Jak chcesz sobie zrobić Big Brake Kit nieco taniej niż prosto od producenta.. to zakup używki Brembo od 159 .. do tego dorób przewody stalowy oplot.. tarcze EBC turbogroove do 156 gta 330mm, niestety aby weszły do zacisku od 159 trzeba z nich na dzień dobry stoczyć 2mm na strone.. bo do zacisku od 159 wchodzi max tarcza grubości 28mm a tarcza od 156 gta to 32mm grubości.. do tego klocki ferodo ds2000 odpowiednie do tego zacisku brembo od 159 ..
Więc masz już Zaciski, tarcze, klocki i przewody.. brak tylko zespolenia ze zwrotnicą.. więc oddajesz do firmy tuningowej która robi adaptery ze stali jakiejś mocniejszej wycinany cnc adapter który od zacisków brembo mocowania zaadaptuje się do fabrycznej zwrotnicy 156v6.. jak masz chęć możesz sobie zamówić nawet adapter z czegoś mocniejszego ale mały sens bo zwrotnica jest stalowa czy tam żeliwna więc adapter również wystarczy taki..
Koszty tej zabawy są o sporo niższe niż kupienie gotowego big brake kitu np. od brembo..
a no i warto by te używane zaciski sobie zregenerować przed całą robotą.. żeby nie okazał się zonk.. i przy okazji ładnie je odmalować i naklejeczke zrobić Alfa Romeo
Przykładowe ceny w tym momencie wzięte z allegro:
Zaciski od 159 Brembo około 1000zł L+P
Tarcze ebc turbo groove 330mm 900 za sztuke.. (tak znalazłem na jakiejś brytyjskiej stronie może da się taniej)
Klocki ferodo ds 2000 680zł (sklep internetowy też myślę że można taniej znaleźć)
Adaptery w firmie w której kiedyś rozmawiałem o tym modzie to było 500zł szt. ze stali jakiejś bodajże projektowej t5 w każdym razie symulacje od tego gościa mówiły że prędzej pęknie zwrotnica ale że to niemożliwe..
Przewody oplot na zamówienie góra 200-300zł
Regeneracja zacisków 100-200zł..
Więc mamy w najgorszym razie koszt:
4980zł
Ale mówię że te części można dorwać taniej napewno..
W każdym razie masz już naprawdę mocne heble.. na konkretnym 4 tłoczkowym zacisku z dużą tarczą sportową z dobrym chłodzeniem.. ze sportowym klockiem..i przewodami które nie spuchną jak się pokusisz o przewody takie też na tył to możesz zalać płynem dot 5.1 który jeszcze podniesie możliwości tego zestawu..
A koszt big brake kitu oryginał brembo na 305mm kosztuje 6200zł .. i za tę cenę mamy dużo mniejszy zacisk niż ten od 159 i oczywiście mniejszą powierzchnię klocka i mniejszą tarczę.. także zestaw złożony samemu jest o wiele lepszy..