Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
    Użytkownik Romeo Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    AR 147 1.6 16v T.Spark '01
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    8 d 5 h 16 m

Domyślnie Pytanie dotyczące spraw związanych ze sprzedażą samochodu po kolizji.

W niedziele jadąc z kumplem jego Omegą mieliśmy kolizję. Nie chce mi się opisywać dokładnie co się stało ale mam pytanie dotyczące sprzedaży takie samochodu. Jako że zostało urwane koło policja odebrała dowód i zostawiła kwitek, który upoważnia do odebrania dowodu po naprawie samochodu. Jednak kolega zdecydował się sprzedać samochód i teraz jak wygląda sprawa z tym dowodem ? Czy kolega daje kupującemu ten kwitek i on sam sobie ma odebrać dowód na policji jak naprawi auto czy musi odebrać anulowany dowód ? Ma ktoś doświadczenie w takiej kwestii i wie jak to rozwiązać ?
    Today we are living our future memories..

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Moderator Romeo Pokaż na mapie Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    156 SW 1,9 05' i 2.5 V6 00'
    Czas spędzony na forum
    25 d 3 h 15 m

Domyślnie

Dowód powinni oddać po okazaniu zaświadczenia ze stacji badań pojazdów, że auto jest sprawne i usunięto usterki, za które dowód odebrano. Natomiast najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji u Was, bo spotkałem się nieraz z ustaleniami "wewnętrznymi" dotyczącymi wielu aspektów kupna-sprzedaży i rejestrowania pojazdów, które nie dość, że były inne niż ustawodawca podawał, to jeszcze utrudniały ludziom życie.
    Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.

Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Czas spędzony na forum
    8 d 5 h 16 m

Domyślnie

ale mi chodzi o to, że on chce sprzedać pojazd uszkodzony, nie naprawiany. I teraz czy kupujący ma odebrać sobie sam dowód jak naprawi auto czy kolega musi jakoś ten dowód odebrać i dać go kupującemu przy sprzedaży..

Użytkownik Romeo Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm
    Czas spędzony na forum
    21 d 2 h 22 m

Domyślnie

Ja sprzedałem uszkodzoną Alfę "bez dowodu rejestracyjnego", tzn był zatrzymany, ponieważ pojazd nie nadawał się do jazdy.
    Kupujący po naprawie samochodu na podstawie tego świstka od policji oraz umowy kupna sprzedaży musi odebrać dowód rejestracyjny w urzędzie komunikacji pod który podlegał sprzedawca. Przynajmniej tak wynika z mojej sytuacji. Sprzedałem rozbity samochód, potem wyjeżdżałem zagranicę i zadzwoniłem do nowego właściciela, żeby się pospieszył, bo nie będzie mnie w kraju i nie będzie miał jak odebrać dowodu, po czym oświadczył mi, że był akurat przejazdem i dowód już odebrał.
    Więc sprawa generalnie jest prosta.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Czas spędzony na forum
    8 d 5 h 16 m

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Kupujący po naprawie samochodu na podstawie tego świstka od policji oraz umowy kupna sprzedaży musi odebrać dowód rejestracyjny w urzędzie komunikacji pod który podlegał sprzedawca.
    No ok, ale jak on ma się znaleźć w wydziale komunikacji skoro policja odbiera dowód ? Oni go jakoś sobie przekazują w momencie zgłoszenia do wydziału komunikacji sprzedaży pojazdu czy jak to działa ?

Użytkownik Romeo Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm
    Czas spędzony na forum
    21 d 2 h 22 m

Domyślnie

Cytat Napisał PiterR Zobacz post
    No ok, ale jak on ma się znaleźć w wydziale komunikacji skoro policja odbiera dowód ? Oni go jakoś sobie przekazują w momencie zgłoszenia do wydziału komunikacji sprzedaży pojazdu czy jak to działa ?
    No właśnie mniej więcej tak to działa, niezależnie czy samochód zmienia właściciela, czy nie wysyłają dowód do stosownego wydziału komunikacji.
    Wyobraź sobie, że jesteś z Zakopanego, a w Szczecinie drogówka zabiera Ci dowód za hm... zbitą lampę i co wtedy? Jak naprawisz, będziesz zasuwał z Zakopca nad morze po dowód rejestracyjny?
    Kupujący musi naprawić uszkodzone auto, zrobić przegląd, dostanie świstek, że samochód jest sprawny i wówczas z tym świstkiem oraz ze świstkiem od policji - która zabierała dowód po wypadku i z umową kupna sprzedaży musi zgłosić się w wydziale komunikacji pod który podlega poprzedni właściciel pojazdu po dowód rejestracyjny.
    Prościej już się wytłumaczyć nie da
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 11-03-2010 o 17:27 Powód: literówki

Moderator Romeo Pokaż na mapie Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    156 SW 1,9 05' i 2.5 V6 00'
    Czas spędzony na forum
    25 d 3 h 15 m

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    No właśnie mniej więcej tak to działa, niezależnie czy samochód zmienia właściciela, czy nie wysyłają dowód do stosownego wydziału komunikacji.
    Wyobraź sobie, że jesteś z Zakopanego, a w Szczecinie drogówka zabiera Ci dowód za hm... zbitą lampę i co wtedy? Jak naprawisz, będziesz zasuwał z Zakopca nad morze po dowód rejestracyjny?
    Kupujący musi naprawić uszkodzone auto, zrobić przegląd, dostanie świstek, że samochód jest sprawny i wówczas z tym świstkiem oraz ze świstkiem od policji - która zabierała dowód po wypadku i z umową kupna sprzedaży musi zgłosić się w wydziale komunikacji po który podlega poprzedni właściciel pojazdu pod dowód rejestracyjny.
    Prościej już się wytłumaczyć nie da
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Dokładnie tak...
    Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.

Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Czas spędzony na forum
    8 d 5 h 16 m

Domyślnie

dzięki za pomoc

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

sprzedaż auta powypadkowego

sprzedaż samochodu uszkodzonego

umowa kupna sprzedaży samochodu uszkodzonego wzór

sprzedaż uszkodzonego pojazdu

wzór umowy sprzedaży uszkodzonego samochodu

sprzedaż auta po wypadku

sprzedaż samochodu uszkodzonego umowa

umowa sprzedaży samochodu uszkodzonego

czy mogę sprzedać samochód po stłuczce

umowa kupna sprzedaży rozbitego samochoduodebranie dowodu sprzedaż autasprzedaż samochodu powypadkowegokupowanie auta z zatrzymanym dowodem przez polcjesprzedaż pojazdu uszkodzonegoumowa sprzedaży rozbitego samochoduumowa sprzedazy samochodu po wypadkujak sprzedać uszkodzony samochódsprzedaż auta bez dowodu rejestracyjnegosprzedaż auta po kolizjizbycie pojazdu uskodzonego bez dowodu rejestracyjnegozbycie uszkodzonego pojazdusprzedajac auto bez dowodu kupujacy odbiera samczy po stłuczce policja zawsze zabiera dowódsprzedaż uszkodzonego samochodu z zatrzymanym dowodem rejestracyjnymkupno auta bez dowodu rejestracyjnego powypadkoweumowa kupna sprzedaży samochodu a zgłoszenie w urzedzie komunikacjiumowa sprzedaży auta rozbitego wzórumowa kupna sprzedazy pojazd uszkodzonypolicja po kolizji zabiera dowód rejestracyjnyumowa kupna sprzedaży samochodu uszkodzonego z zatrzymanym dowodem rejestracyjnym wzórsprzedaż samochodu po wypadkuumowa sprzedaży rozbitego samochodu wzórjak zgłosić sprzedaż samochodu w wydziale komunikacjijak sprzedać uszkodzone auto po kolizjidokumenty przy sprzedaży samochodu rozbitegojak sprzedac auto po kolizjijak odebrac dowód rejestracyjny po wypadku od samochodu z policji w szwecjisprzedaż auta co daję kupującemusprzedaz rozbitego samochodu co z dowodem rejestracyjnympolicja odebrała dowó po naprawiejak sprzedac auto po wypadkuwzór umowy sprzedaż auta uszkodzonegosprzedaż uszkodzonego samochodu bez dowodujak spozadzic umowe kupna samochodu rozbizegoumowa kupna sprzedazy rozbitego samochoduumowa kupna sprzedaży auta uszkodzonego wzórsprzedaż samochodu po kolizjianulowanie sprzedaży samochodu w urzędzie komunikacjipytania w sprawie sprzedaży samochoduzgłoszenie sprzedaży pojazdu do wydziału komunikacjisprzedaż pojazdu wypadkowego bez dowoduumowa kupna sprzedaży uszkodzonego samochodu wzór

Zakładki

Uprawnienia