Czesc, kupilem Alfe GTV 2.0 V6 TB (rocznik 95) i chcialbym wymienic pasek rozrzadu pompe itp czy ten zestaw ktory jest na allegro bedzie pasowac?
http://allegro.pl/rozrzad-alfa-romeo-16v-pompa-145-146-147-156-gtv-i1831468326.html
Drugie pytanie: Co musze wymienic przed zima prócz plynu zimowego w chlodnicy i w spryskiwaczach? (tak zeby zonka nie bylo)

Aukcja dotyczy GTV / GT / SPIDER
SILNIKI: TWIN SPARK
POJEMNOŚĆ: 1.8 16v , 2.0 16v
a ty masz 2.0 V6 TB więc nie będzie pasował. Ja kupuję części na http://arwit.pl lub www.iparts.pl

tak bedzie pasowac

ciezko jednoglosnie stwierdzic no trudno zamowilem juz potrzebne czesci, a teraz kolejna nowość: silnik nierowno chodzi na malych obrotach, przeszperalem forum i byly wymieniane rozne przyczyny:
Swiece, zle ustawiony pasek rozrzadu, popsuta przepustnica, silniczek krokowy, cos z dolotem powietrza (itd). Od czego pokolei sprawdzac co moze byc nie tak?
Człowieku nie pisz bzdur i mieszaj koledze w głowie.Ten zestaw jest do TSa 16V.
Gifas jak wymienisz rozrząd to wtedy zobaczysz czy nadal będzie falować na obrotach,ale pierwsze co to wyczyścić trzeba silniczek krokowy,przepustnicę.Świece jak nie były wymieniane to zrób to.Nie zaszkodzi a na pewno polepszy.Sprawdź czy wszystkie węże podciśnienia nie są luźne bądź rozerwane ogólnie czy nie łapie lewego powietrza.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone

no to wiem za co sie zabracco prawda duzo przy mojej alfie bedzie pracy ale mam czas. Podziekowac za rady, pewnie bede mial kolejne pytania w przyszlosci wiec poprostu bede dopisywac nowe zapytania w tym temacie.
Pozdrawiam![]()

Sprawdź jeszcze kopółkę rozdzielacza, ja mam ten sam problem z falowaniem obrotów na biegu jałowym. U mnie kopółka jest orginalna (16lat) i palce mają po 1-2 mm wżery - do wymiany !

Tylko jak będziesz zmieniał rozrząd to koniecznie na oryginalnych blokadach, bo zmieniając na jakiś syfach z allegro czy sklepu narzędziowego można się nieźle zdziwić w przypadku AR.
Ja w V6 nie używam blokad przy wymianie paska.Tu nie ma tyle zachodu co w 24V.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki