Przez weekend naszło mnie takie właśnie pytanie. Pytam bo moją Bellą często parkuje tak że prawe koła stoją na krawężniku i stoi tak sobie przechylona z prawej na lewą. Zastanawiam się czy ma to jakiś wpływ na zawieszenie, czy to jej nie szkodzi? bywa że postoi tak bez ruchu ze dwa dni.
Pod warunkiem, że masz zawieszenie z plasteliny.
Takie statyczne obciążenia raczej nie wywierają dużego wpływu na zawieszenie. Na pewno nic się nie odkształci, tak jak jadąc po dziurach.
Nic sie zawieszeniu nie stanie.
Czasmi widuje że ludzie parkuja tak że pół opony na krawęzniku a pół zwisa sobie, no i tak sie oponka może odkształcić, ale zawiecha raczej tego nie odczuje...
Pzdr
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
mam nadzieje że będzie tak jak mówicie, bo mam jakieś głupie obawy że taki postój jej nie służy bo to tak jakby zawieszenie "ciągle" pracowało
Jedyne co to opona może się trochę odkształcić (ale to przy długim postoju)![]()
Teoretycznie nie powinno się nic stać, jednak ja osobiście staram się parkowac całym samochodem na podwyższeniach a broń boże zostawiać opony w połowie na krawężniku.
niestety z racji niedostatecznej ilości miejsc parkingowych zmuszony jestem parkować Alfę na czymś co w zamyśle projektanta miało być chodnikiem a ma szerokość 1,5 opony

Cin ek... chyba ze wjezdzasz na ten chodnik na pelnym gazie!!!wtedy owszem i opony i felgi i zawieszenie dostaje po dup... ale nie sadze ze tak to robisz...heheheh...niestety w duzych miastach to niestety normalka... ja staram sie jednak unikac kraweznikow ALE FAKTYCZNIE JEST TO TRUDNE DO WYKONANIA!!!POZDRAWIAM
ja bym parkował w drugą stronę czyli lewymi kołami na krawężnikua powód jest prosty wariat, jak stoisz prawymi na podwyższeniu to przed dłuższy czas będzie suchy i jest szansa że szybciej padnie. A tak to nie ma żadnego wpływu na samochód i zawieszenie.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki