Mam kilka pytań co do rejestracji samochodu:
-Po pierwsze czy najpierw muszę przerejestrować auto, czy zrobić przegląd...
przegląd dostaje auto nie właściciel, ale samochód identyfikuje się po dowodzie rejestracyjnym, z drugiej strony czy zarejestrują auto bez przeglądu?
-Po drugie czy mogę ubezpieczyć auto na mamę (z wiadomych względów) Czy jeśli umowa jest na mnie nie może ubezpieczyć go nikt inny tylko ja... i co muszę zrobić aby dokonać takiej rejestracji (dopisać mame do umowy czy ,,sprzedać'' jej samochód)
To chyba tyle, ale może mi się jeszcze coś przypomni...
Kiedyś fierglu.blog.interia.pl, dziś http://fiergloo.pl/
Nie musisz przerejestrowywać auta przed dokonaniem przeglądu. Nawet jeśli przegląd się skończył, robisz go na stary dowód (w domyśle poprzedniego właściciela) a potem po wyrobieniu nowego dowodu przepisują Ci ważność badania technicznego.
W drugiej kwestii jest tak, jak napisał fiergloo, czyli nie możesz ubezpieczyć auta na kogoś, kto nie figuruje na umowie kupna, jako właściciel/nabywca. Żeby uzyskać zniżkę masz dwa wyjścia:
- dogadać się poprzednim właścicielem i anulować umowę (czyli zniszczyć po prostu...) a potem sporządzić nową z dwoma nabywcami, w tym Twoją mamą.
- dokonać darowizny na rzecz mamy, co niestety wiąże się z kosztami (podatek od darowizn, opłaty itd)
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 12-03-2010 o 14:59
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
spoko możesz zarejestrowac auto na siebie bez przeglądu ważne jednak aby auto miało aktualne OC, i jeżeli masz umowę na siebie to tylko ty możesz je ubezpieczyc, ewentualnie spisz ze swoja mamą umowę w takim sensie, że ty sprzedajesz a mama i ty kupujesz w ten sposób jesteście współwłaścicielami auta i wtedy mama może je na siebie ubezpieczyc, podatku pewnie nie musisz za to płacic bo auto jest (chyba) mniej warte jak 1000PLNów
Ja właśnie myślałem o tym żeby sprzedać auto mamie (bez podatku bo poniżej kwoty 1000zł) I zarejestrować na mamę, zostając okazjonalnym użytkownikiem, czy współwłaścicielem... jakoś tak...
no właśnie jesteś współwłaścicielem auta i wtedy ubezpieczasz na mamę i nikt się nie czepia
Ok. Dzięki bardzo
Mam nadzieję, że jako posiadacz samochodu w końcu to kiedyś ogarnę![]()
zrób umowę darowizny, do ponad 18 tys nie zapłacisz podatku, a twoja mama będzie tak samo jak ty współwłaścicielem, z tą umową darowizny i z umową kupna-sprzedaży idziesz do skarbówki aby ci podbili. podatek od wzbogacenia płaci się od wartości rynkowej a nie od wartości na umowie - częste zaniżanie. potem robisz przegląd. co ważne - musisz mieć ważne OC w chwili przerejestrowania auta plus podbitą umowę przez skarbówkę. przegląd musisz zrobić pierwszy bo niektórzy ubezpieczyciele wymagają tego przy podpisaniu umowy OC.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki