Witam wszystkich serdecznie
Od 3 lat jestem posiadaczem Alfy GTV 2.0 TS z 2002r.
Ostatnio zaczęły mnie strasznie irytować odgłosy wydawane przez silnik. Podczas odpalania,najgorzej jak zimny ale jak ciepły jest może troszkę lepiej, zawory się tłuką jakby to był
rozklekotany diesel. Jak już pochodzi jest ok.
I tu moje pytanie,czy tam jest auto regulacja czy jakieś płytki się wymienia?
Doradzicie coś
Obstawiałbym wariator.
A to się nie wymienia przypadkiem razem z rozrządem?![]()
Powinno się go wymieniać razem z rozrządem ale często mimo wymiany rozrządu wariator pozostaje niezmieniony. Jak długo pojeździsz na klekoczącym wariatorze to rozrząd będzie do wymiany bankowo.
Wariat to spory koszt... Owszem powinno się wymieniać ale to już indywidualna decyzja. Poza tym pierwsze oznaki zużycia słychać za raz po zapaleniu auta przez kilka sekund. Można wtedy pomału odkładać![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.
Albert Einstein
Ciekawi mnie to że się od razu nie zmienia. A auto kupiłem serwisowane, wg książki rozrząd byś wymieniany jakieś 30 tys temu. Auto ma dopiero smignięte 135 tys. a powiem ze ostatnio od jakiegoś czasu wymiękam z tym co się zaczyna dziać w tym silniku,bo to akurat najmniej mnie przeraża.
to jest niby to coś?
http://allegro.pl/wariator-przestawi...718018352.html
Ostatnio edytowane przez gregorkrk ; 25-07-2011 o 19:54 Powód: wstawka linka
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
A wymieniał to ktoś może? Trza rozrząd rozpinać? cena miazga za coś takiego,ale w końcu trza będzie wybulić pewno.

Wariator jest na ssącym wałku rozrządu. Trzeba ściągnąć pasek żeby to rozkręcić. Oczywiście daj nowy pasek. Generalnie robota jak przy wymianie rozrządu.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki