Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Gtv/Gtv Spider - Forum poświęcone samochodom Alfa Romeo GTV [1995-2005] i Alfa Romeo Spider [1995-2006]. W tych modelach montowano silniki: 1.8 T. Spark, 2.0 T. Spark, 2.0 JTS, 2.0 V6 Turbo, 3.0 V6 (12 i 24v) oraz 3.2 V6
Użytkownik Pirat drogowy
Pytanie o kontrolki / czujniki oraz o moduł domykania szyb
Troche poszperałem ostatnio bez celu na allegro, oglądajac rozne rzeczy do Gtv'ki.
Mam takie pytania:
Czy jest jakis czujnik odpowiedzialny za poziom plynu do spryskiwaczy? Widzialem na paru zdjeciach jakies przewody, ktore wchodza do zbiorniczka.
Czy jest jakis czujnik, ktory informuje nas o malej ilosci plynu chlodniczego?
Druga kwestia to: czy ktoś zamontowal u siebie modul domykania szyb?
Jak wiadomo, w wielu Gtv'kach szyby "haczą" o uszczelki i świszczy powietrze.
Czy ktoś zamontował u siebie taki moduł, który by w momencie otwarcia drzwi opuszczal lekko szyby i domykal po zamknieciu?
Jesli tak - to jak sie to sprawdza oraz gdzie mozna dostac taki "pasujacy" do fabrycznego alarmu.

w naszej wersji nie ma nic z wymienionych przez Ciebie rzeczy
możesz pokazać zdjęcia zbiornika spryskiwaczy z tymi przewodami? eper pokazuje nawet dwie pompki, ale innego spryskiwacza jak szyby czołowej nie ma, a jest mowa w katalogu o spryskach reflektorów
może ktoś ma taką kontrolkę/kontrolki i może się wypowiedzieć
domykanie jest oparte na mikrostykach w każdych drzwiach i trzeba by porównać instalację starszej i nowszej Gtv, czy da się to dołożyć, faktycznie w drzwiach kierowcy masz jeden pin w przelotce wolny, od strony pasażera jest ich więcej, nie wiem jak to wygląda w wersji po liftingu (całkowita ilość pinów)
fabrycznie chyba nie działa to z alarmem, tylko z samymi zamkami
jak masz zamkniętą szybę (czujnik w pozycji 1), to przy otwarciu opuści ok 5mm (czujnik w pozycji 2) i po zamknięciu domknie (poz. 1)
jak jest szyba opuszczona więcej niż 5mm, to czujnik nie zadziała i szyba się nie ruszy, ale chyba przy zamknięciu się podniesie, jeśli szyba będzie tylko te ca. 5mm opuszczona (pozycja 2), bo nie wiem ile trzeba niżej, żeby czujnik był w trzeciej pozycji mówiącej o całkowicie otwartej szybie i braku reakcji na otwarcie/zamknięcie
coś takiego zrozumiałem czytając serwisówkę i rozdział o regulacji tych czujników, jednak nie zagłębiałem się w schematy, nawet nie wiem czy je mam
wg eper mechanizm podnoszenia szyby ma inny numer przy braku czujnika i przy jego obecności i dodatkowo taki czujnik
trzeba porównać dwa auta i schematy (niestety schematów do roczników 97 i 98-> nie posiadam) i sprawdzić, czy da się dołożyć
mnie szyby nie świszczą jakoś przeraźliwie, auto ma 16 lat i wypadałoby uszczelki powymieniać i wyregulować do tego szyby
regulowałem już w drzwiach kierowcy i przestało hałasować, a jedynie coś tam poszumi w szczelinach i nie haczy nic przy zamykaniu
Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 28-01-2012 o 14:44

verdebiancorosso
Użytkownik Pirat drogowy

http://img04.allegroimg.pl/photos/or.../10/2039141042 - na dole zbiorniczka. Może się mylę, dlatego zadałem to pytanie.
Co do tego modułu opuszczania i podnoszenia szyb.
Na allegro widzialem tylko takie moduły które po wlaczeniu alarmu domykaja szyby, a nie je obnizaja..
-
Użytkownik Pirat drogowy

No wlasnie kudłaty.. mi chodzi, ze w momencie otwarcia alarmu - szyby opuszczaja sie dajmy na to o 5-10mm. Pozniej juz mozna recznie je "od srodka" domknac".
A przy zamykaniu alarmu - szyby sie "domkna".

hmm, to nie wiem czy coś takiego jest
w Gtv jest to fabrycznie zrobione i jak pisałem, nie ma to związku z alarmem (chyba), a z otwarciem fizycznym drzwi - sygnał z krańcówki
po co opuszczać obie szyby z alarmu (wyłączenie alarmu), kiedy np wsiada jedna osoba? potem tylko robotę sobie dokładasz, żeby je zamknąć
jak będziesz wysiadał, to Ci się nie opuszczą, bo nie otwierasz z pilota (wyłączenie alarmu) i musisz szybę ręcznie opuścić i znów dokładasz sobie czynność
domykanie w alarmie/centralnym ma za zadanie przy zaryglowaniu sprawdzić i ewentualnie domknąć pozostawione otwarte szyby, nie wiem czy jest moduł, który by zadziałał jak fabryczne odsunięcie i dosunięcie szyby przy otwieraniu i brał sygnał z krańcówki zamka - to by było najlepsze rozwiązanie, żeby przy otwieraniu np podał sygnał 1s na odsunięcie i np 1,5s - 2s na dosunięcie dla otwieranych tylko drzwi

verdebiancorosso
Użytkownik Pirat drogowy

Kudlaty_Bytom - o tym nie pomyslalem.
Fakt - czujka w drzwiach otwarcie/zamkniecie jest chyba najlepszym rozwiazaniem.
Jesli czujka dostanie sygnal ze drzwi sie otworzyly, to automatycznie szyba sie opusci, po zamknieciu drzwi i po otrzymaniu sygnalu ze drzwi sa zamkniete - okna sie domkna. Te rozwiazanie jest najlepsze. Pytanie tylko: skad wziasc taki modul ktory to ogarnie?

nie wiem skąd, na alledrogo nie znalazłem nic, są tylko standardowe domykacze pozostawionych otwartych okien
w sumie można by to zrobić samemu znając się odrobinę na elektronice
otwarte drzwi włączają oświetlenie i kontrolkę na zestawie, ale światło potem gaśnie, więc trzeba sprawdzić, czy sygnał z krańcówki to jest po prostu napięcie, czy tylko krótki sygnał zanikający zaraz potem
jest napięcie, to przez sekundę (+) na opuszczenie szyby, brak napięcia, ponad sekundę na zamknięcie i dociągnięcie - proste jak d**czenie
sygnał musiałby być dłuższy od krótkiego kliknięcia klawiszem w opcji auto dla drzwi kierowcy, bo z pasażerem to będzie luz
dwa takie dinksy zrobić i każde drzwi osobno sterować, jest się czym pobawić
tylko jak słyszę elektronika/elektryka, to bronię się rękoma i nogoma, jak mawia mój kolega, by nic nie ruszać
nie znam się za bardzo, dla mnie istnieje tylko sterowanie napięciem, więcej już nie ogarniam, hehe
przeczytałem jeszcze raz serwisówkę i mikrostyki w zamkach zwierają do masy zapalając odpowiednie kontrolki w zestawie (ikona samochodu) i ten sygnał trafia do elektroniki zliczającej czas włączenia żarówek oświetlenia wnętrza, więc sygnał do odsuwania/dosuwania prosto z zamków można brać i wygląda na to, że jest to normalne napięcie 12V, plus po kluczyku i otwarcie drzwi zapali diodę w zestawie
bez zapłonu w drzwiach nie ma napięcia, to urządzenie/a sterowania szybami trzeba umieścić w samochodzie, nie w drzwiach i wpiąć się w zasilanie do silników szyb i przewody do kontrolek otwarcia drzwi, jest co robić i każdy obwód zabezpieczyć trzeba diodami prostowniczymi, by się nie zamykały inne obwody i nie działało coś innego przy okazji 
ryglowanie centralnego zamka/alarm byłoby zupełnie poza tą funkcją
Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 28-01-2012 o 16:09

verdebiancorosso
-
-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)