przegladalam dzis allegro i calkiem przypadkowo natknelam sie na malego psiaka,jednego jedynego w tym masakrycznym tłumie zwierzat niechcianych...czytajac i ogladajac serce krzyczalo i plakalo. stad pytanie: czy jestescie wrazliwi na zwierzece krzywdy? czy udzielacie sie w jakis sposob by choc troche pomoc? to istoty calkowicie bezradne i pozostawione naszej łasce i niełasce...
Złotko - malutki golden chce żyć ! CHARYTATYWNA (645754459) - Aukcje internetowe Allegro
Alarmowy Fundusz Nadziei na Życie - AFN
bija22 i Alfa156 V6 są powody do mruczenia
...i do płaczu
Bede brutalny, ale chyba... nie jestem wrazliwy ...
Dlaczego? Ao dlatego, ze moim zdaniem cierpi zbyt wielu LUDZI, a to nimi trzeba by sie najpierw, w pierwszej kolejnosci zajac. Potem dopiero, jesli starczy energii, checi, czasu czy prozaiczniej - funduszy, zajmujmy sie zwierzetami. Sam przygarnalem bezdomne zwierze, ale bez przesady. Jesli mam wesprzec jakas fundacje, to moze lepiej Fundacja Gajusz.... Sorry, ale mnie TO bardziej rusza, niz jakis - wybaczcie - pies. To "tylko" pies. Mozna mu pomoc, ale na litosc... najpierw ludzie!
tylko że ludzie sami sobie takie życie fundują lub inni ich do tego doprowadzają a zwierzaki są bezbronne i nie mają wpływu na swój los. Co z tego że Ty będziesz pomagał ludziom jak jest więcej osób które mają ich nas i ciebie w dupie. Nie mówię że nie warto pomagać ludziom ale nie można też zamykać się tylko na ludzi.

Zgadzam się z kolegą cin_ek.
Bardzo często biorę udział w akcjach pomocy zwierzętom. Ludziom zresztą też, tylko, że jedynie w akcjach pomagających chorym lub dzieciom.
Jasne że jestem wrażliwy na ludzką czy zwierzęcą krzywdę jednak wolę troszeczke inne metody pomocy - zamiast wrzucania do puszek/aukcji/dłoni po 5zł preferuję pomoc doraźną - zakup pożywienia/kocy/środków czystości. Wynika to z tego że mam nieodparte wrażenie że nie każda złotówka trafia w odpowiednie miejsce...
Nie podoba ci się mój styl jazdy ? To zejdź z chodnika...
a ja popieram adasco, brawo!![]()
vrrroooom.!
zapytaj jeśli potrzebujesz częściNOWE, paragon/faktura
telefon: 511 783 811
tak, szczegolnie dzieci chore na raka ew. inne choroby terminalne. Brawo, gratuluje tej szczegolnej wrazliwosci na los zwierzat.... no comment.
Brawo, trafiles idealnie. Ja dodam, ze mam takie wrazenie szczegolnie wlasnie w przypadku pomocy zwierzetom... Bo te kierowana do ludzie jednak ciut latwiej sprawdzic.mam nieodparte wrażenie że nie każda złotówka trafia w odpowiednie miejsce...
Powtorze, nie mowie - nie pomagac. Pomagac, ale "ludzie first!"
A rak to niby tak sam z siebie przychodzi? Sami się faszerujmy totalnym syfem to i później na dzieci przechodzi, które zresztą też od najmłodszych lat wchłaniają masę toksyn. Niestety nic nie dzieje się bez naszej przyczyny. Ale mamy na to wpływ i każda osoba decyduje sama za siebie. Zwierzaki niestety są w większości podporządkowane i uzależnione od nas.

Prawda. Te wszystkie konserwanty, modyfikatory i substancje koloryzujące nie są obojętne dla naszego zdrowia. Wystarczy przyjrzeć się statystykom ilu to nam w ostatnich latach przybyło alergików.
Pomagać należy zawsze słabszym, tym co nie potrafią się sami obronić, no i przede wszystkim tym co na to zasługują.
Nasi mali przyjaciele - zwierzęta - niejako "z urzędu" właśnie zasługują na naszą pomoc i opiekę bo w konfrontacji z ludźmi zawsze stoją na straconej pozycji.
A propos tego tematu przypomniał mi się tekst z pewnego amerykańskiego westernu (mówi jeden cowboy do drugiego cowboya):
"i po co się ci indianie pchali na naszą ziemię zanim my tu przyjechaliśmy?!?"
To samo można odnieść do zwierząt. To my - ludzie - w imię rozwoju i cywilizacji wchodzimy w ich naturalne tereny życia.
A tu juz temat na osobna dyskuje. I tez bym sie spieral....
Nie, nie sa. Podporzadkowane sa tylko gatunki udomowione, wiec nie uogolniaj. I nadal nie widze powodu, by przedkladac psa ponad czlowieka, choby ten ostatni byl skonczonym fiutem i idiota.
Zapomnieliscie chyba w kotrym miejscu lancucha pokarmowego jestesmy! Ludzie, opanujcie sie i przestancie ulegac tej dziwnej eko modzie, tej swoistem emaptii dla gatunkow badz co badz nizszych. Sprobujcie pojac w koncu te dwa slowa: najpierw czlowiek!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki