Hej, prośba do Was o diagnozę problemu.
Alfa Romeo Gtv V6 2.0 TB
Jeździłem bardzo dynamicznie przez ok 30 minut. Finalnie, przy prędkośći 120km/s nagle poczułem takie jakby dmuchanie od przodu (jakbym jechał pod bardzo mocny wiatr). Nastąpił spadek mocy, zapaliła się na chwilkę ikonka akumulatora. Po zwolnieniu zauważyłem, że maksymalnie osiągnąć można 2500 obrotów. Dalej im mocniej wbijam pedał gazu tym autko słabiej jedzie. Słychać wtedy powietrze, taki świst/dmuch powietrza. Ktoś może wie co się zepsuło? Brzmi tak jakby powietrze przelatywało na wysokich obrotach. Aktualnie autko po uruchomieniu silnika pracuje nieregularnie i gaśnie bez dodawania gazu.

Najprawdopodobniej spadl przewod powoertzny turbina kolektor
---------- Post added at 11:43 ---------- Previous post was at 11:40 ----------
Najprawdopodobniej spadl przewod powietrza turbina kolektor lub gdzies z chlodnicy powiertza

No to po klopocie.Kup porzadne szerokie opaski i mocno skrec.
zacznij 'iść' po przewodach powietrza od filtra aż do kolektora i może znajdziesz nieszczelność, może któryś wąż pękł poprostu, albo się rozpiął, lub też intercooler jest pęknięty
chłodnicę powietrza (intercooler) masz pod zderzakiem, jeden wąż idzie z turbiny do chłodnicy, drugi z chłodnicy do kolektora
na zdjęciu silnika pod maską tego się nie da pokazać, bo te części są raczej pochowane w komorze i tylko mozna powiedzieć "o, gdzieś tu szukaj"
verdebiancorosso

j/w.

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Przewody wyglądają ok (okiem noobka). Martwi mnie, że autko gaśnie bez gazu. Myślałem może, że przeszedł w jakiś tryb awaryjny, odłączenie aku i podłączenie po kilku minutach nic nie zmieniło. Siłę ma do okolic 2500 obrotów, później słabnie. Zostawiłem go obok ASO, jutro podjadę i dam chłopakom do oględzin. Jak się uda coś wykminić, zostawię info w tym wątku.
Symbol wtryskiwacza się cały czas świeci...

Autko stoi w ASO w Wawie. 250zł za diagnostykę...![]()

Może został uszkodzony przepływomierz powietrza, miałem taki objaw jak u mnie padł, kontrolka wtrysku + trudności z odpaleniem. Wyjdzie na kompie.
Jest: AR 156 Gran Tourismo Alleggerita
Były: AR GTV 3,0 V6 24V / AR 147 1,6 TS / AR 166 2,4 JTD / AR 156 SW 1,9 JTD / Lancia Lybra SW 1,9 JTD
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki