Witam!
W innym wątku pojawił się temat o oklejaniu samochodów folią itp., padły linki do stron zagranicznych, polskich.. Zadzwoniłem do jednej firmy z Polski:
http://www.zmienkolorauta.pl
Powiedziałem że chodzi o osobówkę - dokładnie 156 - Pan mi wytłumaczył, że cena jest liczona od metra kwadratowego foli którą zużyją, nie tego ile samochód ma powierzchni. Każdy element jest robiony z jednego kawałka także nie ma mowy o tym że będą jakieś łączenia czy coś. Koszt m^2 foli to 165 zł.
Średnio koszt samochodu to 3600 zł... niestety sporo. Mówił że na Golfa idzie średnio 3000 zł, na kombiaka 3900 zł itp..
Co sądzicie o tych foliach? Znacie może jakieś inne firmy które to robią? Czy to jest trwałe i warte zachodu?
Myślę ze za 3600zł to można spokojnie auto pomalować lakierem i będzie to na pewno trwalsze niz folia winylowa.

Myślę że rozwiązanie dobre - ale dla kogoś takiego, kto ma np taką X6 jak na fotow lakierowaniu samochodu tej klasy nie wypada już iść na kompromisy, a to już koszt sporo, sporo większy, no i samochód w miarę nowy, więc ma gwarancje - malując by ją stracił, a tak nie
dobra zabawa dla bogatychmogą zmieniać kolor np co rok hehe

dobrze okleić nowy lakier albo bardzo zadbany i po kilku latach (jeśli folia nie zejdzie) lakier jak znalazł. nówka nie śmiganyznajomy tak okleił busa zielonego na czarno ale ile dał i gdzie robił to nie mam pojęcia. gdzieś we wrocławiu.
taka folia to jest coś!
![]()
"17 Novitec 4x98 sprzedam!!! + opony

Folia to swietne rozwiazanie dla samochodow flotowych i aut przeznaczonych do sportu. Tam fakt, ze oklejenie calego samochodu trwa raptem 2-3 dni ma niebagatelne znaczenie. Rowniez to, ze przy pozbywanius ie takich aut latwo wrocic do orginalnego koloru sie liczy.
Prywatnie od kilku lat interesuje sie tematem i jak na razie wiem jedno - nie ma opcji zeby ladnie okleic samochod za kilkaset zlotych. okolice 3000 zl to srednia cena za usluge. Czy lakier jest lepszy? Coz, polecam oddac lakiernikowi 3 letni samochod w idealnym stanie i poprosic o zmiane koloru. Okaze sie, ze samochod bedzie stal u niego dosc dlugo i niekoniecznie wroci w idealnym stanie. Pod tym wzgledem folia jest lepsza.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki