witam. mam problem z otwarciem drzwi pasazera. w sumie to nie moge ich w cale otworzyc heh. wczesniej bylo tak ze z zewnatrz sie normalnie otwieraly ale nie moglem ich otworzyc od strodka, dodatkowo nie chcialy sie zamknac na centralny. teraz jest tak ze ich wcale nie moge otworzyc. ani z zewnatrz ani ze strodka. ten przycisk do otwierania z zewnatrz chodzi jakos dziwnie, bez zadnego oporu, tak samo klamka od srodka. kumpel mi mowil ze mogla mi sie zerwac linka i dlatego nie moge ich otworzyc od strodka... dobra ale co z zewnatrz? nie znam sie kurde bo dopiero co kupilem Alfke.
Pomozcie chlopaki bo mnie juz krew zalewa jak mi ludzie przelaza przez fotel kierowcy zeby wsiasc heheh.

Kolego - nie obejdzie sie bez sciagania boczka. A wiec, wstawiaj auto gdzies pod dach i (jesli to bedziesz robil pierwszy raz) to masz z glowy ok 2hJak dojdziesz do wprawy to w przyszlosci bedzie ci to zajmowalo 10min
Zaczalbym od sprawdzenia linki oraz klamki. W Klamce jest taka sprezynka ktora lubi "pekac" - mozna ja zastapic taka z klipsa do wieszania prania na sznurkach
Co do guzika zewnetrzego - Jak juz rozbierzesz boczek, rzuc okiem na mechanizm - czy nie pekła taka metalowa podłużna część która trzyma zamek.
przy zamkniętych drzwiach ciężko zdjąć tapicerkę, ale na spokojnie trzeba
jak ani z wewnątrz i z zewnątrz się nie da i nie ma oporu na klamce i przycisku, to może być wina samego zamka
jeśli masz auto pod chmurką, to go najpierw zagrzej, bo jak odtaje, to się samo może naprawić![]()
verdebiancorosso
no wlasnie w tym problem ze nie mam jak sie dostac do srubek jak mam zamkniete drzwi a nie chce jakos lamac czy cos. jutro go rozgrzeje na maxa i zobacze moze sie otworza jakos. jak sie uda to odrazu biore sie za robote. a jesli nie uda mi sie ich otworzyc to co? macie jakies pomysly?

Sorki, nie doczytalem ze drzwi nadal sie nie otwieraja... W tej sytuacji nie da sie sciagnac boczka.
r0d1 - Moze to wina niskiej temperatury? Moze dostala sie woda? Ja mialem podobnie przy mrozach jak umylem auto - guzik sie wciskal ale drzwi sie nie otwieraly.
dobra... nic nie bede narazie robil z tym. poczekam az bedzie cieplo. moze sie same otworza
druga sprawa....
Gtv'ka to moje pierwsze auto i nie bardzo sie znam na sprawach motoryzacyjnych hehkupilem ja sercem nie rozumem
wiec takie pytanko. co powinienem sprawdzic? co sie najczesciej sypie? i co wymienic na samym starcie? pytam o takie standardowe sprawy
![]()
kupilem ja w komisie a tam nic nie mieli dotyczacego tego co ktos w niej wymienial i co robil... tylko bilety parkingowe heheh.
co do tego mojego problemu z otwarciem drzwi... juz mi sie udalo otworzycoposcilem szybe na maxa w dol i zerknelem przez szparke
jak wciskalem przycisk to on nie trafial w ten bajer metalowy co powinien pchac
dlugim srubowkretem tam pokombinowalem i wsystko wszkoczylo na swoje miejsce. z zewnatrz sie otwieraja. jak bedzie cieplej to rozbiore i zobacze czemu sie od srodka nie chca.
![]()
Pierwsze co powinieneś zrobić to kpl rozrząd i sprawdź tylne zawieszenie. W obu wypadkach wymiany nie są tanie. Jeśli chodzi o drzwi, zdejmowanie boczku żeby sobie ułatwić przeczytaj ten temat:
--> Zdejmowanie boczkow drzwi <--
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Dodajac do tego co napisal Aniol_jojo:
Zalej GTV'ke porzadnym olejem! Motul 10w40 6100+ jeste idealny. Pamietaj, zeby trzymac sie z dala od poziomiu minimum na bagnecie. Ja zalewam praktycznie pod max poziom olejem.
Koszt wymiany rozrzadu - to okolo 300zl robocizna + czesci jakies 600zl.
Do tego moze dojsc wariator ktory kosztuje okolo 550zl (model ulepszony - pozmianowy).
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki