Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
Zakupiłem router Tp-Link TD-W8901g Chce go sobie podłączyc, aby miec internet na komputerze stacjonarnym i laptopie. Oraz, czy można zrobic tak, że jak wyłącze komputer, to na laptopie bede miał net? Myslałem, że ten modem od neostrady moge odłaczyc i podłaczyc w zamian ten router.
Help!
Podłączyłem tem router tak jak kolega wyżej radził. Kabel telefoniczny - modem z neo - router i działa, ale jeżeli wyłącze komputer stacjonarny, to musze utrzymac napiecie na modemie i routerze, aby na laptopie mi net działał. Myslałem żeby to jakos obejsc, tj. najpierw podłączyc router, a później modem.
Co jeszcze możecie doradzic?
Narazie działa mi przez kabel skretke (ethernet), a chciałbym go podłaczyc pod wi-fi, laptop jest nowy, wiec takie cos posiada, tylko jak to podłaczyc?
Ten modem co kupiłeś posiada wbydowany modem ADSL (Annex A) czyli bezproblemowo działa z Neostradą. Nie bardzo rozumiem jak to wszystko podłączyłeś. Modem z TP jest Ci zbędny, wyrzucasz na śmieci. Router łączysz z gniazdkiem telefonicznym odpowiednim kabem. Po odpowiedniej konfiguracji router rozdziela Ci sygnał po LAN-nie (RJ-45) lub/i po Wi-Fi. Proponuje komputer stacjonarny podłączyc po kablu a laptopa bezprzewodowo. Działanie któregokolwiek z komputerów nie jest wymagane aby router działał i rozdzielał sygnał, wystarczy że będzie pod prądem.
Ten modem co kupiłeś posiada wbydowany modem ADSL (Annex A) czyli bezproblemowo działa z Neostradą. Nie bardzo rozumiem jak to wszystko podłączyłeś. Modem z TP jest Ci zbędny, wyrzucasz na śmieci. Router łączysz z gniazdkiem telefonicznym odpowiednim kabem. Po odpowiedniej konfiguracji router rozdziela Ci sygnał po LAN-nie (RJ-45) lub/i po Wi-Fi. Proponuje komputer stacjonarny podłączyc po kablu a laptopa bezprzewodowo. Działanie któregokolwiek z komputerów nie jest wymagane aby router działał i rozdzielał sygnał, wystarczy że będzie pod prądem.
No dobbrze. Ciagle sie ucze. Ale mam zamiar sobie jeszcze dokupic do tego kabel skretke (ethernet), tylko czy jeżeli bedzie zbyt dlugi to jakosc połączenia nie spadnie? Np. 10 m tego kabla?
No dobbrze. Ciagle sie ucze. Ale mam zamiar sobie jeszcze dokupic do tego kabel skretke (ethernet), tylko czy jeżeli bedzie zbyt dlugi to jakosc połączenia nie spadnie? Np. 10 m tego kabla?
Ethernet czyli kabel aby polączyć router z komputerem pod gniazdo RJ-45. Od 10 metrów kabla jakość połączniea na pewno nie spadnie, przy 100m moze cos być odczuł.
Ethernet czyli kabel aby polączyć router z komputerem pod gniazdo RJ-45. Od 10 metrów kabla jakość połączniea na pewno nie spadnie, przy 100m moze cos być odczuł.
pisałes wczesniej, ze zle połączyłem ten router z kompem i laptopem. Jak to połączenie powinno wyglądac, bo gdy połącze kabel internetowy z gniazdka bezposrednio do routera, następnie z routeraz skrętką do komputera to mi to nie działa. A jak natomiast zostawie ten modem, tylko wepne do niego ten kabel ethernet i do laptopa z tego routera, to mam internet na 2 komputerach.
Można to jeszcze jakos inaczej połączyc? Jak to poprawnie skonfigurowac? Najważniejsze, nie mogę podłaczyc sie przez wi-fi (bezprzewodowo), bo wyskakuje mi na laptopie takie coś: włącz przełączanie komunikacji bezprzewodowej.
pisałes wczesniej, ze zle połączyłem ten router z kompem i laptopem. Jak to połączenie powinno wyglądac, bo gdy połącze kabel internetowy z gniazdka bezposrednio do routera, następnie z routeraz skrętką do komputera to mi to nie działa. A jak natomiast zostawie ten modem, tylko wepne do niego ten kabel ethernet i do laptopa z tego routera, to mam internet na 2 komputerach.
Można to jeszcze jakos inaczej połączyc? Jak to poprawnie skonfigurowac? Najważniejsze, nie mogę podłaczyc sie przez wi-fi (bezprzewodowo), bo wyskakuje mi na laptopie takie coś: włącz przełączanie komunikacji bezprzewodowej.
Gdy tak podłączysz jak podlączasz to router robi Ci za zwykły Hub a nie o to chodzi. Modem TP musisz wywalic, podłączyć router z gniazdkiem telefonicznym. W ustawieniach routera ( 192.168.1.1 bodajze, login - admin haslo - admin )wpisać nazwe uzytkownika i hasło od TP, tak jak masz przy modemie VPI=0, VCI=35 i połączenie PPPoA(E).
no wszystko fajnie, tylko jak tak zrobie to nie umiem otworzyc tej strony z tego routera, 192.168.1.1, a jak to ustawie jak przedtem modem + outer to już net działa imożna tam to poustawiac. Co tu jest grane.
no wszystko fajnie, tylko jak tak zrobie to nie umiem otworzyc tej strony z tego routera, 192.168.1.1, a jak to ustawie jak przedtem modem + outer to już net działa imożna tam to poustawiac. Co tu jest grane.
Musisz miec podpięty komputer do tego routera, albo kablem ethernet, albo przez wi-fi, z tego co pisałeś to wi-fi Ci nie działa, wiec zostaje kabel. Chociaz po wi-fi tak czy inaczej powinien sie łączyc z komputerem.
Ostatnio edytowane przez saroo ; 10-03-2010 o 18:51
miałem podpiety komputer stacjonarny przez ethernet, a pod niego laptop przez ethernet z routera. I to nie działało, dodam, że modem mam połączony z kompem przez usb.
Dodam, ze jak instalowalem ten modem to była możliwosc wyboru przy instalacji sposobu podłaczenia modemu do komputera (czy usb, czy ethernet), wiec może odinstalowac cale oprogramowanie z tego modemu, lub sprawdzic, czy karta sieciowa w komputerze mi w ogóle działa - tylko jak to sprawdzic?
miałem podpiety komputer stacjonarny przez ethernet, a pod niego laptop przez ethernet z routera. I to nie działało, dodam, że modem mam połączony z kompem przez usb.
Dodam, ze jak instalowalem ten modem to była możliwosc wyboru przy instalacji sposobu podłaczenia modemu do komputera (czy usb, czy ethernet), wiec może odinstalowac cale oprogramowanie z tego modemu, lub sprawdzic, czy karta sieciowa w komputerze mi w ogóle działa - tylko jak to sprawdzic?
W menadzerze urzadzen (wlasciwosci Moj Komputer, zakladka Sprzet), szukasz grupy karty sieciowe, jak nie ma przy urzadzeniu wykrzyknika znaczy ze sterownik jest i urzadzenie powinno dzialac. Sprawdz tez w "pokaz wszystkie polaczenia" (w starcie) czy zadne polaczenie sieciowe nie jest wylaczone. Oprogramowanie modemu nie ma nic do rzeczy. Po podpieciu komputera do routera przez kabel powinienes uzyskac polaczenie i wpiujac w przegladarce adres 192.168.1.1 dostep do konfiguracji routera a ta powinna wygladac mniej wiecej tak:
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
włącz przełączanie komunikacji bezprzewodowej
,
jak załatwić internet do laptopa
, mam internet w laptop play chce go podlaczyc do router, mam internet radiowy i chciałbym go mieć w laptopie, jak zrobic zeby miec internet bezprzewodowy w laptopie, jak w laptopach złapać internet, jak połaczyć internet z laptopa do stacjonarnego, mam laptopa i chcem mieć internet w całym domu, jak podłączyc internet radiowy do 2 komputerów forum, jak złapać internet w laptopie, czy można podłączyć internet stacjonarny z komputera do laptopa, jak zalatwic internet mobilny na laptopa, iplus internet do laptopa, czy moge modem od neostrady podłączyć do laptopa , podłączenie neostrady do laptopa przez wyszukiwarke zte, jak podłączyć internet z pc do laptopa przez ethernet, jak uruchomić internet z plusa w laptopie przez wifi, jak podłączyc internet z neostrady do notebooka modem, iplus przez telefon na laptopa, jak podlaczyc internet domowy modem do notebooka, mam modem stacjonarny do komputera jak podłączyć mobilny laptop, podłączenie komputera stacjonarnego i laptopa internet, iplus jak podłączyć do laptopa, jak podlaczyc bezprzewodowo ruter td-w8901g do stacjonarnego kompa, jak lapac interent z komputera stacjonarnego na laptopa przez wifi
Zakładki