w czym masz telefon?? ja mam orange free i na wsi mam problem z 3G a jak już złapie to całkiem miło to lata. najlepiej wziąć i sprawdzić czy masz gdzieś 3G, bo jak nie będzie to jest lipa wszędzie.
witajcie,
zakupilem sobie laptopa, a teraz planuje do niego internet. Bylemm pytac w Play, ale nie ma zasięgu, wziąlem na próbe iPlusa (6) dni, ale prędkosc mam slabą bo w domu ma 236kb/s co jest slabym wynikiem. Co jescze moge spróbowac? Mieszkam na wsi.
Kolega (mieszka również na wsi) ma Play i dokupił antenę taką na dach- na Allegro jakieś 100zł i śmiga mu elegancko... I jeśli masz telefon na abonament to internet masz za pół ceny (nie wiem tylko czy to taka promocja była czy cały czas tak mają)...
Jak zmieniasz miejsce zamieszkania, to internet bezprzewodowy ma swoje uzasadnienie. Iplus w dużych miastach chyba działa lepiej niż play tak czy siak. Jeśli nie zmieniasz, IMO lepiej pójść w internet stacjonarny.
ok + telefon, a teraz zakupilem laptopa i tez chcialbym miec internet na nim, abym byl nie zalezny od jednego komputera. Chce miec sam internet bez telefonu.
Laptopa przeważnie bede używał w domu. Nie zalezy mi na sciaganiu plików, tylko w niare szybkim przegladaniu stron, a ten iplus teraz co mam to porażka. Mam go na modemie USB.
Prawdopodobnie im go oddam - niech strace 50 zl opłaty aktywacyjnej, niz pozniej sie meczyc.
A czym sie rozni taki internet stacjonarny od takiego bezprzewodowego? Czy musiałbym miec laptopa non stop podpietego do kabla? Chciałbym z tego internetu korzystać po kilku pokojach w domu, a nie byc uzależniony od jednego pokoju w domu - w koncu laptop jest mobilny.
majster - a skąd wiesz , że Play'a nie złapiesz ?
kolega też miał "nie mieć zasięgu" ale wziął za te 9zł na tydzień na próbę i po pomiarach wyszło , że poniżej 0,5Mb nie schodził więc wziął na umowę
testowałem też Playa u teściów na peryferiach Sosnowca i średnio wychodziło na pomiarach ok 0,8 -0,9 Mb ( przy ich sugerowanej do 1Mb )
do 7 dni zwracają wszystko oprócz tych 9zł
p.s.
internet dla abonentów jest tańszy lub większe pakiety transferu - a załatwia się to krótko :
bierzesz na próbę na te 7 dni - jednocześnie stajesz się już klientem
jeżeli jest ok i decydujesz się wziąć na umowę to najpierw bierzesz drugi zestaw już jako klient czyli albo taniej albo większy limit itp
a dopiero potem rezygnujesz z tego pierwszego do 7 dni
( sam sprzedawca takie rzeczy podpowie jak jest rozgarnięty i chce klienta mieć )
Mógłbys mi doradzic jaki to ma byc router, aby podłączyc neostrade na 2 komputery (stacjonarny i laptop)?
Jak go podłączyc? Dodam, zę mam od neostrady modem ZTE z wyjsciem Ethernet i może tak też dało by się go połączyc.
Router myślę, że za około 100zł mógłby już być - byle nie dlink z biedronki. Ja mam w domu TP-Link TL-WR543G (kupiłem go jakoś okazyjnie za pół ceny) i jestem bardzo zadowolony, nigdy się nie zawiesił, zasięg mam 50m od domu i po wifi leci 25mbps z UPC. Tak samo jak wpadają czasami do mnie znajomi na CS'a to nie raz po 10 komputerów i zero lagów
Podłączasz bardzo prost masz kabel telefoniczny -> modem neostrady -> router (po skrętce Ethernet) i potem do routera podłączasz inne po skrętce albo po WIFI![]()
Ostatnio edytowane przez slaw8 ; 10-03-2010 o 14:35 Powód: Dodałem linka
Zakupiłem router Tp-Link TD-W8901g Chce go sobie podłączyc, aby miec internet na komputerze stacjonarnym i laptopie. Oraz, czy można zrobic tak, że jak wyłącze komputer, to na laptopie bede miał net? Myslałem, że ten modem od neostrady moge odłaczyc i podłaczyc w zamian ten router.
Help!
Podłączyłem tem router tak jak kolega wyżej radził. Kabel telefoniczny - modem z neo - router i działa, ale jeżeli wyłącze komputer stacjonarny, to musze utrzymac napiecie na modemie i routerze, aby na laptopie mi net działał. Myslałem żeby to jakos obejsc, tj. najpierw podłączyc router, a później modem.
Co jeszcze możecie doradzic?
Narazie działa mi przez kabel skretke (ethernet), a chciałbym go podłaczyc pod wi-fi, laptop jest nowy, wiec takie cos posiada, tylko jak to podłaczyc?
Ostatnio edytowane przez majster ; 10-03-2010 o 17:11
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki