Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
    Użytkownik Romeo Avatar majster
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    156sw 02r.
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    48 d 11 h 46 m

Domyślnie Porównanie auta z napędem ON, PB, PB +LPG

Witajcie,

Chciałbym się podzielic moimi doświadczeniami z eksploatacji aut zasilanych różnymi paliwami. Może kogoś to zaciekawi, może nie. Może ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami.
    A więc tak porównuje 3 auta.
    1. AR 156 1.9jtd 115km z 2001r.
    2. AR 156 1.6T.S 130km z 1999r.
    3. Lancia Dedra 1.6i.e 78km z 1991r.

Jako, że wszystkie te w.w. auta nadal stoją u mnie w garażu, to postanowiłem podzielic się spostrzeżeniami na temat ekonomiki eksploatacji. Wszystkie te auta to włoskie maszynki
    1. AR 156 1.9 - średnie spalanie 5,5l ON/100km, cena 1l ON - 3,72 (stan na 17.11.09), przybliżony koszt przejechania 100km - 20,50zł
    2. AR 156 1.6 - średnie spalanie 7,5l PB/100km - cena 1l PB - 4,20 (stan na 17.11.09), przybliżony koszt przejechania 100km - 31,50zł
    3.Lancia Dedra 1.6 - średnie spalanie 10l LPG/100km (do tego spalania należy doliczyc ok. 1l Pb) - cena 1l LPG - 2,12 (stan na 17.11.09) - przybliżony koszt przejechania 100km - 25,60zł

inne koszty:
    1. 156 1.9 - przegląd 99zł
    2. 156 1.6 - przegląd 99zł
    6. Dedra 1.6 - przegląd PB 99zł + LPG 70zł + montaż LPG (różne ceny) + regulacja LPG 50zł, filtr gazu 5zł (plus koszty wymiany), do tego również dochodzi czestrza wymiana filtra powietrza, świec zapłonowych oraz kabli W.N.

Czas użytkowania auta:
    1. 156 1.9 4 miesiące (zero usterek silnika)
    2. 156 1.6 2 lata (falujące obroty, klekoczący wariator)
    3. Dedra 1.6 12 lat z czego 6 lat na LPG (falujące obroty, wymieniony wtryskiwacz, wymieniona pompa paliwowa - efekt jazdy na LPG)

Chętnie zobacze jak to u was wygląda.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Rowerzysta Avatar kojut
    Mieszka w
    Navan, Irlandia
    Auto
    S40 2.0 na razie
    Czas spędzony na forum
    21 m

Domyślnie

U mnie jest:
    -AR 156 1.8 TS 144KM z 99r
    -Volvo s40 2.0 140KM z 96
    Średnie spalanie w obu przypadkach to ok 11l/100km cena 1l to 1.18 euro. Przejechanie 100km to koszt ok 13euro.
    Przegląd to 50 euro na 2 lata(3 dni temu volvo).
    Czas użytkowania
    -Volvo 17 mies. - zero usterek
    -Alfa 10 mies - przepływka, linka sterowania nawiewem, termostat
    Diesla nie miałem i nie będę miał bo są niefajne

Użytkownik Romeo Avatar marshall
    Mieszka w
    śląsk SH
    Auto
    156FL 1.9JTD-m C42.0HDI zastava 750
    Czas spędzony na forum
    8 d 15 h 22 m

Domyślnie

ar156 sw 1.9 2005r 5mc średnie spalanie 5-6l koszty +- 21-25 zł zero problemów
    ar Gtv sekwencja 2.0 8mc na lpg 10-13gazu 12tys zrobionekoszty +-18-23złzero problemów

ar 147 40tys na lpg zero problemów spalanko 9-12

147 -> Gtv -> 156SW -> 147 -> 156 z alf narazie tyle..

Użytkownik Romeo Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 155 2.0 16V TS Sport
    Czas spędzony na forum
    5 d 5 h 32 m

Domyślnie

majster nie pisz bzdur, że wymieniona pompka paliwa to wina LPG.
    Wymieniona została bo dociągnęła swojego żywota niezależnie czy byś jeździł na benzynie czy LPG, taka jest kolej rzeczy.
    Ewentualnie druga możliwość nie pilnowałeś stanu benzyny w baku i zatarłeś pompkę prze brak smarowania.
    Ale na pewno nie przez to, że jeździłeś na LPG.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    156 1.8TS 2000r + Liquid Propane Injection / Jeep Cherokee 4.0 Limited
    Czas spędzony na forum
    1 d 12 h 52 m

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    majster nie pisz bzdur, że wymieniona pompka paliwa to wina LPG.
    Wymieniona została bo dociągnęła swojego żywota niezależnie czy byś jeździł na benzynie czy LPG, taka jest kolej rzeczy.
    Ewentualnie druga możliwość nie pilnowałeś stanu benzyny w baku i zatarłeś pompkę prze brak smarowania.
    Ale na pewno nie przez to, że jeździłeś na LPG.
    Wujek - niektórzy skąpią kilka zł i jeżdżą na pustym baku paliwowym - zapominając że pompa ciągle pracuje

U Mnie wyglądało to tak

BMW - teraz było by już ponad pełnoletnie - eksploatowane przez 5 lat na LPG, wymieniony 5 razy filterek za kilka zł, i nie regulowana od pierwszych czynności po założeniu (jak się nie szuka najtańszego warsztatu, to nie trzeba co tydzień regulować)
    skutki lpg w bmw - alfę 156 miałem za darmo

Alfa 156 - przebieg na LPG : 180tyś km, u Mnie półtorej roku. Dodatkowy koszt eksploatacji - 0zł, instalacji się nie reguluje gdyż dawkę paliwa itp reguluje ECU samochodu, świece wymieniam niezależnie czy na benz czy lpg zawsze, co 15/20tyś km. Dochodzi koszt przeglądu, który zwraca się po zrobieniu 500km.
    skutki lpg w 156 - minimalnie zwiększony moment i moc, auto po 180tyś km, pali trochę ponad 1l oleju na 10tyś km (10 000km - do 120ml/1000) przy dynamicznej jeździe, przy czym jest minimalna nieszczelność korka spustowego. Podejrzewam, że wartość zbliżona do tej jak opuszczała salon...
    kolejnym 'skutkiem ubocznym' jest to że koszt 100km jest mniejszy niż w najsłabszych, najoszczędniejszych dieslach. Obroty w alfie nie szaleją jak ma to miejsce w 80% alf nie zagazowanych (skaczące np pomiędzy 800-1400obr) u Mnie na poziomie 840obr/min z chwilowymi zawachaniami +/- 40obr - był wykres w dziale alfa diaga, na obu paliwach - winowajca ponoć silnik krokowy
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 18-11-2009 o 10:47

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Ogier Avatar Matka
    Mieszka w
    Żuławy
    Auto
    Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
    Czas spędzony na forum
    6 h 4 m

Domyślnie

Alfa GT 1,9 JTD 170 KM 6,58 l/100 km;
    Fiat Bravo 1,4 120 KM 8,68 l/100 km;
    nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...

Redaktor Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    to nie lekarstwo psychoterapeutyczne, przynajmniej wg mnie
    Czas spędzony na forum
    18 d 18 h 7 m

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    Alfa 156 - przebieg na LPG : 180tyś km, u Mnie półtorej roku. Dodatkowy koszt eksploatacji - 0zł, instalacji się nie reguluje gdyż dawkę paliwa itp reguluje ECU samochodu, świece wymieniam niezależnie czy na benz czy lpg zawsze, co 15/20tyś km. Dochodzi koszt przeglądu, który zwraca się po zrobieniu 500km.
    skutki lpg w 156 - minimalnie zwiększony moment i moc, auto po 180tyś km, pali trochę ponad 1l oleju na 10tyś km (10 000km) przy dynamicznej jeździe (do 120ml na 1000km) przy czym jest minimalna nieszczelność korka. Podejrzewam, że wartość zbliżona do tej jak opuszczała salon...
    Fabryczna instalacja lub założona przez fachowców nie ma prawa robic szkód. A najgorzej jest właśnie wtedy gdy instalkę kładą mechanicy którzy się nie znają lub nie są uczciwi, klientowi który wie jeszcze mniej i się od kolegów nasłuchał, że się za darmo jeździ.
    Kiedyś fierglu.blog.interia.pl, dziś http://fiergloo.pl/

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 12 h 52 m

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Fabryczna instalacja lub założona przez fachowców nie ma prawa robic szkód. A najgorzej jest właśnie wtedy gdy instalkę kładą mechanicy którzy się nie znają lub nie są uczciwi, klientowi który wie jeszcze mniej i się od kolegów nasłuchał, że się za darmo jeździ.

Co gorsza niektórzy myślą że instalacje też założą za darmo, a przynajmniej próbują do tego zera możliwie najbardziej się zbliżyć..

M@T
    M@T jest nieaktywny
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar M@T
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm
    Czas spędzony na forum
    20 h 24 m

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    Wujek - niektórzy skąpią kilka zł i jeżdżą na pustym baku paliwowym - zapominając że pompa ciągle pracuje

U Mnie wyglądało to tak

BMW - teraz było by już ponad pełnoletnie - eksploatowane przez 5 lat na LPG, wymieniony 5 razy filterek za kilka zł, i nie regulowana od pierwszych czynności po założeniu (jak się nie szuka najtańszego warsztatu, to nie trzeba co tydzień regulować)
    skutki lpg w bmw - alfę 156 miałem za darmo

skutki lpg w 156 - minimalnie zwiększony moment i moc, auto po 180tyś km, pali trochę ponad 1l oleju na 10tyś km (10 000km - do 120ml/1000) przy dynamicznej jeździe, przy czym jest minimalna nieszczelność korka spustowego. Podejrzewam, że wartość zbliżona do tej jak opuszczała salon...
    kolejnym 'skutkiem ubocznym' jest to że koszt 100km jest mniejszy niż w najsłabszych, najoszczędniejszych dieslach. Obroty w alfie nie szaleją jak ma to miejsce w 80% alf nie zagazowanych (skaczące np pomiędzy 800-1400obr) u Mnie na poziomie 840obr/min z chwilowymi zawachaniami +/- 40obr - był wykres w dziale alfa diaga, na obu paliwach - winowajca ponoć silnik krokowy
    Nic, tylko zakładać gaz do Alfy. Szkoda, że mam diesla ;/

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 12 h 52 m

Domyślnie

Cytat Napisał M@T Zobacz post
    Nic, tylko zakładać gaz do Alfy. Szkoda, że mam diesla ;/
    Więc bardzo mi przykro z tego powodu, cieszę się że Ja nie jestem w podobnej sytuacji

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

brak tagów :(

Zakładki

Uprawnienia