Siemanko
Tak sobie trochę powertowałem, poczytałem ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chcę sobie obniżyć Alfę tak 30mm w dół i moje pytanie zmierza do tego czy potrzebuję jakieś sportowe amorki czy śmiało mogę założyć na seryjne. Z tego co podglądnąłem na kanale mam amorki firmy KYB. Ich sprawność to 75-80 procent. Ogólnie znalazłem różne odpowiedzi że do 40mm nie trzeba stosować amortyzatorów o skróconym skoku pracy, z kolei inni piszą co innego. Sam nie wiem jak to jest czekam na wasze opinie.

W złym dziale napisałeś, poproś moda żeby przeniósł cie do "Hamulce i zawieszenie"

Proszę moda o zmianę działu, myślałem o innym dziale a napisałem w tym![]()
Przy obniżeniu o 30mm jeśli chcesz żeby zawieszenie dobrze pracowało to jednak lepiej kupić komplet (amortyzatory + sprężyny). Niestety ze względu na jakość naszych dróg musisz liczyć się z tym, że do zawieszenia będziesz musiał co roku dokładać parę złotych bo podzespoły Alfy nie lubią sportowych zawieszeń.
Mam już w tym jakieś rozeznanie gdyż sam będę montował takie zawieszenie (amortyzatory + sprężyny) w swojej 147.
Dobrze kolega Drifte-r napisal przy obnizenu w granicach 30mm lepiej jest zastosowac amorki przystosowane do tego zadania.. w przeciwnym wypadku szybko sie skoncza..:/ Ja montowalem caly zestaw do Punto II i calkiem fajnie to wyszlo tylko gdybym teraz mial montowac to zastosowalbym proporcie obnizenia wieksze na przod mniejsza na tyl.. nie mowie tu o duzych roznicach.. tak w granicach 5mm wedlug mnie jest lepszy efektA zawieche mialem MTS-Technik kupione na alledrogo
A moze caly gwincik ?? http://allegro.pl/mts-technik-zawies...307653284.html

No to dwa pytanka do Ciebie:
1.Jak się sprawowało to zawieszenie w porównaniu do serii? Masz może porównanie do czegoś z wyższej półki koni, eibach itp.?
2. Jak się miało deklarowane obniżenie do faktycznego obniżenie po zamontowaniu zawieszenia?
I jak się sprawowało w punciaku? Zastanawiam się nad zakupem zawieszenia MTS-Technik do swojej AR 147 (ale nie gwintowanego).
W tym temacie już przecież było pisane:
[147] Dobór sportowego zawieszenia, felg, opon
Za 500zł czy 1000zł tego nie zrobisz. Wsadzisz jakiś badziew, który będzie miał gorsze właściwości jezdne od serii. Zapomnij też o pozostawieniu seryjnych amorów. Akurat jechałem tak zestrojoną 147 i wymieniłem kilka uwag z jej właścicielem - takie połączenie nie ma racji bytu.
Ten gwint MTS-Technik może się okazać niezłą alternatywą na wymianę zawiechy w alfie - o niego pytaj jak szukasz tańszych rozwiązań, bo łączenie elementów niededykowanych wyjdzie Cię drożej niż zakup gwintu - zwykłe amory padną przy pierwszym porządnym dobiciu - nawet nie będziesz wiedział i tyle nawojujesz z poprawą właściwości jezdnych.
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki