forum
    7 d 22 h 21 m

Domyślnie

Napisz który rok tej Gtv bo bez tego nikt Ci nie pomoże i od razu napisz jakim kompem się nie możecie połączyć.

Mieszka w
    Minsk Mazowiecki, Poland
    Czas spędzony na forum
    22 h 50 m

Domyślnie

Trochę pojeździłem i są zmiany, przy odpalaniu zimnego silnika, obroty wskakują na 1200 po czy spadają do ok. 500 i wracają do ok. 1200 (2 razy zdażyło się że opadły tak nisko że auto zgasło) jak zgasze silnik i odpale zaraz ponownie to jest ok , podczas jazdy np. 3 bieg 3500 obr jak wrzucam na luz zdaża się często że wskazówka obrotów szybko spada do 1500 i czasami tam zostaje i nie ma chęci opaść dalej nawet przy ruszaniu bez dodawania gazu jak silnik się przydusi i wciskam sprzęgło to wskazówka znowu trafia na 1500 (, a czasami zatrzymuje się na 1500 na 3 sekundy i spada powoli poniżej 900 silnik chwilę faluje między 1000-800 i po chwili ma już stałe ok 900... cuda wianki 8)

Rocznik 97, gniazdo od kompa w nogach pasażera ma 3 piny, jak i jakim urządzeniem najlepiej sprawdzić czy daje napięcie, bo być może użyty był zły program. Zastanawiam się już nad kupnem interfejsu i rzeźbieniem samemu, więc proszę o jakieś linki odnośnie interfejsu pasującego do mojej gtv i programów które sobie z nią poradzą.

Była podpinana przed kupnem, ale chyba pod abs bo As podpinał się gdzieś pod maską i tam udało się ją zczytać. Dodam, że od kupna kontrolka od wtrysków w ogóle się nie zaświeca, miałem kiedyś zwarcie i pompa paliwa nie pracowała, prosiłem elektryka o sprawdzenie również tej kontrolki od wtrysków, ale zwątpił, nie udało mu się nic znaleźć.

Dodam że w aucie wymieniłem ostatnio filtr powietrza, świece i przewody zapłonowe( świece ngk platynowe, przewody równierz ngk)
    Ostatnio edytowane przez Bigi ; 27-07-2011 o 12:36

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia