może ktoś mi wyjaśnić szerzej na czym polega h&t i jaki powoduje efekt.
z tego co zrozumiałem jest to delikatne (?) wciśnięcie hamulca przy równoczesnym trzymaniu gazu? do tego sprzęgło dochodzi?
"17 Novitec 4x98 sprzedam!!! + opony
h&t pozwala na płynne hamowanie z pomocą silnika bez gwałtownych przeciążeń dla skrzyni, sprzęgła jak i silnika. Zapobiega również chwilowym blokowaniom osi napędzanej przez opory silnika, oraz niechcianego poślizgu w zakręcie do którego podchodzisz z gwałtowniejszym dohamowaniem na krótkim odcinku
z takim sposobem hamowania można cholernie szybko się zatrzymać
jeśli się mylę poprawiać nie jestem zawodowiec w końcu
ja stosuje do właśnie krótkich gwałtownych dohamowan lub wyhamowań i wyglada to tak
hamulec do granicy przed która by się już abs zapiał sprzęgło tylko do redukcji biegów a gaz w trakcie redukcji by wyrównać obroty do prędkości i danego biegu ( to jest tylko uderzenie w pedał gazu)

Tu masz jak to wygląda w praktyce
http://www.youtube.com/watch?v=8By2AEsGAhU
Sam Ayrton Senna
Tak, zgadza się. Testowałem w wersji light w celu "dokręcenia" na zakręcie, na którym alfa zaczynała wychodzić przodem![]()
Muszę przyznać, że 166 fantastycznie poddaje się temu przejściu z pod w nadsterowność![]()
AR166 2.5V6 '99 Sportronic

tutaj H&T i do tego podwojne sprzeglo
YouTube - Double Clutch Downshifts
Chcialbym sie tego nauczyc bo:
1) to fajny bajer
2) ulatwia redukcje i zmniejsza zuzycie synchronizatorow i skrzyni
3) zapobiega poslizgowi przy szybkich redukcjach na sliskiej nawierzchni
Niestety pedaly w Alfie zuplenie mi do tego nie podchodza. Wydaje mi sie, ze najwygodniejsze rozwiazanie to takie w ktorym pedal gazu "wychodzi" z podlogi, a nie jest podwieszony. Dlatego zastanawiam sie nad jakimis nakladkami na pedaly, ktore byc moze ulatwily by regulacje. Ktos z Was to przerabial? Jakies rady?
a może ktoś napisać co można popsuć?![]()
"17 Novitec 4x98 sprzedam!!! + opony

jak będziesz to robić nie umiejętnie to możesz rozwalić skrzynie spiec sprzęgło albo i pójść w dobry poślizg hehehe trzeba w nawyku najpierw mieć schodzenie biegami i hamowanie bez miedzy a potem już ten miedzy gaz to tylko mały dodatek
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż mi w unikatowym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki