Witam szukam szukam i być może znajdę _ ale chciałbym też zadać wam kilka pytań odnośnie Spider.
(prosił bym o linki do tematów jeśli się powtarzam)
1. Czy każda Alfa Spider po 1995r. posiada elek. składany dach? i czy jest to awaryjna bardzo zabawka?
(w szukajce nie znalazłem tysięcy awarii i płaczu właścicieli)
2. Jaki silnik najbardziej polecacie? Osobiście nie uważam się za laika, ale z chęcią usłyszę jakieś opinie od użytkowników TS, JTS czy V6 iTurbo.
Jakie nagminne usterki się pojawiają? i co odradzacie?
(szukam autka weekendowego)
3. Jaki środek na upalne dni? szukać skóry czy materiału?
4. Typowe bolączki modelu Spider? na co zwracać uwagę przed kupnem modelu Spider?
(o i taki temat może gdzieś przeoczyłem)
5. Czy kwota około 14-15tys zł na sam samochód wystarczy?
[[ jeżeli temat drażliwy i powtarzający się proszę o pokierowanie mnie na PW, a temat będzie można usunąć potem ]]![]()
2. Silniki najbardziej wytrzymałe, dynamicznie wprowadzające auto w ruch, średnio ekonomiczne, świetnie brzmiące, praktycznie bezawaryjne...
3.0 i 3.2... 2.0tb średnio polecany aczkolwiek zapewnia fajne osiągi i trochę mniejsze spalanie, niezbyt podatny na poważne modyfikacje(wytrzymałość)
Jako takie najczęstsze usterki to chyba z przepływomierzem i sondą lambda... bywa, że dość często się psują...
Reszta silników niegodna uwagi biorąc pod uwagę charakter auta...
3. Skórę znajdziesz praktycznie we wszystkich... fotele wygodne a czy w lecie będą grzały w a$$ to wiadomo, że takjednak nie ma tragedii...
5. Taka kwota na sam zakup w zupełności wystarczy... przejrzyj dział "Bazar"... powinno tam być kilka, niektóre może jeszcze aktualne...
Na resztę pytań nie znam odpowiedzi...
1 - z tego co mi wiadomo to każdy Spider ma ale jeśli jest coś z nim nie tak to ciężki jest dostęp do całej "aparatury". Jakoś nie widziałem na forum tematów o problemach z dachem więc teoretycznie są mało awaryjne. W tym wypadku najlepiej by wypowiedzieli się już sami właściciele Spidera
2 - jak wyżej napisał Zonkil, najlepiej silnik 3.X aczkowiek ja mam TSa i narzekać nie mogę chociaż trochę żałuję że to nie V6Dodam jeszcze że co chyba 20-30 tyś km trzeba sprawdzać luzy zaworowe w TB (o ile dobrze pamiętam)
3 - skóra ładnie się nagrzewa na słoneczku ale nigdy mi to nie przeszkadzało mimo że mam Gtv
4 - takie same jak w Gtv, czujniki wszelkiego rodzaju i upierdliwe tylne zawieszenie. Jeśli już robić to tylko w poliuretanie - stalowo gumowe się nie opłaca bo są cienkiej jakości. To akurat wymieniałem 3 raz (!) u siebie i pluje sobie w brodę że dopiero za trzecim zrobiłem w PU. Jeśli koła stoją w ten sposób /--\ licz się z wydatkiem ok 1000zł i co ważne nie ma tam regulacji pochylenia koła
5 - spokojnie wystarczy
Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 07-12-2011 o 00:34
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
Dziś sobie zrobiłem lekko rozeznanie o V6 - rozrząd, osprzęt, dostęp itp. no muszę dobrze się zastanowić.
Dzięki za info o poliuretanie, faktycznie jak bym miał robić sobie autko dla Siebie i nie poprawiać ciągle zgrzytów to zamówię czerwone poliuretanowe gumki. To nie problem.
No i kontrola geometrii przed zakupem obowiązkowa.
NA "Bazarze" pustki.
jeśli chodzi o PU to proponowałbym CI kupić zestaw dedykowany POWERFLEXa, który składa się z 14 tulejek rożnej twardości. w spiderach był montowany silnik 2,0 V6 tb ?? TS bym sobie odpuścił i wybrał 3,0 12Vco do skóry to proponowałbym szukać z inną niż czarna
w Gtv-ce miałem już pół skóry, czarną skórę i bananowe czy jak je tam zwał
lepiej dorzucić pare groszy i kupić zadbany egzemplarz teraz bym tak zrobił
![]()
Majster_85
Nie wiem o który silnik Ci chodzi... ale co było i nie było jest tu...
http://www.autocentrum.pl/dane-techn...eo/gtv/ii.html
12v ma zaje... dźwięk a z kuniami to iewiele więcej tego jest![]()
Renault 25 2.2 1986r.- była
Renault 25 2.0 1991r.- była
AR 164 T.Spark aktualnie
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki