Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
Użytkownik Romeo
Pytanie dotyczące spraw związanych ze sprzedażą samochodu po kolizji.
W niedziele jadąc z kumplem jego Omegą mieliśmy kolizję. Nie chce mi się opisywać dokładnie co się stało ale mam pytanie dotyczące sprzedaży takie samochodu. Jako że zostało urwane koło policja odebrała dowód i zostawiła kwitek, który upoważnia do odebrania dowodu po naprawie samochodu. Jednak kolega zdecydował się sprzedać samochód i teraz jak wygląda sprawa z tym dowodem ? Czy kolega daje kupującemu ten kwitek i on sam sobie ma odebrać dowód na policji jak naprawi auto czy musi odebrać anulowany dowód ? Ma ktoś doświadczenie w takiej kwestii i wie jak to rozwiązać ?
Today we are living our future memories..

Dowód powinni oddać po okazaniu zaświadczenia ze stacji badań pojazdów, że auto jest sprawne i usunięto usterki, za które dowód odebrano. Natomiast najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji u Was, bo spotkałem się nieraz z ustaleniami "wewnętrznymi" dotyczącymi wielu aspektów kupna-sprzedaży i rejestrowania pojazdów, które nie dość, że były inne niż ustawodawca podawał, to jeszcze utrudniały ludziom życie.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
Użytkownik Romeo

ale mi chodzi o to, że on chce sprzedać pojazd uszkodzony, nie naprawiany. I teraz czy kupujący ma odebrać sobie sam dowód jak naprawi auto czy kolega musi jakoś ten dowód odebrać i dać go kupującemu przy sprzedaży..
Użytkownik Romeo

Ja sprzedałem uszkodzoną Alfę "bez dowodu rejestracyjnego", tzn był zatrzymany, ponieważ pojazd nie nadawał się do jazdy.
Kupujący po naprawie samochodu na podstawie tego świstka od policji oraz umowy kupna sprzedaży musi odebrać dowód rejestracyjny w urzędzie komunikacji pod który podlegał sprzedawca. Przynajmniej tak wynika z mojej sytuacji. Sprzedałem rozbity samochód, potem wyjeżdżałem zagranicę i zadzwoniłem do nowego właściciela, żeby się pospieszył, bo nie będzie mnie w kraju i nie będzie miał jak odebrać dowodu, po czym oświadczył mi, że był akurat przejazdem i dowód już odebrał.
Więc sprawa generalnie jest prosta.
Pozdrawiam.
- Rafał
Użytkownik Romeo

Napisał
alces1 
Kupujący po naprawie samochodu na podstawie tego świstka od policji oraz umowy kupna sprzedaży musi odebrać dowód rejestracyjny w urzędzie komunikacji pod który podlegał sprzedawca.
No ok, ale jak on ma się znaleźć w wydziale komunikacji skoro policja odbiera dowód ? Oni go jakoś sobie przekazują w momencie zgłoszenia do wydziału komunikacji sprzedaży pojazdu czy jak to działa ?
Użytkownik Romeo

Napisał
PiterR 
No ok, ale jak on ma się znaleźć w wydziale komunikacji skoro policja odbiera dowód ? Oni go jakoś sobie przekazują w momencie zgłoszenia do wydziału komunikacji sprzedaży pojazdu czy jak to działa ?
No właśnie mniej więcej tak to działa, niezależnie czy samochód zmienia właściciela, czy nie wysyłają dowód do stosownego wydziału komunikacji.
Wyobraź sobie, że jesteś z Zakopanego, a w Szczecinie drogówka zabiera Ci dowód za hm... zbitą lampę i co wtedy? Jak naprawisz, będziesz zasuwał z Zakopca nad morze po dowód rejestracyjny?
Kupujący musi naprawić uszkodzone auto, zrobić przegląd, dostanie świstek, że samochód jest sprawny i wówczas z tym świstkiem oraz ze świstkiem od policji - która zabierała dowód po wypadku i z umową kupna sprzedaży musi zgłosić się w wydziale komunikacji pod który podlega poprzedni właściciel pojazdu po dowód rejestracyjny.
Prościej już się wytłumaczyć nie da 
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio edytowane przez alces1 ; 11-03-2010 o 17:27 Powód: literówki

Napisał
alces1 
No właśnie mniej więcej tak to działa, niezależnie czy samochód zmienia właściciela, czy nie wysyłają dowód do stosownego wydziału komunikacji.
Wyobraź sobie, że jesteś z
Zakopanego, a w Szczecinie drogówka zabiera Ci dowód za hm... zbitą lampę i co wtedy? Jak naprawisz, będziesz zasuwał z Zakopca nad morze po dowód rejestracyjny?
Kupujący musi naprawić uszkodzone auto, zrobić przegląd, dostanie świstek, że samochód jest sprawny i wówczas z tym świstkiem oraz ze świstkiem od policji - która zabierała dowód po wypadku i z umową kupna sprzedaży musi zgłosić się w wydziale komunikacji po który podlega poprzedni właściciel pojazdu pod dowód rejestracyjny.
Prościej już się wytłumaczyć nie da

Pozdrawiam.
- Rafał
Dokładnie tak...
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
-
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
umowa kupna sprzedaży samochodu uszkodzonego wzór
, sprzedaż samochodu po wypadku
, umowa sprzedaży samochodu po wypadku
, sprzedaż auta po wypadku
, umowa kupna sprzedaży samochodu uszkodzonego
, umowa kupna sprzedaży pojazdu uszkodzonego, sprawy zwiazane ze sprzedaza samochodu, sprzedaż auta powypadkowego, umowa sprzedaży samochodu po kolizji, umowa kupna sprzedaży samochodu powypadkowego, sprzedaż pojazdu po wypadku, kupno rozbitego samochodu, sprzedaz auta powypadkowego , SPRZEDAŻ USZKODZONEGO SAMOCHODU UMOWA, samochody po kolizyjne sprzedaż, umowa sprzedaży pojazdu uszkodzonego, czy można sprzedać rozbity samochód z zatrzymanym dowodem, umowa kupna sprzedazy samochodu uszkodzonego, umowa sprzedaży uszkodzonego samochodu, kupno auta z zabranym dowodem, umowa sprzedaży uszkodzonego samochodu wzór, umowa sprzedazy samochodu uszkodzonego, sprzedaż auta z odebranym dowodem rejestracyjnym, sprzedaz samochodu po wypadku, policja sprzedaż samochodówTagi dla tego tematu
Uprawnienia