[GTV] Demontaż anteny elektrycznej. jak?

ArturK

Nowy
Auto
[156 2,4 JTD SW 2005]
Witam,

Przestała mi działać antena od radia (napęd elektryczny), została w pozycji na wpół wysuniętej.
Napięcie było ok, więc dostałem się do niej, zdjąłem obudowę, pogmerałem w środku, ustawiłem jak należy zębatkę, poskładałem i działa.
Niestety smar w środku jest już zmęczony i niedługo pewnie znowu się zatnie.

Chciałbym to wyczyścić, ale nie wiem jak bezinwazyjnie odkręcić "główkę" anteny, to co jest na zewnątrz, ponad błotnikiem. Jest na tym jakaś guma, próbowałem odkręcać szczypcami, ale się nie poddaje.

Jeżeli ktoś już demontował, jest jakiś patent na odkręcenie góry bez zniszczenia?

Tej główki się nie odkręca, złóż antenę i odkręć wszystkie śruby mocujące korpus mechanizmu wysuwania do samochodu (o ile dobrze pamiętam 2szt). Całość wychodzi w dół przez bagażnik

No właśnie że nie. Nad błotnikiem jest kula o większej sporo średnicy niż tuleja w której chowa się antena i za nic nie wejdzie do środka.
antenagtv.JPG
Oczywiście odkręciłem 2 nakrętki wewnątrz i kombinowałem, dlatego pytam.

Zawsze możesz ją rozebrać na czynniki pierwsze i wyjąć sam bat do góry

tą czarną 'kulkę' się odkręca i antena wchodzi do bagażnika, można ją wyjąć i z powrotem zamontować

Ciekawe- u mnie też nie działa antena ale dzięki Wam wezmę się za to, może jeszcze będą z niej ludzie, zwłaszcza że jak odpalam radio słychać szum silniczka.

Szum silnika będzie słychać zawsze chyba że zmarł albo odetniesz mu napięcie. Moja antena została w pozycji 70% wysuniętej i szczerze mówiąc już nawet nie chce mi się tego naprawiać

Silniczek mam nadzieję że nie słyszysz w głośnikach bo jeśli tak to regulator napięcia na alternatorze do wymiany

Moja również zakończyła swój żywot i po rozebraniu nie było sensu naprawiać, kupiłem nową i pasuje jak ulał :)

Ja kupiłem uniwersalną i pasuje idealnie. Kosztowała jakieś 60-70zl w zwykłym sklepie z częściami. Trochę słychać silnik przy wysuwaniu, ale to tylko kilka sekund:P

Tak ja dłubałem się z naprawą ze 4 godziny. Końcowo i tak działała tylko trochę lepiej jak poprzednio, aż zobaczyłem na alledrogo ile kosztują uniwersalne (wyglądające dokładnie tak samo jak moja). Nie ma sensu chyba dłubanina

odświeżę trochę temat ,w związku z tym ,że antenę miałem nie oryginalną i ręcznie wysuwaną zamontowałem dziś elektryczną uniwersalna ,przewody były wszystkie na miejscu ,montaż bez problemowy antena działa elegancko się chowa i wysuwa.Pytanie mam co do konta ustawienia anteny w oryginale ,antena była już zmieniana ,ale wydaje mi sie ,że guma ''tulejka '' która trzyma antenę w otworze została oryginalna,tylko cały środek ''bat'' ktoś wymienił.I tą że gumkę zostawiłem montując w niej antenę.Czy wysunięta oryginalna antena jest idealnie w pionie ? patrząc z tyłu auta czy lekko pochylona jest w lewo ? bo nie mam porównania... koniec:)

Ja mam elektryczną ale nawet nie wiem. Wydaje mi się, że jest minimalnie pochylona w lewo, ale to też zależy jak kto zamontuje, możliwe są minimalne zmiany.

A przy okazji - po wymianie swojej na uniwersalną elektryczną wszystko było ok, nawet nie wiedziałem, że jest tyle radiostacji. Po pół roku nawet nie odbiera mi miejscowego radia albo szumi cały czas na owym kanale. Możliwe, że antena "umarła"? Jest to możliwe? Bo pracuje normalnie, poza tym, że jest głośniejsza po zimie.

u mnie odbiera bardzo ładnie ,jak ktoś ma oryginalna niech powie jak to z tyłu wygląda jest idealnie w pionie czy jak? bo u mnie lekko przechylona w lewo patrząc z tyłu.

posprawdzaj przewody może coś nie styka przy radiu ,lub przy antenie u mnie np nie dokręcony był dobrze przewód antenowy przy tej antenie,,,

Ostatnia edycja:
Przez gumkę kulka dobrze na ludwiku przechodzi po przyłożeniu trochę siły (wymieniałem samą gumkę:) Gdybyś popsuł swoją oryginalną gumkę kupiłem na Ebay we Włoszech za 60zł :/

z montażem było wszystko ok...tą kulkę musiałem wyjąć nie uszkodziła się,pytałem tylko jak patrząc z tyłu auta antena u was wygląda tzn.czy jest idealnie w pionie czy lekko przechylona w lewo,,bo na tym prowadzeniu a wydaje mi się być ori..lekko u mnie się chyli w lewo,,,,więcej z ciekawości pytam :),bo mnie to nie przeszkadza,czasem diabeł tkwi w szczegółach....:D

Nie zwróciłem na to uwagi a to znaczy że jest prosto;)

Wysłane z HTC One

to zobacz potem jak masz ....jak by co zmienię tulejkę na którąś co była w komplecie z anteną..to się wyprostuje:)

Amortyzatory
Powrót