kwota jaka dostaniesz od TU to kwota na naprawe zniszczonego pojazdu... natomiast Votum stara sie o jak najwieksze odszkodowanie za straty moralne poniesione w wypadku czyt. musiales stracic czas na spisanie szkody, musisz naprawic auto, nerwy stres, ewentualny uszczerbek na zdrowiu itd... i od tej kwoty ktora wywalcza biora 20% duzo czy nie duzo ja jestem zadowolony
Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
Sprzedam Alfe 145!

Niestety pech dosięgnął i mnie...
W środę na parkingu koleś przycofał mi samochodem z przyczepką w lewy tył mojej Alfy.
Wielu zniszczeń nie ma. Ot zbita lampa, zagięty błotnik i zarysowany zderzak.
W poniedziałek będzie rzeczoznawca. Likwidacja szkody z OC sprawcy.
Chcę załatwić to tak - kasa na konto, a naprawa w zaprzyjaźnionym warsztacie blacharskim.
Jak to rozegrać, by nie dać się wydymać MTU - to u nich ubezpieczony jest sprawca.
Tzn jak zrobić, żeby kosztorys obejmował oryginalne części, a nie zamienniki, oraz by ceny zawierały VAT, a także by roboczogodzina była policzona realnie!
Proszę o pomoc i porady, a także jak dobrze rozmawiać z rzeczoznawcą.
Pozdrawiam.
- Rafał
podjedz np.do AR i spytaj ile mniej wiecej moze kosztowac naprawa:
czesci ,lakierowanie itd i wtedy przy wycenie bedziesz wiedzial czyli wyliczyl tyle co w ar czy mniej czy wiecej
mi jak gosc w dupe wjechal przerysowal mi zderzak zadzwonilem do serwisu i kierownik ze jakies 600-700 zl i jak byl gosc z pzu to mu mowilem ze w serwisie alfy mi tyle powiedzieli on nie tak duzo i ze mogli wiecej policzyc ale ze gdzies tyle dostane i 600 cos dostalem
jak za malo Ci wylicza to skladaj odwolanie
tutaj jakis gosc opisuje likwidacje szkody przez mtu
http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=2424
i tu
http://www.forumkierowcow.pl/showthread.php?t=22233
gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

alces - daj znać jutro do 14
tel mój masz jeszcze ?
ja po leciutkim dzwonku w d.... zrobiłem za kilka stów a wyrwałem 2300 ( nawet bez odwołania , wystarczyło dobre opisanie szkód )

ok Adaś, odezwę się do Ciebie.
Pozdrawiam.
-Rafał

Jako, że nie mam czasu na użeranie się z MTU o pomoc w uzyskaniu stosownej wysokości odszkodowania z OC sprawcy poprosiłem firmę PROTECTOR ( www.pro102.pl/?page=art&art=24 )
W przyszłym tygodniu podpisuję z nimi umowę.
Czy znacie tą firmę? Korzystał ktoś z jej usug?
Pozdrawiam.
- Rafał

a ja mam inny problem, w tygodniu ktos mi przestawil hakiem barchette, uciekl z miejsca, ale sasiad zapisal numery, zglosilem na policje sprawe, oni mi ustalili dane osobowe wlasciciela, pojechalem ugadalem sie spisalismy oswiadczenie o stluczce, we wtorek bede dzwonic do TU, ale mam maly problem, autko stalo na parkingu i sobie czekalo na przyplyw gotowki zeby zrobic przeglad, szkoda 26 a do 24 mialem przeglad, czy przez to ze w dniu stluczki nie bylo przegladu moga mi odmowic wyplaty odszkodowania ?

Podstawa, to ważne OC.
Ponadto samochód stał na parkingu, więc brak ważnego przeglądu nie powinien mieć wpływu na ten fakt, o ile w oświadczeniu jakie spisał sprawca jest zwarta informacja, że samochód był zaparkowany.
Oczywiście ubezpieczyciel będzie szukał sposobu jak się wymigać, ale nie daj się!
Pozdrawiam.
- Rafał

Póki co sam staram się o podwyższenie odszkodowania za kolizję, w związku z czym mam pytanie. Czy ubezpieczyciel ma prawo odmowy podwyższenia odszkodowania jeśli nie zgodzę się na przedstawienie faktur z naprawy, a jedynie przedstawię sam kosztorys?
Wydaje mi się, że tak, bo przecież nie mam obowiązku naprawy uszkodzonego pojazdu...
Pozdrawiam.
- Rafał
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki