Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
Użytkownik Rowerzysta
[film] A V A T A R
Ostatnio zaniedbałem swoje kino-maniakalne hobby więc moi bracia postanowili namówić mnie na obejrzenie szumnie zapowiadanego Avatar'a w 3D. A ponieważ święta spędzałem u rodziny niedaleko Białegostoku to w drugi dzień Świąt wybraliśmy się do Galerii Białej do kina Hellios (o ile dobrze pamiętam nazwę).
Nie będę wdawał się w szczegóły, ten film to będzie kamień milowy w historii kina. Pomimo tego, że trwa - bagatela - ponad 160 minut!! to po zakończonym seansie coś we mnie wołało JESZCZE JESZCZE!!! To było imponujące widowisko!
Chyba po raz pierwszy w życiu nie nudziłem się w ŻADNEJ MINUCIE filmu (co za scenariusz!) i doświadczyłem tego samego co przy lekturze książek Jacka Piekary lub Andrzeja Pilipiuka (czytam je zwykle z zapartym tchem "od deski do deski").
Nawet wątek miłosny jest przedstawiony w sposób niebagatelny i jakże urzekający! (a muszę szczerze powiedzieć, że tzw. "komedii romantycznych" po prostu nie lubię).
Trudno mi nawet określić słowami jak genialne są efekty specjalne na tym filmie. Myślę, że dobre tu będzie następujące porównanie: Transformers 2 to przy Avatarze 3D Disney'owska kreskówka z lat 90tych.
Oceny na IMDb - 8,8/10 przy ponad 80tyś głosów. Na polskim Filmweb przy 5tyś głosów było 8,99/10.
Na film wybieram się ponownie ze znajomymi do warszawskiego IMAX Orange. Jak tylko uda mi się zarezerwować jakieś dobre miejsca, co obecnie graniczy z cudem.
Naprawdę szczerze polecam wam wszystkim ten film (OBOWIĄZKOWO W 3D!!!).
-
Redaktor Romeo

Napisał
bija22 
zapowiada sequel...ale nie wiem czy to dobre wyjscie...po co psuc nastroj utopii
A jakie są sequele to jużw 3/4 przypadków wszyscy wiedzą.
-
Użytkownik Romeo

No cóż, moje odczucia nie są aż takie hurraoptymistyczne.
Jednak trzeba oddać, że film jest "do obejrzenia", rewolucji tutaj niestety nie widzę. Nawet w tak szumnie zapowiadanych efektach specjalnych - w sumie to jak można nazwać film gdzie 90% to animacja komputerowa.
Podsumowując, polecam i zapraszam do kin bo warto. Z jednym małym ale, reklamowany film jako widowisko 3d niestety mnie rozczarował. Równie dobrze mogłem się udać na zwykły seans. Więc jeśli ktoś oszczędza, to nie polecam seansu 3d. Mało jest efektów, które mogą zachwycić. To już na takim gniocie jak Oszukać Przeznaczenie 4 było ich znacznie więcej.
Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega

wlasnie ta animacja jest tutaj czyms wyjatkowym. nad nia pracowali dwa lata...to wszystko jest tak dopracowane, ze cieszy oko...ma sie wrazenie ze to wszystko jest prawdziwe...bez fałszu...to jest cala magia tego filmu
bija22 i Alfa156 V6 są powody do mruczenia
...i do płaczu

-
Użytkownik Rowerzysta

Napisał
bija22 
ja film ogladalam w niedziele juz na kompie w calkiem dobrej wersji,
BŁĄD! Pomijając tu już aspekt piractwa :> choć każdemu na pewno zdarzyło się obejrzeć coś "na kompie", więc nie będę się rozwodził na ten temat ;-P

Napisał
bija22 
zaluje ze nie bylam w kinie, ale z niecierpliwoscia czekam na rozszerzona wersje dvd.
Zamiast czekać IDŹ DO KINA! I to KONIECZNIE na wersję 3D, bo masz czego żałować!
Chyba sama wiesz, że nie ma ŻADNEGO porównania film obejrzany "na kompie" czy nawet na dobrym TV w porównaniu z tym w kinie. Warto wydać te kilkadziesiąt złotych żeby to zobaczyć.
Plancior widocznie ma coś z oczami ;> albo dostał zepsute okulary na seansie 3D, bo efekty trójwymiarowości są fantastyczne (choć zawsze znajdą się jacyś malkontenci). Szczególnie rzuca się w oczy głębia ostrości obrazu gdy ujęcia pokazywane są z kokpitów statków, scena początkowa filmu oraz ujęcia, które opisuje Bobryt.

Napisał
bobryt Jak ktoś lubi filmy ten film musi obejrzeć, bo nawet na FullHD telewizorze nie przeżyje tego co w kinie!
D o k ł a d n i e !
EDIT:

Napisał
bija22 
i teskni za kazda chwila tam spedzona
NOOO! 
3D to jest fantastyczna przyszłość kina.
Ostatnio edytowane przez Hammer ; 29-12-2009 o 23:11
Użytkownik Romeo

Napisał
bija22 
wlasnie ta animacja jest tutaj czyms wyjatkowym. nad nia pracowali dwa lata...to wszystko jest tak dopracowane, ze cieszy oko...ma sie wrazenie ze to wszystko jest prawdziwe...bez fałszu...to jest cala magia tego filmu
Nie no, są filmy w których ta animacja jest na równi bądź nawet lepsza. Sama zauważyłaś, że robili to 2 lata, a to jednak trochę czasu w świecie techniki. Teraz praktycznie każdy film wyróżnia się takimi efektami.
Jedyne na co można było zwrócić uwagę to oryginalność flory i fauny na planecie. Ale to nie jest zasługa techniki, a wyobraźni ludzi pracujących nad tym filmem. I tu się zgodzę, że odwalili kawał dobrej roboty.
Polecałbym jednak obejrzeć film w kinie a nie na ekranie komputera. Wtedy można o wiele lepiej dojrzeć szczegóły.
Co do 3D, wciąż będę się upierał, że to wyrzucone pieniądze. Gdybym miał iść ponownie na ten film, to wybrałbym się na zwykły seans.
Film, treść, fabuła, dialogi, gra aktorska, daję solidne 7/10. Bo tak naprawdę drodzy państwo, czy ktoś zwrócił uwagę na WSZYSTKIE te aspekty? Mi się o nich przypomniało dopiero po seansie 
A dlaczego? Bo zostało przytłumione niebieskawymi kolorami sześcionogich koników i olbrzymimi drzewami dżungli 
Podsumowując. Film warty obejrzenia, zabawienia się. Jeśli ktoś szuka dobrej rozrywki, miło spędzonego czasu to jak najbardziej polecam. Dzieło wybitne to zdecydowanie jednak nie jest.
A, i jak nie lubię przeważnie wątków miłosnych w tego typu filmach, to tutaj zostałem mile zaskoczony
ktoś to wcześniej zauważył, nie ma tej nachalności.

Napisał
Hammer 
Plancior widocznie ma coś z oczami ;&
gt; albo dostał zepsute okulary na seansie 3D, bo efekty trójwymiarowości są fantastyczne (choć zawsze znajdą się jacyś malkontenci). Szczególnie rzuca się w oczy głębia ostrości obrazu gdy ujęcia pokazywane są z kokpitów statków, scena początkowa filmu oraz ujęcia, które opisuje Bobryt.
Nie nie nie kolego
moje oczy są w porządku. Wiem, że porównujesz teraz ten film z innymi produkcjami 3D gdzie jakość obrazu jest gorsza. Ale nie oszukujmy się. Ten film był reklamowany jako "Rewolucyjna nowa technika 3D, super hiper mega wypas" a to niestety nieprawda. Nie ma żadnej różnicy. Ogólnie to nie jestem miłośnikiem całego tego pseudo 3D i czekam na spopularyzowanie innych technik bo jeśli porównałbyś jakość obrazu 3D przez te okularki i jakość zwykłego obrazu to jest jednak niebo a ziemia. Jakość detali jest zdecydowanie różna, ale tego się nie zauważa w 3D.
Co do zdania, że 3D to przyszłość kina to się zgodzę, ale na pewno nie w tej formie w jakiej jest to przedstawiane teraz.
Ostatnio edytowane przez plancior ; 30-12-2009 o 01:39
Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia