Przy rozkrecaniu deski rozdzielczej gdzies sie zrobilo zwarcie i antena zaczela szalec + po wcisneiciu hamulca nie zapalaly sie swiatla stopu tylko swiatelka przy nogach.
Okazalo sie ze to bezpiecznik sie przepalil ( moze gdzies poruszylem wiazke i jakies przebicie bylo, cholera wie co) , po wymianie wrocilo wszytsko do normy....
Nie liczac tego ze samochod nie odpala.... Paliwo jest, kreci ale zero reakcji i to tak nagle, wiec to jakas elektronika siadla.
Jakies wskazowki? Pomysly? Cokolwiek?
a nie świeci CI kluczyk ??
teraz mi na myśl przyszło jedno
przyznałeś mi się, że nerwus jesteś, to może kopnąłeś niepostrzeżenie albo z łokcia dałeś w wyłącznik awaryjny
na lewym słupku jak otworzysz drzwi kierowcy to na wysokości progu pod deską rozdzielczą jest taka skrzyneczka z gumową zaślepką od góry - naciśnij tą gumkę palcem aż poczujesz opór i spróbuj wtedy odpalić
przekaźnik pompy paliwa jest 30A i jest mocowany w czarnej podstawce, bezpiecznik jest 10A i mocowany jest w czerwonej podstawce
znajdziesz je pod maską na ścianie grodziowej pod czarną pokrywką
schematy, schematy, schematy![]()
Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 03-12-2011 o 17:39
verdebiancorosso
Tez nie toMoze przekanik pompy paliwa ma jeszcze jakis inny bezpiecznik, albo nie dostaje odpowiedniej ilosci napiecia (gdzie czytalem ze takie przypadki byly)

Jedno co mi przyszło do głowy to czujnik położenia wału. U mnie alfe raz zostawiłem na parkingu, po ok. 30 minutach wróciłem i niestety nie chciał odpalić. Diagnoza mechanika to właśnie ten czujnik, po jego wymianie już ładnie śmiga.
jak bezpiecznik od pompy jest ok, to jeszcze przekaźnik główny sterownika mógł paść i w ogóle nic nie działa, albo sam sterownik, a to już gorsze
musisz zerknąć w manuala i sprawdzić gdzie jest który przekaźnik i np zamienić miejscami takie same przekaźniki (30A na 30A) i zobaczyć, czy odpali, a co innego nie będzie działało
polecam przekaźnik wentylatora albo wariatora dać w miejsce tego od sterownika i spróbować odpalić
verdebiancorosso
A myslalem ze to smianie sie z alf to jedna wielka bujda i ze psuja sie jak kazde inne... ta.... cale 2 tyg sie czlowiek cieszyl.
Nic nie pomaga, niebawem mechanik go sobie zabierze ale mimo wszystko serio dzieki panowie za pomoc i dobre checi![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki