Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Problem z tylnym zawieszeniem!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar romeo69
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    Alfa Romeo GTV 3.0 24V '99

Domyślnie Problem z tylnym zawieszeniem!!

Witam. mam pewien problem z tylnym zawieszeniem w mojej gtv. Mianowicie, po wjechaniu w dziurę tylnym prawym kołem, auto dziwnie sie zachowuje, tzn wrazenie jest takie jakby tył auta przesowal sie w bok, tak jakby przeskakiwal w bok. Auto jest przez to dość niestabilne. co to moze byc? Zawieszenie niby bylo sprawdzane na stacji diagnostycznej(byłem przy tym) i pan z obsługi nic niepokojącego nie znalazł, ale wiem ze tak jak teraz byc nie moze. Czy ktoś z was miał taki problem? Co to moze byc? Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez romeo69 ; 16-01-2012 o 09:17 Powód: błąd w tekście

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

jednym slowem szykuj sie na ok 700zl wydatku, wymien tulejki na wachaczach, tulejki na belce, tulejki plywajace, ustaw zbierznosc i bedzie dobrze, sam to przerabialem w ubieglym tygodniu, i nie warto wymieniac tylko zepsutych elementow bo za chwile poleca inne i pociagna za soba to swiezo wymienione

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Do tych 700zł dodaj jeszcze trochę, nie warto wymieniać tulei na stalowo gumowe bo na dzień dzisiejszy te które są do kupienia są cienkiej jakości - po przejechaniu max 5tys znów będziesz musiał je wymieniać. Jeśli już chcesz to zrobić to wymień wszystkie tuleje w tylnym zawieszeniu na poliuretan, dodatkowo sprawdź jeszcze sworznie górnego wahacza i wizyta na zbieżności.
    Co jest bardzo ważne, nie rób nic na raty! Zdaję sobie sprawę, że to spory wydatek dlatego lepiej odłożyć trochę kasy np przez 2-3 msc i dopiero wtedy zrobić zakup całościowy.

Na pewno koła u Ciebie wyglądają w taki sposób /---\ co oznacza całe zawieszenie do naprawy

EDIT: ja jak i kilku forowiczów kupowało tuleje tu
    --> http://www.inter-rally.pl <--
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 16-01-2012 o 10:47
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Rowerzysta Avatar romeo69
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    Alfa Romeo GTV 3.0 24V '99

Domyślnie

Niecałe dwa tygodnie temu sprawdzalem to zawieszenie i żadnych luzow tam nie ma, jestem przekonany. koła co prawda stoją wlasnie tak jak mówisz ale czy to zawieszenie nie ma czasami możliwości regulacji konta całego koła? Podejrzewam ze to wlasnie jest na chwilę obecna problem. czy jest taka możliwość? Druga sprawa, ile tak w praktyce wytrzymują poliuretany? Jesli mają wytrzymać więcej o 2tys kilometrów to czy to jest sens? Kolego czy mógłbyś spisać mi listę produktów z.tej wlasnie strony które musiałbym wymienić? Bede wdzięczny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

U mnie tył też na wybojach "odjeżdża", ale diagnosta wykrył na szarpakach (15 minut katowania zawieszenia) uszkodzenia tulei. Zbieram na powerflexy, wymieniłem już te które ewidentnie waliły, za jedyne 180zł z przesyłką. Jak euro trochę stanieje uiszczę 1000zł w interrally ;( za resztę tulei.

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Cytat Napisał romeo69 Zobacz post
    Niecałe dwa tygodnie temu sprawdzalem to zawieszenie i żadnych luzow tam nie ma, jestem przekonany. koła co prawda stoją wlasnie tak jak mówisz ale czy to zawieszenie nie ma czasami możliwości regulacji konta całego koła? Podejrzewam ze to wlasnie jest na chwilę obecna problem. czy jest taka możliwość? Druga sprawa, ile tak w praktyce wytrzymują poliuretany? Jesli mają wytrzymać więcej o 2tys kilometrów to czy to jest sens? Kolego czy mógłbyś spisać mi listę produktów z.tej wlasnie strony które musiałbym wymienić? Bede wdzięczny.
    Wszystko fajnie opisane w tym temacie http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=31750 dokładne oznaczenie wszystkich tulei które potrzebujesz

Mimo że mam cały tył w PU to jednak koła trochę są pochylone / \ ale chyba to wina spręzyn. i w Gtv nie ma regulacji kąta pochylenia
    Na poliuretanie na razie przejechałem jakieś 6 - 7 tyś km i jest wszystko w jak najlepszym porządku

Swoją drogą cholernie podrożał poliuretan

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał criss2007 Zobacz post
    Mimo że mam cały tył w PU to jednak koła trochę są pochylone / \ ale chyba to wina spręzyn. i w Gtv nie ma regulacji kąta pochylenia
    zmierz prześwit tylnej osi i się dowiesz, pewnie jak w mojej, siadły już sprężyny i siłą rzeczy jak przy tym zawieszeniu koło dostaje większego pochylenia kiedy buda siada - ma to w zakręcie utrzymać zewnętrzne koło blisko pionu przy przechyle bocznym karoserii

nie wiem jak można celowo jeździć z tak ustawionymi kołami na sprężynach obniżających, stare letnie opony są do wyrzucenia, ale przez takie 'ustawienie' zjechane były od wewnątrz i zimówki obecnie też dostają po d**ie
    szukaj sprężyn, a jak znajdziesz nowe zamienniki, to zamów dla mnie też bo pół roku już szukam odpowiednika oryginału i nic, same obniżające
    stanie na tym, że dam naciągnąć i będę szukał dalej

verdebiancorosso

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Cytat Napisał kudlaty_bytom Zobacz post
    zmierz prześwit tylnej osi i się dowiesz, pewnie jak w mojej, siadły już sprężyny i siłą rzeczy jak przy tym zawieszeniu koło dostaje większego pochylenia kiedy buda siada - ma to w zakręcie utrzymać zewnętrzne koło blisko pionu przy przechyle bocznym karoserii

nie wiem jak można celowo jeździć z tak ustawionymi kołami na sprężynach obniżających, stare letnie opony są do wyrzucenia, ale przez takie 'ustawienie' zjechane były od wewnątrz i zimówki obecnie też dostają po d**ie
    szukaj sprężyn, a jak znajdziesz nowe zamienniki, to zamów dla mnie też bo pół roku już szukam odpowiednika oryginału i nic, same obniżające
    stanie na tym, że dam naciągnąć i będę szukał dalej
    A do kolegi amigas pisałeś w sprawie tych sprężyn?

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał romeo69 Zobacz post
    Jak już kolega napisał, nie ma ustawienia konta pochylenia koła, jedynie regulacja konta natarcia. Co do samych tulei to koszt rzeczywiście nie jest mały ale PU wytrzyma o wiele dłużej i więcej, ja u siebie mam z przebiegiem ok 10.000km i nic nie puka, koła stoją pionowo. Jeśli chodzi o nr katalogowe PowerFlexa to potrzebujesz :
    PFR1-710 - dolny wahacz od strony koła
    PFR1-711 - dolny wahacz pod amortyzator (ale w tym wypadku możesz mieć gumową tu akurat nie robi różnicy), Twój wybór
    PFR1-712 - dolny wahacz od strony belki
    PFR1-713 - dolny wahacz (ze sprężyną) od strony belki
    PFR1-714 - dolny wahacz (ze sprężyną) od koła
    PFR1-716 - górny wahacz (ten ze sworzniem) od strony belki

Całość musisz liczyć x2
    Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem
    Tu masz stronkę producenta na której możesz sobie wszystko sprawdzić:

http://www.powerflex.co.uk/products/...%29-901/1.html

Criss, bardzo możliwe że jest to u Ciebie wina sprężyn, jeśli masz obniżające lub już wyjechane możesz mieć przez to problem z darciem opon
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 16-01-2012 o 23:44
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał criss2007 Zobacz post
    A do kolegi amigas pisałeś w sprawie tych sprężyn?
    pytałem o używki parę osób na forum, ale nie pamiętam, czy do niego pisałem czyściłem skrzynkę wiadomości
    wiem, że ktoś mi oferował KYB, może nawet on, ale tak samo jak w hurtowniach są one niedostępne - pisałem do kayaba polska z pytaniem o dostępność i odprawili mnie z kwitkiem podając adresy firm sprzedających ich produkty

verdebiancorosso