Przede wszystkim Witam!
Stało się i po latach błądzenia po różnych "rozsądnych" autach mogłem sobie kupić coś dla siebie. Auto które będę kochał pucował i pieścił.
Nie mogę się opanować, żeby nim nie jeździć ale... No właśnie wypadałoby zrobić rozrząd.
Szukałem - naprawdę - coś koło 3 dni, ale jeśli jeszcze nie zaprzyjaźniłem się z szukajką na tyle, żeby znaleźć to co mi potrzebne to z góry przepraszam.
Otóż tak:
Czy elementy rozrządu są dokładnie te same co w 164 3.0 12V??
Że nie kupię hydronapinacza, to już wiem, czy na mechaniczny wymienia się go tak po prostu?
Mechaniczny napinacz to taki jak w 3.0 24v?
W ogóle szczerze z elementami rozrządu mam problem, żeby znaleźć i skompletować.
Może możecie też polecić kogoś w Warszawie/okolicach kto zrobiłby wszystko za mnie?
Kupił części i zrobił rozrząd dobrze - bo słyszałem, że to nie łatwe, a jednocześnie nie doprowadził mnie do bankructwa?
Czytałem gdzieś, że w Lesznowoli jest warsztat godny polecenia - jak cenowo? Może w ogóle ktoś wie ile orientacyjnie szykować na rozrząd?
Z góry dzięki za pomoc![]()

Twoj rocznik byl juz na mechanicznym napinaczu.
Chyba jednak nie. Wydaje mi się że wszystkie 12 zaworowe V6 miały hydrauliczny napinacz. Coś o przeróbce jest tutaj:
[164] mechaniczny napinacz paska rozrządu(cd)

W Spiderku napewno ma mechaniczny napinacz koszt około 500 zł
Pasek rozrządu około 100
Pompa wody 150-200 zł
rolka prowadząca pasek sprężarki 300 zł RuVill
Robota około 300 zł
inne paski nie przekraczają 100zł
Robota jest bardzo prosta i mało skomplikowana
Zrobi to każdy szanujący się warsztat samochodowy
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 12-11-2011 o 20:54
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

Ok. Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Jeszcze mam pytanie o jakieś sklepy , bo w tych dużych na "F" i na "I" do 12V w ogóle nie ma. Najpopularniejszy portal aukcyjny też nie oferuje.
Bardzo mnie uspokoiłeś z tym, że robota jest prosta, bo poobijało mi się o uszy, że w V6 alfy można łatwo rozrząd spier..

Ja nie trudziłem się szukając napinacza mechanicznego, po prostu kupiłem go w ASO. Paski kupisz w byle jakim sklepie motoryzacyjnym. Pompe wody kupiłem w sklepach Foty i rolka też była dostepna.
Rozrząd łatwo spierniczyc w silnikach 24V bo tam bez blokad nic nie zrobi byle jaki mechanik w silnikach 12V ustawienie rozrządu jest proste i nie wymaga sie speców od Alfy Romeo ustawisz rozrząd na znaki
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996

DziekujęW takim razie chyba w ogóle się do ASO wybiorę bo mam pod nosem. Zobaczę ile mi krzykną
Może okażą litość
![]()

Nie przejmuj sie to tylko samochód a nie pojazd księżycowy![]()
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996

Zofftopuje, ale w niej czuje się jak w statku kosmicznym przy starcie![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki