Witam
Proszę Was o pomoc z GTV, którą jeździ moja mama. Silnik 2.0 V6 turbo, rocznik zdaje się że 1997. Nie znam samochodu, nawet nigdy go nie widziałem (mama mieszka i pracuje we Włoszech i tam ma ten samochód do użytku) a zostałem poproszony o pomoc w rozwiązaniu problemu. Na ile była mi w stanie wytłumaczyć to chodzi o to, że po rozgrzaniu samochód zaczyna przerywać, szarpać i trudno nim się w ogóle poruszać. Trzeba się zatrzymać, przeczekać jakiś czas i można znów jechać do następnego razu. Usterka nie występuje regularnie, czasem uda się wyjechać za miasto i pokonać dłuższy kawałek zanim to się pojawi, a czasem wyprawa do pobliskiego sklepu ledwo sie udaje. Mechanik nie znalazł żadnej usterki i nie wiem czy wynikało to z jego niewiedzy czy z czego innego.
I tak z ciekawości to ile taki samochód może być wart? Byc może będzie na sprzedaż w niedługim czasie. Pierwszy właściciel, stan podobno idealny, garażowany, w zeszłym roku miał jakieś 65tys przebiegu
brzmi jak termostat.
Taki samochód zadbany ? To wszystko kwestia względna. Szrota na allegro wyjmiesz za 5-8 tys, zadbane egzemplarze lecą od 15 w górę, jeśli jest to perełka to myślę, że jest tyle warta jak nie lepiej. Zależy od wyposażenia, stanu tapicerki, felg, stanu lakieru już nie wspomnę o mechanice. Sam przebieg to rewelacja!
147 1.6 TS --> GTV 2.0 TS --> GTV 2.0 V6 TB
Wyzwanie to zakręt.

Czyli takie zachowanie silnika miałoby być spowodowane awarią termostatu?
Jak się uda to w sierpniu się wybiorę do Italii i zobaczyłbym na własne oczy to cudeńko![]()
z szarpaniem to raczej ma mało wspólnego, przede wszystkim te skakania temperatury.
Chociaż dokładnie takie objawy (szapranie, gaśnięcie, przegrzewanie, nie równa praca, generalnie dramat) miałem w silniku 2.0 TS gdy pierdzielnęła mi uszczelka pod głowicą... nie wiem czy te fakty można powiązać.
147 1.6 TS --> GTV 2.0 TS --> GTV 2.0 V6 TB
Wyzwanie to zakręt.

ja bym bardziej celował w układ zapłonowy. Świece, kable bądź cewka. Oryginalne świecie golden lodge 25hl powinno się wymieniać co 20 tys czy coś koło tego, świece ngk u mnie 10 tys nie wytrzymywały dopiero beru ultra-x (4 elektorodowe tak jak gl hl25) są ok. Ja bym zaczął od wymiany świec

To jeszcze zapytam czym to zdiagnozować? Jeśli trzeba będzie podłączyć pod kompa to czego użyć?
do diagnostyki FiatEcuScan albo inny ogólny program diagnostyczny, kabel na USB i laptop w rękach kogoś, kto odpowiednio zinterpretuje błędy
najlepiej do serwisu pojechać, jak się nie ma nikogo pod ręką
verdebiancorosso

chyba FES nie ma definicji do v6 turbo... w chwili obecnej mam podobny problem do Twojego. U mnie silnik nie potrafi utrzymać obrotów jak się zagrzeje i często mi gaśnie na światłach przy czym jak jest zimny 70< to wszystko jest ok - no i nie szarpie. Jak na razie to nie udało mi się dojść o co mu chodzi... Może ktoś ma pomysł co to może być? jakiś czujnik wariuje? lambda?

Tak jak piszesz, fes się nie połączy. KTS, examiner, mega macs itp, w Tarnowie mogę ogarnąć po 20zł za diagnostykę więc poszukaj u siebie na pewno kogoś znajdziesz za uczciwą kasę a szkoda szukać w ciemno.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki