Witam
Auto - GTV 2.0 V6 TB
Chciałbym wstawić kompresor zamiast turbiny, moc nie musiałaby być większa od poprzedniej (202KM) w granicach 190-230 KM. Kompresor na miejscu kompresora klimy. Moje pytanie to jaki kompresor najlepiej by pasował do owej operacji i jakie dodatkowe koszta (oprócz robocizny) musiałbym ponieś ?

zdecydowanie taniej będzie zregenerować turbo i zrobić czipa niż wstawić tam kompressor
Lub wstawienie większej turbiny i zestrojenie na nowo, również koszta będą mniejsze
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Dokładnie jak wyżej koledzy, sprawdź ile kosztuje np. rotrex i ochota Ci przejdzie, a jak się uprzesz to teoretycznie robocizna, mocowanie, rolka, i pewnie parę rurek i opasek żeby inaczej poprowadzić powietrze. Plus strojenie bo nie wiadomo jak i czy elektronika się dostroi.
156 3.0 V6

Można założyć kompresor z merca, cena mniejsza. Do tego można znaleźć taki ze sprzęgłem żeby nie było problemów z wolnymi obrotami (sprężarka bez sprzęgła na wolnych też ładuje).
Ale jedno jest pewne, zabieg w tym przypadku całkowicie bez sensu.
vortex, wygląda jak pół turbosprężarki, tylko część gorąca jest zastąpiona kołem pasowym z przekładnią, cena średnio $3000-$4000 za nowy komplet
mała, na pewno podejdzie w miejsce kopresora klimy po dorobieniu uchwytu
średnicę koła pasowego , długość paska możesz sobie dobrać doświadczalnie/obliczyć
możesz poszukać coś z merca, jak lukaszb napisał
jeszcze jest MagnaCharger zza oceanu do wyboru
w używkach szukałem kiedyś takiego cuda, ale same sprężarki się trafiały, bez osprzętu, a to dorabiać nie jest lekko
smarowanie trzeba doprowadzić, jak masz TB, to wykorzystasz olejenie z turbo, a sterownik to u kogoś, kto chipa robi
verdebiancorosso

Witam
Bardzo trudno będzie uzyskać porównywalną moc z oryginałem w przypadku użycia kompresora. Kłopot polega na tym, że napęd sprężarki mechanicznej kosztuje i to nie mało (aby się kręcić odbiera energię z silnika). W zależności od obrotów wynosi to od 25 do 50%. To znaczy, że gdy kompresor podnosi moc o 50 KM przy 4000 rpm to tak na prawdę podnosi o 100 KM tylko połowę tego zjada na swoją pracę. Turbo jest darmowe bo korzysta z energii spalin które i tak idą do rury. Stąd tak niewiele silników ma kompresor, albo działa on tylko na wolnych obrotach gdzie jest wydajniejszy ( koncern VW). W mercedesach kompresor ma służyć przedewszystkim poprawie momentu obrotowego, oraz poprawić trwałość doładowania, wysoka moc nie jest tu najważniejsza.
Pozdrawiam Vito
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki