[GTV] Tuleje wahacza tył-Gtv 2.0TS-dziwna tuleja

Ksionrze

Nowy
Auto
Alfa Romeo GTV, 2.0 TS
Witam,
wymieniam aktualnie tuleje tylnego dolnego wahacza i zauważyłem jedną ciekawą rzecz. Zamówiłem komplet tulejk, wśród których jest tuleja amortyzatora. W komplecie ta tulejka jest zdecydowanie mniejsz, bez kołnierza natomiast na wahaczu założona jest z kołnierzem. Z tego co widziałem, to te z kołneirzem byly zakladane w Spiderze. Wychodzi na to, że ja miałem właśnie taką zamontowaną, ktoś się z tym spotkał keidyś? Bo podobnież od Spidera nie pasują generalnie do GTV.

Zawsze wydawało mnie się że Spider i Gtv mają identyczne zawieszenie z przodu i tyłu :confused:
Tuleje masz stalowo-gumowe czy PU?
może zrób fotkę i wrzuć tutaj, będzie łatwiej coś podpowiedzieć :)

Z tego co się domyślam to kolega kupił gumowe, a tyle razy było o tym pisane. Stalowo gumowe to wyrzucanie kasy w błoto...
Gtv i Spider ma identyczne zawieszenie, więc nie wiem skąd się wzięła ta różnica. Założyć z kołnierzem czy bez nie ma znaczenia byle by się wymiary zgadzały

wg mnie na nasze drogi warto założyć gumowe
jeśli to możliwe, prosiłbym o wskazówki, numery części, bo numery PU mam, a nie chcę ich zakładać

dzięki wielkie za linka :)
brakuje w tym zestawieniu tulei do wahacza dolnego tylnego (amortyzator) od strony koła

jednak źle to napisałem :P chodzi mi o tuleję od strony koła do tego wahacza - nie ma jej na podanej stronie

Jest ta tuleja na pewno,świeżo co zakładałem do jednej GTV,jeżeli chodzi nam o tuleje wahliwą-2 na strone

wahacz tylny (ten z amortyzatorem), tuleja od strony koła, nie ma jej na wcześniej wspomnianej stronie, jest tylko ta pod amortyzator i od strony karoserii do tego wahacza, obie do wahacza pod sprężynę i obie (identyczne) do wahacza górnego
jest wymienione 5 tulei, a powinno być 6, a przynajmniej tyle jest po jednej stronie, czy któreś są identyczne prócz tych w górnym wahaczu?

00025904 wahliwa to jest dolny wahacz przy piascie,golen z amorkiem -1szt.Wahacz z sprezyna 1 szt.Na golen z amorkiem przychodzi jeszcze do ramy-00025557 amorka nie montowalem.Akurat wczoraj skonczylem te tulejki

- - - Updated - - -

00025904 2szt potrzebujesz na jedna strone przy kole i juz

mhm, czyli po stronie koła są dwie identyczne tuleje w obu wahaczach
dzięki za wyjaśnienie sprawy
w opisie tulei PU zewnętrzne tuleje są inne dla przedniego i tylnego wahacza, dlatego dopytuję zanim cokolwiek kupię

Ostatnia edycja:
Dzięki panowie za odpowiedzi. zawieszenie zrobione-cały tył. Zostały mo nowe dwie tuleje pod amor-mogę komuś odsprzedać po dobrej cenie.

Witajcie.
Mnie także czeka wymiana tulei z tyłu.
I mam mały mętlik w głowie.
Więc, żeby usystematyzować wiedzę:

spider__gtv.jpg

tuleja nr 3 to numer 00025904 tedgum lub mercedes 201 352 00 27
tuleja nr 4 to numer 00021546 tedgum
tuleja nr 5 to numer 00025557 tedgum
tuleja nr 8 to numer 00022239 tedgum
tuleja nr 7 to numer 00025904 tedgum lub mercedes 201 352 00 27
tuleja nr 6 to numer 00025557 tedgum

Proszę mnie poprawić jeśli coś pomieszałem...
Pytanie nasuwa się teraz jedno:
do czego jest ta tuleja nr 00023891 tedgum skoro jako nr 7 podobno pasuje tam 00025904 ??
Pozdrawiam
Jacek

Ostatnia edycja:
z opisu na stronie tedgum wynika ze ta tuleja 23891 jest stosowana do nr 6 i nr5
wg ich opisu takze 00025557 pasuje jako 6 i 5 ;)

Bo widzisz tak pisze bo wymiary sie zgadzaja ale jedna jest wahliwa i nie mozna takiej zalozyc na mocowanie do nadwozia.
25557 jest stala i ona ma byc mocowana do nadwozia
Wahliwe sa na piaste mniejsze

Dzięki koledzy za podpowiedzi...

Stąd właśnie wynikała moja niepewność i moje pytanie o tuleje 23891...
Czyli nr 5 i 6 mają być 25557 ?
Czy ktoś z Was w ogóle montował 23891 ?
Ciekawe jest również to, że w PU nie ma tulei wahliwych.

No nic to, będę musiał wejść pod Gtv i obejrzeć te tuleje wnikliwie...
Zastanawiam się czy wymieniać wszystkie jak leci czy tylko te wykazujące luzy...
bo może "fabryczne" mogą przeżyć jeszcze te "ted-gumowe" ;)

Ostatnia edycja:
Jeśli chcesz wymieniać to wszystkie na raz, nie ma sensu robić tego samego 2x

Amortyzatory
Powrót